Jak bezpečně skákat na trampolíně

 

Skákání na trampolíně patří mezi oblíbené volnočasové aktivity dětí i dospělých, a to především během léta. Trh nabízí nepřeberné množství zahradních trampolín, různých velikostí, barev i kvality. Víte, jak správně skákat, abyste si nezapříčinili ošklivé vymknutí kotníku nebo dokonce zlomeninu? Přinášíme vám několik pravidel pro bezpečné používání venkovní trampolíny.

trampolina1

Zdraví a trampolína

Skákání na trampolíně, stejně jako jiné sporty jsou zdraví prospěšné. Skákání na malých i velkých trampolínách zlepšuje koordinaci pohybů, posiluje tělo a zlepšuje celkovou výdrž i kondici. Pravidelné skákání posiluje srdce a hluboké svaly v těle tzv. core neboli střed těla. Navíc pohyb odbourává stres a zbavuje nás alespoň na chvíli všech starostí.

Na stranu druhou se skákání nedoporučuje dětem do 3 let. Během skákání dochází k nárazům všech končetin, hlavy i páteře. Neurochirurgové se shodují, že trampolíny u malých dětí mohou poškodit nervy či cévy. Během letních měsíců dochází k častým úrazům vzniklých na trampolíně. Nejčastěji se jedná o zlomeniny, vykloubení, vyražení zubů a další. K úrazům dochází o něco častěji u jedinců, kteří během roku nesportují a jejich tělo není dostatečně zpevněné.

Právě proto dbejte na bezpečí svých dětí během hopsání na trampolíně. Nenechávejte je bez dozoru a myslete na základní pravidla bezpečného chování.

trampolina2

11 pravidel bezpečného chování na trampolíně

  1. Počet lidí – Dodržujte maximální počet lidí doporučený výrobcem. Ideálně 1 trampolína = 1 osoba.
  2. Váha - Dodržujte maximální nosnost. Skupina dětí na trampolíně by měla být hmotnostně i věkově vyrovnaná.
  3. Vstup – Do trampolíny lezte pouze určeným otvorem. Schůdky pro vstup uklízejte, aby děti neskákaly ve vaší nepřítomnosti.
  4. Ochranná síť - Součástí by měla být vždy ochranná síť, během skákání musí být zapnutá a nepoškozená. Po ochranné síti nesmí děti šplhat.
  5. Umístění – Trampolínu položte na pevný povrch, doporučuje se volný prostor minimálně 1 m kolem dokola. 
  6. Svačina – Na trampolínu nepatří jídlo, pití ani jiné dobrůtky, které by mohlo dítě vdechnout.
  7. Oblečení – Zvolte něco přiléhavějšího a pohodlného, vhodné jsou i protiskluzové ponožky. Dívky by měly mít culík nebo jinak svázané dlouhé vlasy. Šperky odložte.
  8. Počasí – Myslete na to, že mokrá trampolína opravdu klouže a během silného větru může dojít k převrácení.
  9. Plocha – Ideální je skákání na středu trampolíny, ne na krajích.
  10. Kontrola – Menší děti raději nepřetržitě kontrolujte.
  11. Dodržujte doporučení výrobce.

trampolina3

Jak pečovat o venkovní trampolínu

Aby vám trampolína vydržela dlouho jako nová a skákání na ní bylo stále bezpečné, věnujte jí potřebnou péči. Důležitá je volba umístění, ideálně do polostínu. Trampolíny nemají rády přímé slunce, UV záření škodí textilii i samotné konstrukci a ochranné síti.

Každý rok, nejlépe před zahájením sezóny zkontrolujte všechny díly, jejich pevnost a případné poškození. Pružiny, spoje a konstrukci promažte vazelínou. Na konci sezóny můžete ocelové části ošetřit ochranným olejem, který zamezí vzniku rzi a chrání před chladem. Na zimu doporučujeme trampolínu rozložit a uschovat. Předtím ji nechte řádně vyschnout a odstraňte prach a jiné drobné nečistoty.

Pravidelnou kontrolu vyžaduje ochranná síť. Tu kontrolujte i během sezóny. Malé protržení sítě můžete opravit sami zašitím. Roztrženou síť s velkými oky už raději vyměňte za novou. Zdraví a bezpečí jsou vždy na 1. místě.

×

Splátková kalkulačka ESSOX