Retro styl se vrací zpět: Dejte mu šanci

Elegantní tvary nábytku, syté barvy a výrazné geometrické vzory jsou typické rysy retro stylu. Pocit, že se vracíte ve svém interiéru zpět, do dob dávno minulých vás pohltí. Ať už se chystáte vybavit ložnici v bytě nebo na chalupě, retro styl vás překvapí. Inspirujte se tipy na ložnici v retro stylu, která vás bude bavit.


Praktický retro nábytek

Elegantní a oblé tvary, které primárně kladou důraz na funkčnost a praktické využití. Typické znaky retro nábytku jsou vysoké nožičky, bát se nemusíte ani ozdobných výřezů. Retro postele i ostatní doplňky jsou variabilní a každý kus specifický svým tvarem a barvou.

Čalouněné postele s vysokým čelem v jasné barvě podtrhnou celkový vzhled retro ložnice. Skvělými kousky jsou také masivní či kovové postele s nebesy. K čelu u nohou umístěte lavici, která má řadu výhod. Poslouží jako odkládací plocha i místo k sezení.

 

Barevnost a vzory

K retro laděnému interiéru patří barvy. Výrazné a syté tóny, které sladíte s nábytkem z každého materiálu. Trendem v retro interiérech jsou barvy jako hořčicová, červená nebo oranžová. Důležitý je jejich správný poměr, aby byla zachována prosvětlenost a harmonie.
Pro udržení lehkosti a vzdušnosti kombinujte pestré barvy s bílou, která působí čistě a jednoduše.

Využijte sílu vzorů. Kombinujte je na povlečení, přehozech, ale i kobercích nebo zdech. Na jednu stěnu nalepte tapetu s geometrickými tvary nebo květinami, které také patří k retro stylu bydlení. Aby však ložnice nepůsobila stísněně nebo přesyceně, tapetu použijte pouze na jednu zeď. Ostatní ozdobte zrcadly, obrazy či osvětlením. Vsaďte na vyváženost barev, ale i vzorů. I zde platí pravidlo, méně je někdy více.

Vsaďte na materiály i doplňky

Retro styl zažíval obrovský boom i díky nově používaným materiálům jako lamino, plast nebo koženka. Důležitou roli sehrávají kovové či dřevěné dekorace, také přírodní suroviny jako bavlna nebo různé pletenina.
Bavlněné ložní prádlo, dekorační polštářky a pletené přehozy vrstvěte na postel, ale také pohovku či křeslo. Vsaďte na retro lampu s textilním stínidlem a mohutnými závěsy až na podlahu. Pro zatemnění oken lze využít i rolety.
Stolky nebo židle z ohýbaného kovu s potahem imitující kůži nebo se vzory kostek či pruhů jsou pro retro styl jako dělané. S tímto obdobím se neodmyslitelně pojí i květiny.

Nemusíte vyzdobit celý byt umělými rostlinami, jak tomu bylo dříve. Nahraďte je těmi živými a umístěte je na zdi, podlahy i nábytek.







×

Splátková kalkulačka ESSOX