Jak často prát ručníky?

Víte, jak správně a často prát ručníky? Pro dodržení maximální hygieny je důležité dodržovat určitá pravidla. Ručníky a osušky jsou živnou půdou pro bakterie a plísně, které mohou způsobovat celou řadu potíží dospělým i dětem. 

Věděli jste, že právě ručníky, osušky nebo utěrky jsou místa, kde v domácnosti žije nejvíce bakterií? Vlhké prostředí vytváří přirozené místo pro rozmnožování bakterií a plísní. Pokud ručníky necháte po koupeli v koupelně, pak máte stoprocentní jistotu, že bakterie se vašemu ručníku nevyhnou. 

Jak prát ručníky

Zvýšené nebezpečí hrozí především lidem s oděrkami na kůži či oslabenou imunitou. Plísně množící se ve vlhkém ručníku mohou zapříčinit podráždění očí, kůže či hrdla. V těžších případech akné či zánět spojivek. Zvýšenou pozornost věnujte ručníkům na toaletě. Zde se mohou objevit zárodky gramnegativní bakterie Escherichia Coli či Salmonely způsobující průjmová onemocnění.

Jak správně vyprat ručníky?

Ručníky a osušky perte nejlépe samostatně a roztříděné podle barev. Během praní by neměly přijít do kontaktu s extrémně špinavým či spodním prádlem, jejichž součástí mohou být bakterie z genitálií či stopy výkalů.

Optimální teplota pro praní ručníků je 60 °C. Velmi znečištěné kusy lze prát až při teplotě 90 °C. Nepoužívejte aviváž, která slepí smyčky textilie, a tím ji znehodnotí. Ručníky nikdy nežehlete. Vysoká teplota zploští vlákna, která ztratí schopnost sání tekutin.

Důležité je i řádné vysušení, nejlépe v sušičce nebo na teplém místě s mírným prouděním vzduchu. Nesprávné vysušení poznáte podle typického zápachu. Ten způsobují zbytky kožních buněk a množící se bakterie. Ručník je nutné opakovaně vyprat.

Jak prát ručníky

Ocet nebo soda: Babská rada na odstranění zápachu z ručníků

Do bubnu pračky nalijte hrnek octa (cca 150 - 200 ml) a pusťte pračku na běžný program. Ocet odstraní skvrny, nečistoty, ale také zápach z ručníků. Jako bonus pročistí samotnou pračku. Octového aroma se bát nemusíte, pokud v octu neperete každý týden. Doporučujeme nanejvýše 1× měsíčně. 

Stejnou službu jako ocet odvede klasická jedlá soda. Ocet nahraďte ½ sklenicí jedlé sody. Ta neutralizuje zápach a odstraňuje zašlé skvrny. 

Prací prostředky

Před prvním použitím je nutné ručníky vyprat. Pro praní vždy používejte gelové prací prostředky. Klasické práškové přípravky se zachytávají do jednotlivých vláken a špatně se rozpouštějí. Aviváž lze nahradit speciálními dezinfekčními přípravky na prádlo, které ničí viry, bakterie a plísně i při nižších teplotách. 

Jak často měnit ručníky a osušky?

Četnost výměny ručníků a osušek závisí na konkrétním využívání. Osušky, které používáte po sprchování nebo koupeli měňte každý druhý den. Stejně jako ručníky na ruce doporučujeme využívat nejvýše 2 dny. 

Ručníky od krve nebo potu, například po cvičení, vyperte ihned. Obdobné je to s ručníky pro děti nebo speciálními ručníky na obličej.

Jestliže ucítíte nepříjemný zápach dříve, neváhejte ručník ihned vyměňte za čistý. Nikdy nesdílejte ručníky a osušky s ostatními členy domácnosti. 

Jak prát ručníky

×

Splátková kalkulačka ESSOX