Jak na saunování? Dodržujte tahle pravidla!

 

Objevte blahodárné účinky saunování. Právě teď je nejlepší čas na prohřátí celého těla. Samotná kultura saunování pochází z Finska. Chladné dny zpříjemní teplota v rozmezí 90 – 110 °C, která je pro finské sauny typická. Horka se obávat nemusíte! V sauně se udržuje nízká vlhkost. Dopřejte svému tělo odpočinek a podpořte svůj imunitní systém. První návštěvy se obávat nemusíte, poradíme vám, na co nezapomenout.

sauna4

Pravidlo 1: Doma před saunováním

Do příruční tašky si připravte ručník, prostěradlo a mýdlo. Většina saun nabízí služby i v podobně zapůjčení v rámci vstupu. Nicméně není nad to, mít vlastní vybavení. Přibalte ještě lahev s vodou nebo vlažným čajem. Doma před odchodem do sauny vypijte 1 – 2 sklenice vody. Trávení nezatěžujte těžkým jídlem, které by mohlo mít negativní vliv na regeneraci těla. Před saunou si dejte pouze malou svačinku. 

Pravidlo 2: Před vchodem do sauny

Než vejdete do sauny, důkladně se osprchujte, umyjte mýdlem a pečlivě osušte čistým ručníkem či osuškou. Ideální jsou bavlněné o vysoké gramáži, které zaručí savost a jsou šetrné i k citlivé pokožce po saunování. Osprchování zbaví kůži nečistot a ta bude lépe připravena na očistnou kúru v sauně. Díky důkladnému osušení se pokožka začne dříve potit a odplavovat škodliviny. 

sauna2

Pravidlo 3: V sauně

Do sauny vstupujte vždy bez plavek. Mokré plavky zabraňují rovnoměrnému prohřátí těla a znesnadňují pokožce dýchat. Navíc ve vlhkých plavkách při vysoké teplotě může dojít ke zvýšené tvorbě bakterií. Právě proto chodíme do sauny nazí, pouze se suchým bavlněným prostěradlem, které slouží jako saunová podložka. Pokud je vám nahota nepříjemná, vezměte si s sebou prostěradla dvě. Jedno na zahalení těla a druhé jako podložku.

V sauně se pohodlně posaďte nebo položte. Uvolnění pokožky můžete podpořit masírováním pomocí speciálního kartáče či žínky. Vždy naslouchejte svému tělo. Pokud máte pocit, že je teplo více nesnesitelné, odejděte. Optimální délka pobytu je 8 – 20 minut podle vlastních zkušeností, ideálně 3x opakujte. 

Pravidlo 4: Po odchodu ze sauny

Ze sauny byste měli vždy vyrazit pod sprchu, smýt nečistoty a pot. Nejdříve se osprchujte vlažnou vodou, která tělo připraví na ochlazení v ledovém bazénu. Sauny jsou vybaveny ledovými bazény, venkovními jezírky nebo káděmi. Právě prudká změna teploty posílí organismus. Po ochlazení se otřete ručníkem, zabalte do prostěradla nebo županu a dopřejte 15 minut odpočinku na lehátku. Během toho doplňujte tekutiny a celý proces ještě 2× zopakujte. 

sauna3

Pravidlo 5: Po celkovém saunování

Saunování ukončete delším odpočinkem na lehátku, ideálně 20 – 30 minut. Naberete sílu, odpočine si tělo, ale také mysl. Odpočívárny jsou často provoněné éterickými oleji, které snadno navodí pocit relaxace. V den saunování tělo nezatěžujte sportem, nestresujte se, odpočívejte a doplňujte tekutiny bylinkovými čaji.

Ručníky a osušky po saunovém ceremoniálu vyperte na minimální teplotu 40 °C. Pokud budete saunu navštěvovat několikrát týdně, doporučujeme pořídit si větší zásobu kvalitních bavlněných ručníků či osušek a bavlněných prostěradel tzv. plachet. Hodit se vám budou také gumové pantofle. Většina saunových center ovšem sama poskytuje na půjčení osušky i prostěradla, nemusíte se tak o nic víc starat a stačí přijít pouze s obuví. 

Benefity saunování

Pravidelná návštěva finské sauny prohřeje celé tělo a zažene i špatnou náladu. Víte, že saunování má blahodárný vliv také na psychiku a obranyschopnost organismu? Dopřejte si saunování alespoň 1× týdně. Mezi největší výhody pobytu v sauně jsou bezesporu:

  • prokrvení pokožky celého těla,
  • vyplavení škodlivin a toxických látek společně s potem,
  • uvolnění svalů,
  • posílení srdečního svalu,
  • zmírnění bolesti kloubů,
  • stabilizování krevního tlaku,
  • zvýšení obranyschopnosti těla.

Saunování se obecně nedoporučuje lidem s vysokým krevním tlakem, s problémy se srdcem, ledvinami, ale také chřipkou, zvýšenou teplotou nebo záněty. Vysoká teplota by mohla zmíněné problémy zhoršit. Vždy je důležité, konzultovat váš zdravotní stav s lékařem.

sauna1

×

Splátková kalkulačka ESSOX