Jak se starat o matraci? 7 praktických tipů, jak na to!

7 praktických tipů, jak se správně starat o matraci

Pravidelná výměna ložního prádla je ve většině domácností standardem. Ke zdravému spánku je však nutné věnovat péči celé posteli, obzvláště pak matraci. Přinášíme několik jednoduchých tipů, díky kterým udržíte své matrace dlouhou dobu v perfektním stavu.

1. Před prvním použitím se řiďte instrukcemi výrobce

Většinu z nás nebaví čtení návodů a instrukcí, které jsou součástí koupeného zboží. Pokud vám ale záleží na tom, aby vám matrace vydržela co nejdéle a naplno jste využili její vlastnosti, čtěte návody a řiďte se jimi. Jestliže se v návodu doporučuje, abyste matraci po vyjmutí z neprodyšného obalu nechali 1–2 dny větrat, udělejte to. Stejně tak se řiďte doporučeními týkající se maximální hmotnosti zatížení, dbejte na používání správných čistících prostředků apod.

2. Nepodceňujte kvalitu roštu

Životnost a vlastnosti matrace ovlivňuje v nemalé míře kvalita roštu. Rošt totiž pruží a tak pomáhá lépe nést zatížení samotné matrace. Při výběru roštu dejte přednost tomu s větším počtem lamel. Plný rošt znemožňuje odvětrávání zespodu a nepruží, což působí negativně na matraci a nepomůže to ani vašemu pohodlí. V případě, že máte koupený kvalitní rošt, ujistěte se, že je správně nainstalovaný. Dejte si pozor i na správnou instalaci matrace. Nesprávná instalace může matraci poškodit, například může dojít nevhodné deformaci matrace.

3. Několikrát měsíčně matraci otáčejte a větrejte

Otáčení a větrání matrací má zásadní význam. Při spánku zatěžujeme matraci nerovnoměrně, což může způsobit, že v některých místech je matrace deformovaná více než na jiných. Stejné je to i s pocením. Tělesné tekutiny mohou matraci poškodit a co je nebezpečnější – podporují tvoru roztočů a plísní. Z těchto důvodu se doporučuje matraci pravidelně obracet, otáčet a větrat. Obecným doporučením je otáčet matraci 2–3krát za měsíc podle hmotnost člověka a četnosti používání.

4. Pravidelně matrace vysávejte

Když už budete mít v ruce vysavač, vyluxujte pod postelí i samotnou postel (matrace). Přírodní matrace můžete čas od času taky proklepávat, ale dejte si pozor, abyste je nepřirozeně neohýbali. Kromě vysávání je potřeba matrace vyčistit. K tomu nepoužívejte chemii ani čistou vodu. Ideálním řešením je suchý způsob čištění. Nicméně každá matrace si žádá něco jiného, proto znovu apelujeme na to, abyste se řídili podle pokynů výrobce a štítků na matraci.

5. Nepleťte si postel s trampolínou

Pokud dovolíte svým dětem, aby si z postele dělaly trampolínu nebo tam budete dokonce vy sami pořádat polštářové bitvy, můžete tím poškodit konstrukci postele, polámat lamely a v neposlední řadě zničit matraci a to i přesto, že kvalitní matrace jsou vyrobené z odolných materiálů. Divoké skákání zkrátka může matraci poškodit, může dojít k polámání roštových lamel anebo pouzdra, které lamely drží. Pozor si dejte také na to, abyste matrace dlouhodobě nezatěžovali těžkými předměty, které je enormně zatíží na jednom místě nebo v jednom bodu.

6. Pořiďte si na matraci chránič

Chrániče matrací by měly být povinnou výbavou k matraci. Profesionální matracový chránič dokáže prodloužit životnost matrace a zároveň uchrání matraci před nehodami, jako jsou skvrny od kávy nebo jídla. V e-shopu Vyprodejpovleceni.cz jsou k dispozici chrániče matrací s vodoodpudivým nátěr z kaučuku, který je odolný tekutinám i nečistotám všeho druhu. Chránič jednoduše operete a matrace vám tak zůstane dlouhou dobu jako nová. Chránič je prodyšný a příjemný na dotek, protože jeho vrchní vrstva je tvořena froté materiálem.

7. Designový přehoz nesmí v ložnici chybět

Kromě hygienických chráničů na matraci můžete svou ložnici vyšperkovat designovým povlakem, přehozem nebo dekou. Přehoz přes postel sice nemá takové vlastnosti jako profesionální chránič, přesto dokáže některým karambolům zabránit – například když vám do postele skočí domácí mazlíček s ťapkami od bláta. Co se týká výběru, tak v dnešní době si můžete vybrat přehoz v různých materiálech i módních designech. Oblíbené jsou bambusové přehozy na postel, které jsou díky vláknům z bambusu přirozeně antibakteriální a mají mnohonásobně vyšší savost než jiné materiály. Fleecové deky a deky z mikrovlákna si pro změnu zamilujete pro jejich hebkost. Kromě toho se snadno udržují a nezůstávají na nich žádné skvrny.

Autor: Linda Toma Kalašová

×

Splátková kalkulačka ESSOX