Jak vybrat kvalitní osušku či ručník. Na co se zaměřit při jejich výběru?

Komfort po relaxaci vám zaručí kvalitní osuška či ručník. Na co se zaměřit při jejich výběru?

Výběr ručníků a osušek jde ruku v ruce s nároky, vkusem a interiérovým vybavením koupelny. Na co se zaměřit při pořizování ručníku a osušek kromě barvy a jak se starat o ručníky, aby vydržely dlouho voňavé, hebké a neuvolňovaly se z nich vlákna?

Trendem jsou neutrální i extravagantní barvy

V českých e-shopech i kamenných prodejnách sledují aktuální trendy na světovém trhu a přizpůsobují jim své kolekce. Díky tomu můžete koupelnu dokonale sladit do barev a odstínů podle svých přání. Podle odborníka na zdravý spánek a provozovatele našeho e-shopu Vyprodejpovleceni.cz, Ing. Lukáše Žáka může barva osušek a ručníků vycházet z odstínů obkladů a nábytku v koupelně. Oblíbené jsou zemité a pastelové barvy. Stejně tak nejsou výjimkou odvážnější pestré barvy, vystupující obrazce, květinové, či secesní vzory, štrasové kamínky, kombinace tkaniny a froté.

Fantazii se meze nekladou. Zákazník si u nás může vybrat z obrovského množství základních barev, pastelových barev nebo může zvolit extravagantnější kousek,“ říká Lukáš Žák.

Barva je důležitá, ale zaměřte se i na materiál a gramáž

Koupelna je místem, kde provádíme své každodenní rituály. Proto je důležité, abychom se tam cítili dobře a vše k sobě perfektně ladilo. Na trhu je velká škála barev koupelnových textilií, přesto je důležité dbát při pořizování osušek a ručníků nejen na barvu, ale i materiál a gramáž, nejlépe od 350 g/m.

Bavlněné osušky a ručníky patří mezi zákazníky k těm nejoblíbenějším, ale je rozdíl, jestli si pořídíte osušku v nízké nebo vysoké gramáži. Pokud chcete skutečně kvalitní, na dotek velmi příjemnou osušku s dlouhou životností, doporučuji vybírat z kolekcí osušek a ručníků Comfort nebo Greek (gramáž od 500g/m),“ radí Lukáš Žák.

Náš tip: Pořiďte si na letní dovolenou stylovou plážovou osušku o vysoké gramáži 450 g/m². Osuška je z jedné strany provedená v sametovém veluru, díky čemuž má povrch sametový dekorativní lesk. Na druhé straně je froté smyčka, zaručující optimální savost.

Ručníky a osušky před prvním použitím vyperte

Tajemství hebkých ručníků a osušek tkví v tom, jak se o ně staráte. Před prvním použitím zakoupené ručníky a osušky nejprve dvakrát vyperte, a to oddělené podle barev na cca 40 °C. „U všech našich výrobků uvádíme, jak se o ně starat. Bohužel řada lidí pokyny výrobce nedodržuje a pak se na nás obracejí s tím, že zboží není tak kvalitní, jak si představovali,“ seznamuje nás s realitou provozovatel Vyprodejpovleceni.cz Lukáš Žák. Pračku neplňte zcela, nad vloženým textilem by měla zůstat mezera na šíři dlaně. Pokud tlačí na buben, ničí se vlákna a tvoří žmolky. Totéž se stane, když je buben poloprázdný.

V případě žmolků u veluru se jich zbavíte obvykle až po pátém vyprání. Dejte si pozor, aby v pračce nebylo prádlo se zipem, který by mohl vytrhnout smyčky z látky,“ varuje Žák. Prášky a gely na praní dávkujte podle pokynů výrobce. Velmi opatrní buďte s dávkováním aviváže. „Aviváž nedoporučuji používat vůbec, protože může slepit vlákna a snížit savost. Pozor, aviváž může být obsažena i v pracím gelu,“ upozorňuje Žák.

Nebojte se octa ani slunce

Pokud si nechcete aviváž odpustit z důvodu, že osušky používáte třeba po sportu a zdá se vám, že nepříjemně páchnou i po vyprání, vyperte je v horké vodě spolu s 1–2 dl octa.

Opravdu to jde i bez aviváže. Používáním přírodních prostředků jako je obyčejný bílý vinný ocet se zbavíte nepříjemných pachů, zajistíte delší životnost prádla a navíc nebudete zatěžovat životní prostředí,“ tvrdí Lukáš Žák. Sušení je nejlepší na čerstvém vzduchu. „Ideální je sušení ve slunečném povětří, nikoliv však na přímém slunci. Snižuje to savost vlákna a barevné ručníky mohou vyblednout. Pozor na sušení na radiátoru. Neprospívá to vláknům, mizí měkkost a hebkost,“ dodává Žák. Ručníky nežehlete. Žehlením ztrácejí kvalitu i savost. Stačí, když je při skládání přehladíte rukou.

Autor: Linda Toma Kalašová

×

Splátková kalkulačka ESSOX