Co se starou matrací? Vyrobte z ní pelíšek pro vašeho psa!

Ze staré matrace můžete vyrobit stylový pelíšek pro vašeho psího mazlíčka. Jak na to?

Při výměně staré matrace za novou obvykle vyvstává otázka, kam vyhodit tu starou? Poradíme vám, jak se staré matrace zbavit, případně jak ji dále využít. Jednou z možností je udělat ze staré matrace pelíšek pro vašeho domácího mazlíčka.

Proměňte pěnovou matraci na komfortní psí pelech

Stará pěnová nebo anatomická matrace je ideálním materiálem pro výrobu zvířecího pelíšku. Naopak nevhodným materiálem jsou pružinové matrace, u kterých hrozí riziko poranění, jelikož při výrobě je obvykle nutné do matrací řezat. Připravte si pomůcky a jdeme na to.

Pomůcky: stará pěnová nebo anatomická matrace, kuchyňský nůž, odolná textilie na potažení pelechu (např. starší prostěradlo, ideálně neutrální nebo tmavší barvy), krejčovské nůžky, nit a jehla nebo šicí stroj, zip (není nutný)

Jak vyrobit pelíšek ze staré matrace

  1. Nejdříve ze všeho zvolte tvar pelechu podle toho, kde jej budete umísťovat. Doporučujeme standardní tvary (obdélník, čtverec, kruh, případně půlkruh). Jakmile zvolíte tvar, rozřezejte matraci kuchyňským nožem. V případě pěnové matrace to není žádný problém. Pohledem na průřez se ujistěte, že struktura není narušená nebo navlhnutá. Vyřezaný tvar, se kterým budete dále pracovat očistěte vysavačem.
  2. Při výrobě návleku na pelíšek záleží na vaší zručnosti. Pokud nehodláte na povlak našívat zip, ale chcete návlek nechat na jedné straně otevřený, délka látky by měla být dostatečná na vytvoření vnitřního záhybu, do kterého se matrace schová.
  3. Zvolenou látku položte vnější stranou dolů a shora na ni přiložte matraci. Přeložením látky přes matraci získáte dobrou představu o tom, kolik bude potřeba odstřihnout, aby dobře přiléhala. Podle toho ji sestříhejte.
  4. Budete-li našívat zip, látku na jednom konci zahněte směrem dovnitř a sešijte po okrajích. Vznikne tak vnitřní kapsa, do které matrace zapadne. Zasuňte ji dovnitř a látku opět přeložte. Poté látku už jen sešijte po podélných stranách a návlek je hotový.
  5. V případě zipu se nezapomeňte rozhodnout, jestli zvolíte standardní či suchý zip. Předem rozhodněte také to, jestli bude zip po celém obvodu. Podle potřeby textilii částečně sešijte po stranách nebo rozstřihněte na dvě poloviny.

Náš tip: Zip můžete na povlak aplikovat i bez šití. Například můžete použít samolepicí suchý zip, ale budete omezení praním, které u těchto zipů bývá max. do 40 °C. Další možností je koupit již hotový povlak, např. návlek na zahradní sedačku a matraci vyřezat podle jejich rozměrů.

  1. Pelíšek můžete opatřit dřevěným rámem. K tomu můžete použít například dřevěnou zásuvka z vyřazené komody nebo můžete zužitkovat staré euro palety. V mnoha případech bude ale postačující jen samotná matrace.

Starou matraci můžete darovat

Starou matraci obvykle vyměňujeme z důvodu, že již dosloužila a ztratila své původní vlastnosti. V některých případech však může stará matrace přesto posloužit někomu dalšímu. Pokud máte pocit, že je stará matrace stále ještě v zachovalém stavu, třeba i díky tomu, že jste se o ni dobře starali a používali jste profesionální chránič matrací, poptejte se svých blízkých nebo věnujte matraci charitě. Předtím než však svou starou matraci darujete, důkladně matraci vysajte. Pokud má snímatelný pratelný potah, tak ho vyperte. Na závěr matraci nechte vyvětrat.

Stará matrace k popelnici nepatří

Jestliže nehodláte starou matraci dále využívat ani ji nechcete darovat, protože není v nejlepším stavu, postarejte se o její likvidaci. Zapomeňte však na to, že matraci odnesete k popelnici. Stejně tak starou matraci nelikvidujte spalováním nebo rozřezáním a uložením do tzv. žlutých kontejnerů na plasty. Při spalování unikají do ovzduší zdraví škodlivé látky. Pokud matraci dáte do žlutých kontejnerů přidáte tím práci pracovníkům, kteří provádějí třídění plastového odpadu. Starou matraci můžete odevzdat do sběrného dvoru, kde je separována a vhodně zlikvidována nebo recyklována. Často je možné za poplatek využít odvoz staré matrace při objednávání nové matrace.

Autor: Linda Toma Kalašová

×

Splátková kalkulačka ESSOX