Jak vybrat matraci? Kompletní návod, který vám pomůže s výběrem.

Jak vybrat matraci?

Výběr správné matrace uleví nejen bolavým zádům, ale celkově pomůže ke zkvalitnění vašeho života. Vhodná matrace v kombinaci s dobrým roštem dokonale rozloží hmotnost těla, kopíruje jeho tvar, poskytuje páteři dostatečnou oporu a zádovým svalům uvolnění. Díky tomu si v noci při spánku dokonale odpočineme a celé tělo zregeneruje.

tvrdost%20matrace

Zaměřeno na tvrdost matrace

Mezi nejdůležitější aspekty při nákupu nové matrace patří její tvrdost, přičemž častou chybou bývá to, že zákazník má tendenci vybírat matraci podle tuhosti matrace, na kterou byl zvyklý,“ upozorňuje specialista na zdravý spánek a provozovatel e-shopu Vyprodejpovleceni.cz Ing. Lukáš Žák. Správná volba tvrdosti matrace je přitom ovlivněná v nejvyšší míře hmotností člověka. Obecně platí, že lidé s vyšší hmotností by si měli vybírat tvrdší matrace, naopak lidé s nižší hmotností si mohou vybírat z měkčích matrací. „Není to ale pouze naše hmotnost, na co bychom se měli při volbě tuhosti matrace zaměřit. Tvrdost matrace se odvíjí i od způsobu spaní. Například při častém spaní na boku, je vhodnější měkčí matrace, při spaní zádech nebo na břiše je vhodnější tvrdší matrace,“ upřesňuje Lukáš Žák.

Stupnice pocitové tvrdosti matrací

Každý výrobce může používat trochu jiné značení, nejčastěji se však můžete setkat s celkem pěti stupni tvrdosti od měkké (1) až po extra tvrdé (5).

Tvrdost 1

Extrémně měkké matrace – vhodné zejména pro osoby s nižší hmotností a pro přechodné spaní.

Tvrdost 2

Vysoce elastické matrace – ideálně se přizpůsobují tvaru těla a udržují páteř v rovině. Mezi zákazníky jsou velmi oblíbené.

Tvrdost 3

Matrace vhodné pro zákazníky, kteří požadují tvrdší spaní. Oblíbené zejména mezi muži.

Tvrdost 4

Matrace vhodné pro vyšší váhové kategorie a středně až vysoké muže.

Tvrdost 5

Matrace vhodné zejména pro zákazníky vyšší váhové kategorie.

Kromě pěti stupňů tvrdosti matrace jsou na českém trhu matrace s dvojí tvrdostí. „Matrace s dvojí tvrdostí mají z každé strany odlišnou tvrdost, takže zákazník si zvolí tu tvrdost, která mu momentálně vyhovuje,“ vysvětlujte specialista na zdravý spánek Lukáš Žák. Důležitým aspektem při výběru matrace je také bodová elasticita. „To znamená, že by se matrace měla prohýbat pouze v místě, kde se na ni zatlačí,“ říká Lukáš Žák. Matrace se zkrátka musí přizpůsobit vašemu tělu a rozhodně nesmí nikde tlačit. „Páteř musí být v rovině. To nejlépe poznáte v poloze na boku. Pokud ležíte na zádech, bederní oblast by se oproti ostatním částem těla neměla příliš propadat, jinak je matrace moc měkká,“ upřesňuje Lukáš Žák.

Obecné doporučení ortopedů: Podle ortopedů je optimální vybrat si matraci od stupně 3 nahoru, tedy spíše tvrdší matraci. 

Nezapomeňte na počet zón

Kromě tvrdosti vybíráme matraci podle počtu zón. „Matrace mají po své délce 3–7 různě pevných zón a to z důvodu, že každou část matrace zatěžujeme jiným způsobem. Nejlepší matrace má logicky sedm zón,“ říká Lukáš Žák. Největší tlak vyvíjíme na matraci v bederní oblasti, směrem ke krajům matrace je zatížení menší. Zóny na matraci jsou tedy rozvrženy podle intenzity zatížení a jsou rozloženy tak, aby splňovaly optimální rozložení zatížení našeho těla. Vysoce kvalitní matrace se sedmi zónami, které byly navrženy takovým způsobem, aby odpovídaly anatomii lidského těla, si můžete objednat v našem e-shopu.

7%20z%C3%B3n%20v%20matraci

Volba materiálu

Standardně si můžete vybírat matrace pružinové, latexové, pěnové PUR, pěnové HR a matrace z tzv. líné (paměťové) pěny. Poslední zmiňovaný typ je aktuálně trendem. Matrace z paměťové pěny dokáže měnit svou tvrdost v závislosti na teplotě a tlaku lidského těla. „Matrace z paměťové pěny při kontaktu s tělesným teplem měkne, tělu ustupuje, díky čemuž dochází k rovnoměrnému rozložení hmotnosti a skvělému přizpůsobení křivkám našeho těla,“ snaží se o zjednodušené vysvětlení Lukáš Žák. Typickým efektem pro matrace z paměťové pěny je pomalé vracení se do původní polohy. To omezuje protitlak, nedochází k narušení krevního oběhu a navíc je eliminován vznik proleženin. „Při spaní na matraci z paměťové pěny je naše svalstvo dokonale uvolněné, což přispívá k celkové relaxaci organismu a zmírnění bolestí zad,“ dodává odborník na zdravý spánek Lukáš Žák.

Nejprodávanější matrace z paměťové pěny v našem e-shopu

Pružinové matrace

Současné moderní pružinové matrace obsahují kvalitní pružiny. Jednotlivé pružiny v matraci jsou spojeny navzájem přídavnými pérky, tak aby se nemohly uvolňovat. Tento typ matrací seženete za příznivou cenu. Jedná se o vysoce prodyšné matrace.

Taštičková pružina

Taštičkové matrace obsahují malé pružiny umístěné do samostatných tzv. taštiček. Velké množství těchto pružinek zajišťuje optimální rozložení hmotnosti.

Latexové matrace

Latexové matrace jsou vyráběny ze směsí syntetického a přírodního latexu – kaučuku. Čím větší podíl přírodní latex v matraci zaujímá, tím je výrobek kvalitnější. Matrace mají skvělou bodovou elasticitu – k deformaci materiálu dochází pouze na místech, na která je vyvíjena síla, okolní prostor zůstává bez deformací. Matrace se umí dobře přizpůsobit lidskému tělu.

HR pěna

HR pěna (High Resilience) neboli studená pěna je vysoce pružná a elastická. Tento materiál se dokáže pružně přizpůsobit lidskému tělu.  Zároveň však vyniká pevností a tvarovou stálostí, která zamezuje nežádoucím deformacím. HR pěna má výbornou prodyšnost, optimálně odvádí teplo a omezuje tím výskyt roztočů.

Líná neboli paměťová matrace

Unikání typ polyuretanové pěny s otevřenou buněčnou strukturou, která mění svou tvrdost v závislosti na teplotě. Pěna se při kontaktu s tělesným teplem pružně přizpůsobuje anatomii těla. Spaní na paměťové matraci zmírňuje bolesti zad a má pozitivní vliv na krevní oběh. Matrace z líné pěny díky pomalému vracení se do původního stavu nevytváří protitlak a zabraňuje proleženinám. Stabilizuje tělo v optimální poloze pro spaní.

Bio pěna

Matrace z bio pěny jsou vyrobeny s využitím nejmodernějších materiálů na bázi přírodních produktů. Vyznačují si vysokým obsahem přírodních olejů, mají lepší antibakteriální vlastnosti a jsou ohleduplnější k životnímu prostředí. Jsou tvarově stálé.

Gelové matrace

Gelové matrace obsahují ve své ložné ploše gelové segmenty, které vytvářejí akupresurní body. Tyto body pomáhají uvolnit svalstvo.

Nemějte strach z pružinových matrací

Pružinové matrace ztrácejí na popularitě, přitom obavy z pružinové a taštičkové matrace jsou naprosto zbytečné. „Oba tyto typy výrobků jsou tvořeny pružinami. Rozdíl je v tom, že u taštičkové matrace jsou jednotlivé pružiny zašité do textilních sáčků, tzv. taštiček, které umožňují individuálně reagovat na tlak těla a díky tomu optimálně rozložit jeho hmotnost. Kromě toho je možné tento typ matrace takzvaně zónovat. To znamená, že do jednotlivých částí matrace se vloží taštičky s odlišným průměrem a tuhostí pružin,“ popisuje pružinové matrace Lukáš Žák. Výhodou u obou typů pružinových matrací je také výborná prodyšnost a tedy i vysoká odolnost vůči výskytu roztočů, plísní a bakterií. „Při volbě mezi klasickou pružinovou matrací a taštičkovou variantou doporučuji zvolit taštičkovou matraci. Klasická pružinová matrace se hodí spíše pro příležitostné spaní,“ tvrdí odborník na zdravý spánek Lukáš Žák.

Sendvičové matrace

Zvláštní pozornost si zaslouží sendvičové matrace, které se skládají z několika vrstev z odlišných materiálů nebo z několika vrstev stejného materiálu o různé objemové hmotnosti. Při výrobě sendvičových matrací se obvykle používá studená nebo líná PUR pěna a kokosové vlákno spojené latexem. „Sendvičové matrace vynikají svou tvarovou stálostí, která zamezuje nežádoucím deformacím. Svou oblibu mezi zákazníky si sendvičové matrace získaly i díky zajímavé kombinaci materiálů, která umožňuje zvolit si tvrdší nebo měkčí stranu matrace. V našem e-shopu si navíc zákazníci mohou vybrat z různých cenových variant,“ říká Lukáš Žák.

Nejprodávanější sendvičové matrace v našem e-shopu

Nepodceňujte velikost matrace

Zárukou kvalitního spánku je matrace, která je ideálně o 20 až 30 cm delší, než je naše výška. Dalším důležitým rozměrem je tloušťka. Nedostatečně vysoká matrace neposkytuje potřebné opěrné body a často není dostatečně elastická. Velkou nevýhodou nízké matrace je její krátká životnost. Obecným doporučením je, aby minimální výška matrace neklesla pod 18 cm. „Orientovat se můžete také podle sedu na okraji postele. Nohy by se měly dotýkat po celé ploše podlahy a zároveň by měly být ohnuté v pravém úhlu,“ radí na závěr Lukáš Žák.

Autor: Linda Tomsa Kalašová

×

Splátková kalkulačka ESSOX