6 tipů, jak si zařídit ložnici

Při zařizování ložnice je dobré, budete-li se řídit několika jednoduchými pravidly, díky kterým snadno vytvoříte prostor, ve kterém se budete cítit příjemně. Na druhou stranu se nebojte popustit uzdu své vlastní fantazie a zařiďte si ložnici tak, aby vás inspirovala, uklidňovala a vyhovovala vašemu životnímu stylu. Ložnice je totiž jen vaše.

1. Základem ložnice je postel

Kvalitní postel je nejen základním, ale v mnoha případech i jediným důležitým kusem nábytku, který do ložnice patří. Při výběru postele si přitom můžete vybírat z obrovského množství typů postelí – od romantických kousků, klasických postelí až po designové novinky. Vzhled postele je zcela individuální záležitost, proto si do toho nenechte mluvit. Vy sami nejlépe víte, co se vám líbí. Naopak se nebojte zeptat prověřených výrobců a prodejců na radu, co se týká kvality postele.

Postel Amelia 140x200 šedá, Postel Michal 140x200 bílá, Čalouněná postel 160x200 šedá

2. Zvolte správnou velikost postele

Při výběru postele se řiďte tím, do jak velké místnosti budete postel umísťovat. Do malého bytu se hodí lůžka o rozměrech 160 x 200 centimetrů. Pokud ložnice poskytuje velkorysý prostor, není třeba se ve výběru omezovat. Postel o šířce 180 cm poskytne dokonalé pohodlí.

 Postel Emily 90x200 cm bílá, Postel Emily 140x200 cm bílá, Čalouněná postel Malmo 160x200 cm modrá

3. Nezapomeňte na kvalitní rošt

Součástí postele musí být kvalitní rošt. Bez kvalitního roštu se zkrátka dobře nevyspíte. Rošty poskytují oporu tělu a vytvářejí základní konstrukční kostru celé postele, a proto bez kvalitního roštu nemůže postel splňovat požadavky na plnohodnotné spaní. Stejně jako při výběru postele si můžete vybírat rošty mezi několika druhy i rozměry, na jednolůžko i dvoulůžko.

 Laťkový rošt s textilií 90x200 cm, Kovový rošt v pevném rámu 90x200 cm, Lamelový rošt 90x200 cm

4. Pouze postel s roštem a matrací tvoří celek

Dalším důležitým prvkem při zařizování ložnice je matrace. Výběr správné matrace uleví nejen bolavým zádům, ale celkově pomůže ke zkvalitnění vašeho života. Vhodná matrace v kombinaci s dobrým roštem dokonale rozloží hmotnost těla, kopíruje jeho tvar, poskytuje páteři dostatečnou oporu a zádovým svalům uvolnění. Přečtete si podrobný návod, jak vybrat kvalitní matraci. Díky správnému výběru matrace si v noci při spánku dokonale odpočineme a celé tělo zregeneruje.

Pěnová matrace Economy 90x200 cm, Antibakteriální matrace LATEX 24 cm 140x200 cm, Kokosová matrace 18 cm 180x200 cm

5. Postel nepatří naproti dveřím

Ačkoliv ne každý věří teoriím, že umístění postele ovlivňuje kvalitu spánku, přesto se vyplatí se nad jejím umístěním zamyslet. Pokud to prostorové řešení ložnice dovolí, snažte se postel situovat do osy, která prochází středem vašeho bytu. Postel by měla být přístupná z obou stran a na každé straně by měl být noční stolek. Ideálně by postel měla být ukotvená čelem ke zdi, neměla by být v přímé linii se dveřmi a neměla by být přímo pod oknem. Snažte se vyvarovat také všech rušivých elementů. Do ložnice nepatří elektronické zařízení. Stejně tak nejsou vhodná zrcadla, lesklé plochy.

francesca-tosolini-HD7QBx2Yfa4-unsplash

6. Nepodceňujte výběr barev v ložnici

Obecně platí, že zářivé barvy podněcují aktivitu, tlumené naopak uklidňují a navozují potřebný pocit klidu. Ideálními barvami do ložnice jsou pastelové barvy a všechny jemné, světlé a tlumené odstíny typu jemná meruňková, pistáciová, modrá, fialová a růžová. O působení barev v ložnici si můžete přečíst článek na našem blogu. Věříme, že vás inspiruje. Jakou barvu nakonec zvolíte je ale pouze na vás. Volte podle sebe a své přirozené aktivity. Pokud zvolíte neutrální barvu na stěnu, můžete se více odvázat při výběru závěsů, povlečení a dalších doplňků.

Autor: Linda Tomsa Kalašová

×

Splátková kalkulačka ESSOX