Nepodceňujte kvalitu spánku a nespoléhejte na léky na spaní

O spánku se neustále mluví, přesto jeho délku a kvalitu mnozí stále podceňují. Přitom nedostatek spánku škodí víc, než tušíme. Dobrý spánek je klíčový pro regeneraci organismu i pro zdraví. Spousta lidí řeší problémy se spánkem pomocí léku, což však vede k závislosti.

Hektická doba nás nenechá spát

Nejčastější příčinou nekvalitního spánku je dnešní hektická doba. Člověk toho chce zvládnout víc, než dokáže nebo než je rozumné. To přináší vypjaté situace, starosti a povinnosti. Jednoduchost a pravidelnost v životě si nechceme připustit, přitom právě to je pro zdravý spánek zásadní. Kromě toho je důležité, abychom brali v potaz to, že s přibývajícím věkem ubývají síly. I když si to nechceme připustit a je to přirozené, čím jsme starší, tím můžeme některé věci zvládat hůře. Za zmínku stojí také to, že kvalita spánku ve středním věku rozhoduje o tom, jak kvalitně budeme žít ve stáří a do jaké míry se nám podaří oddálit nejrůznější nemoci, včetně Alzheimerovy choroby.

Nedostatek spánku může přivodit infarkt

Poměrně často se u lidí, kteří nedostatečně spí nebo je jejich spánek nekvalitní objevuje snížená imunita a neschopnost koncentrace. Ze závažnějších nemocí je to již zmiňovaná Alzheimerova choroba, dále je zvýšené riziko infarktu, mrtvice a hrozí i další zdravotní komplikace.

Nedaří se vám usnout 

Nedaří se vám usnout? Změňte svůj životní styl

Pokud se vám nedaří usnout nebo se v průběhu noci neustále budíte, může to zapříčiňovat alkohol. I když máte pocit, že po skleničce vína se vám lépe usíná, pravda je taková, že alkohol sice usnadňuje usínání, ale narušuje další fáze spánku, který je pak méně kvalitní. Problémy se spaním mohou mít i kuřáci. Zvlášť když je po třech, čtyřech hodinách spánku přepadnou abstinenční příznaky. Nespavost způsobuje také modré světlo, které vyzařují obrazovky televizí, počítačů a mobilů. I když jsou dnešní chytré mobily vybaveny tzv. nočním režim, při kterém je barevnost displeje posunutá k teplejším barvám, snažte se na mobilu před spaním nesurfovat. Nejde totiž jen o světlo, ale i různé podněty, které vám před spaním zůstávají v hlavě a zbytečně zaměstnávají mozek.

  • Náš tip: Příčinou špatného usínání nebo buzení se během noci, může být nevhodná matrace. Vyberte si matraci z moderních materiálů, které se umí přizpůsobit vašemu tělu svou plasticitou.

Trápí vás bolest. Pomůže prášek na spaní?

Důvodem špatného spaní mohou být i bolesti, které se spánkem nesouvisejí. Například starší lidé špatně usínají nebo spí kvůli bolestem. Typické jsou bolesti kolen způsobené artrózou. V tomto případě je vhodné zaměřit se na co nejefektivnější léčbu těchto bolestí. To samé platí i pro choroby, u kterých bývá nespavost jedním z průvodních jevů. Platí to u štítné žlázy, roztroušené sklerózy, Parkinsonovy choroby a dalších nemocí. Co se týká léku na spaní, buďte s nimi opatrní. Léky na spaní mají smysl pouze v akutních případech a jejich užívání by nemělo trvat déle než čtyři týdny.

léky na spaní

Vyměňte léky na spaní za pobyt na sluníčku

Podle vědeckých průzkumů je pro lidi, kteří bojují s nespavostí, účinným lékem pobyt na denním světle. I když během zimních měsíců máme v Česku pobyt na slunci poněkud ztížený, snažte se v průběhu celého roku trávit co nejvíce času na denním světle, nejlépe slunečním. Dostatečný kontrast mezi nocí a dnem zvětšuje uvolňování melatoninu, hormonu, který řídí spánek. Vědci tvrdí, že pokud je tento kontrast malý, může nás trápit nejen nespavost, ale také únava, mrzutost, špatné soustředění a další potíže v průběhu dne. Jako příčinu vědci uvádějí dostatečně výrazný pravidelný cyklus střídání noci a dne. Příkladem je Skandinávie, kde šero způsobuje to, že lidé tam mají častěji potíže se spaním, ale i s depresemi nebo alkoholismem.

5 tipů, jak si zajistit dobrý spánek

  1. Alespoň čtyři hodiny před spaním se vyhýbejte kofeinu, alkoholu a nikotinu.
  2. Nejezte na večer příliš těžká ani sladká jídla.
  3. Snažte se večer neřešit důležité věci. Nepracujte.
  4. Dopřejte si krátkou večerní procházku, nikoli však intenzivní fyzickou zátěž.
  5. Každý den choďte spát a vstávejte zhruba ve stejnou dobu.

K lepšímu spánku může pomoct také relaxace, jóga, masáž, prostě cokoli, co vás dokáže uvolnit a zbavit napětí. Prášky na spaní berte pouze jako záchrannou brzdu, ne trvalé řešení!

×

Splátková kalkulačka ESSOX