Jak se starat o potah matrace?

Snímatelný potah na zip neodmyslitelně patří ke každé kvalitní matraci. Hlavním úkolem je ochránit matraci před prachem, nečistotami, potem nebo roztoči. Správná péče prodlouží životnost potahu, ale i samotné matrace.

Perte

Potah matrace perte pravidelně 1x za půl roku. Vždy postupujte podle pokynů výrobce. Optimální teplota při praní je 60 °C, která odstraní prach, soli z potu i roztoče. Některé druhy potahů lze prát až při teplotě 95 °C, jiné naopak při teplotě 40 °C. Na manželskou postel zvolte potahy dva, které snadno vložíte i do malé pračky. Variantou pro malé pračky jsou potahy, které pomocí zipu rozdělíte na dvě části.

Doporučujeme prát jemným pracím prostředkem bez použití aviváže. Aviváž může slepit jednotlivá vlákna a znehodnotit strukturu textilie.

Materiály, které se využívají k výrobě potahů je možné chemicky čistit. V žádném případě nepoužívejte bělící přípravky. Vždy dodržujte pokyny uvedené výrobcem.

Sušte

Během teplého počasí lze potah sušit venku v závěsu. Podle velikosti potahu a venkovní teploty, proschnutí zaberte 8 – 20 hodin. Některé typy můžete sušit i v bubnové sušičce. Zde trvá dokonalé vysušení kolem 1 hodiny. Potahy s příměsí paměťové pěny nejsou pro sušení v sušičkách vhodné. Při nedostatečném usušení může dojít ke vzniku plísní v potahu a matraci.

Obecně platí, že potahy s vyšším podílem bavlny schnou delší dobu než ty z polyesteru. Polyesterové typy potahů usychají nejrychleji.

Během zimního počasí, a tím i delšího prosychání oceníte náhradní potah nebo chránič matrace.  

Nežehlete

Potah na matraci se nežehlí. Po vyprání a usušení ho můžete zrovna povléci na matraci.

Vysávejte a větrejte

Během úklidu ložnice myslete nejen na ložní prádlo, ale i matraci a její potah. Větrání by mělo být každodenní rutinou. Po noci nechte postel dokonale vychladnout a vyvětrat. Až poté postel zastelte.

Při výměně ložního prádla, ideálně 1x za 14 dní, vysajte potah matrace ze všech stran. Zbavíte ho drobného prachu z prostěradla i vnějšího prostředí.   

Otáčejte matraci

Ať už vlastníte pěnovou, kokosovou nebo pružinovou matraci, otáčejte ji. Oboustranné matrace je důležité otáčet ve všech směrech. Myslete na to, že matrace má více než dvě plochy, měňte i polohy u nohou a hlavy. Ideální interval otáčení je 1x za 3 měsíce. Díky tomu si matrace zachová tvar na všech místech, ochráníte tím její výplň i potah.

 

 

Symboly údržby:

PRANÍ

 

Praní v pračce, může se vyvářet, normální mechanické působení, máchání i odstřeďování

 01

Praní v pračce, normální mechanické působení, máchání i odstřeďování

 04

Šetrné praní v pračce, mírné mechanické působení, máchání při klesající teplotě vody, mírné odstřeďování

 05

Praní v pračce, normální mechanické působení, máchání i odstřeďování

 08

Šetrné praní v pračce, mírné mechanické působení, máchání při klesající teplotě vody, mírné odstřeďování

 09

Nesmí se prát

 15

ŽEHLENÍ

 

Teplota žehlení max 200°C

 22

Teplota žehlení max 150°C

 23

Teplota žehlení max 110°C

 24

Nesmí se žehlit

 25

SUŠENÍ V BUBNOVÉ SUŠIČCE

 

Může se sušit v bubnové sušičce při normálním programu

 19

Může se sušit v bubnové sušičce při nižší teplotě sušení

 20

Nesmí se sušit v sušičce

 21

Možno chemicky čistit

 26

Nelze bělit

 18

 

 

 

×

Splátková kalkulačka ESSOX