Jakou zvolit správnou tuhost matrace?

Sháníte vhodnou matraci pro Vaši postel?! Nejdříve si musíme uvědomit, že v posteli trávíme mnoho času, během kterého tělo regeneruje a nabírá energii na následující den. Koupě matrace je dlouhodobá investice, proto je dobré vybírat s rozumem a být obezřetní. Pro zdravý a plnohodnotný spánek je právě tuhost matrace klíčová. Příliš měkké nebo tuhé matrace neprospívají našemu zdraví, volba je ale velice individuální a záleží na každém jedinci. Dopřejte svému tělu kvalitu, předejděte bolestem krku, migrénám nebo špatnému postavení páteře během noci.

Na internetových obchodech nalezneme nepřeberné množství informací o výběru tuhosti matrace, ukrytými pod symboly a znaky. Existuje několik hledisek pro správnou volbu při výběru nové matrace.

Tuhost podle hmotnosti člověka

Zatížení matrace u rozdílně vážících osob je odlišná. Existuje váhové rozhraní uživatelů pro určité typy tvrdosti matrací. V praxi se však nejedná o přesnou hranici, většina lidí upřednostňuje matrace měkčí, které jsou pohodlnější. Správná tuhost by měla udržovat fyziologické postavení páteře a hlavy během celé noci.

Symbol Označení tvrdosti Pro osoby s váhou
T1 měkká matrace do 60 kg
T2 středně měkká matrace

od 50 do 80 kg

T3 středně tvrdá matrace od 70 do 110 kg
T4 tvrdá matrace Od 90 do 130 kg
T5 Extra tvrdá matrace Nad 130 kg

Tuhost T1

Extrémně měkké matrace označující se symbolem T1 jsou vhodné pro příležitostné spaní a pro osoby s nižší hmotností. Nevýhodou je, že se tělo propadne do matrace a páteř nedrží ve správném fyziologickém postavení.

Tuhost T2

Středně měkké matrace jsou oblíbené u žen, ale i mužů nižší váhy. Tato matrace se výborně přizpůsobí tvaru těla a různému zatížení, jsou elastické a udržují páteř v rovině.

Tuhost T3

Středně tvrdé matrace mají v oblibě muži a mladší zákazníci, kteří preferují spánek na tvrdším podkladu. Tato tuhost spolu s T2 je nejčastěji užívaná.

Tuhost T4

Tvrdé matrace jsou vhodné pro osoby s vyšší tělesnou hmotností nebo pro osoby, které vyžadují spánek na tvrdém podloží. Nehodí se pro osoby s nízkou tělesnou váhou. Příliš tvrdá matrace může tlačit na cévy, tím dochází k brnění v končetinách.

Tuhost T5

Extra tvrdé matrace využijí zákazníci s vyšší hmotností, která jim zajistí dostatečnou oporu těla a správné postavení páteře. Končetiny nesmí během spánku brnět a jedinec se musí cítit pohodlně ve všech spánkových polohách, tzn. na boku i zádech.

Tabulka tuhostí

Tabulka tuhostí pro vaší výšku a váhu

Dvojí tuhost matrace

Stále si nevíte rady, jaká tuhost matrace je pro vás tou správnou volbou?! Zajímavou možností jsou ty s dvojí tuhostí, kde z každé strany matrace je odlišná tuhost. Každý večer se tedy můžete rozhodnout, jakou tuhost zvolíte, jestli tu měkčí nebo tvrdší. Nejčastěji se používají kombinace tuhosti T2 a T3, tedy středně měkké a středně tvrdé. Vhodné jsou i do manželských postelí, kde si každý z partnerů může vybrat, na jakém podkladu bude spát.

×

Splátková kalkulačka ESSOX