Valentýn – svátek zamilovaných se nese ve znamení romantických přáníček, květin a drobných dárků. Může však být i o sladkostech a dobrotách. Vždyť každý přeci ví, že láska prochází žaludkem! Co třeba letos svou drahou polovičku překvapit čerstvě upečeným makovým loupákem a servírovat ho společně s voňavou kávou přímo do postele?
Vsadíte na klasiku nebo odlehčenou variantu receptu?
Abychom vám pečení usnadnili, dali jsme dohromady naše tři nejoblíbenější recepty. Zvolit můžete klasický recept, recept na fitness neboli odlehčenou verzi nebo upéct veganský loupák s mákem, tedy bez použití jakékoliv živočišné složky. K pečení si nezapomeňte vzít praktické a zároveň stylové pomocníky, jako jsou kuchyňské chňapky a kuchyňské utěrky. Kvalitní chňapka zabrání tomu, abyste se při pečení spálili a pod čistou utěrkou těsto hezky nakyne.
Sladký loupák s mákem – klasická verze
Ingredience:
- 20 g čerstvého nebo sušeného droždí
- 4–5 lžic krupicového cukru
- 400–500 g hladké mouky
- 200–250 ml vlažného mléka
- 1 žloutek
- špetka soli
- 70 g rozpuštěného másla
- špetka vanilky (lze vynechat)
- 1–2 rozšlehané bílky na potření
- mletý mák na ozdobu
Postup: Z trochy mléka, droždí a špetky cukru nechte vzejít kvásek. Hotový kvásek smíchejte s ostatními surovinami a vypracujte těsto. Těsto nechte přibližně hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Těsto rozdělte na cca 10 dílů a nechte 20–30 minut kynout. Poté bochánky rozválejte na placku a smotejte loupáky. Při válení mějte pracovní plochu či vál posypaný moukou. Dejte loupáky na plech vyložený pečícím papírem, přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ještě aspoň půl hodiny kynout. Troubu předehřejte na přibližně 180 °C. Před vložením do trouby loupáky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem. Pečte 15 až 20 minut.
Makový loupák ze špaldové mouky – zdravější varianta
Ingredience:
- 20 g čerstvého droždí
- 30 g třtinového či kokosového cukru
- 250 g celozrnné špaldové hladké mouky
- 70 g vlažného mléka
- 1 BIO vejce
- 2 lžičky olivového oleje
- špetka himalájské či klasické soli
- 1–2 rozšlehané bílky na potření
- mletý mák na ozdobu
Postup: Smíchejte mouku s droždím a solí. Vytvořte důlek, kam klepněte vejce, přidejte olivový olej a cukr. Promíchejte tekutou směs s cukrem, pak začněte promíchávat se sypkou směsí a postupně řeďte vlažným mlékem. Důkladně prohněťte a dejte pod čistou kuchyňskou utěrku na teplé místo zhruba hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Poté postupujte jako v klasickém receptu.
Domácí veganský loupák s mákem
Ingredience:
- lžička sušeného droždí
- 50 g třtinového cukru či jiného sladidla dle preferencí
- 250 g celozrnné špaldové hladké mouky (lze použít i klasickou nebo zkombinovat)
- 125 g vlažného mandlového mléka, případně jiného rostlinného mléka
- 50 g řepkového oleje
- špetka himalájské či klasické soli
- špetka mleté vanilky (lze vynechat)
- lžička čekankového sirupu
- mletý mák na ozdobu
Postup: Smíchejte mouku, cukr, sůl, vanilku a droždí. Vlažné rostlinné mléko a olej přilijte k suchým ingrediencím. Zadělejte těsto, poprašte ho moukou a zakryté kuchyňskou utěrkou ho nechejte aspoň hodinu kynout. Vykynuté těsto rozdělte na stejně velké díly. Každý díl rozválejte do tvaru trojúhelníku. Rozválené těsto zaviňte od širší strany směrem ke špičce. Konce rohlíku zahněte směrem dovnitř. Poté loupáky přemístěte na plech vyložený pečicím papírem, opět je přikryjte utěrkou a nechejte další hodinu kynout. Vykynuté loupáky potřete rozšlehaným rostlinným mlékem spolu se sirupem, posypte mákem a vložte do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte 15 až 20 minut.