Na Valentýna upečte své lásce sladký loupák s mákem

Valentýn – svátek zamilovaných se nese ve znamení romantických přáníček, květin a drobných dárků. Může však být i o sladkostech a dobrotách. Vždyť každý přeci ví, že láska prochází žaludkem! Co třeba letos svou drahou polovičku překvapit čerstvě upečeným makovým loupákem a servírovat ho společně s voňavou kávou přímo do postele?

 

Vsadíte na klasiku nebo odlehčenou variantu receptu?

Abychom vám pečení usnadnili, dali jsme dohromady naše tři nejoblíbenější recepty. Zvolit můžete klasický recept, recept na fitness neboli odlehčenou verzi nebo upéct veganský loupák s mákem, tedy bez použití jakékoliv živočišné složky. K pečení si nezapomeňte vzít praktické a zároveň stylové pomocníky, jako jsou kuchyňské chňapky a kuchyňské utěrky. Kvalitní chňapka zabrání tomu, abyste se při pečení spálili a pod čistou utěrkou těsto hezky nakyne.

Sladký loupák s mákem – klasická verze

loupák

Kuchyňská chňapka a utěrka ochrání vaše ruce před spálením

Ingredience:

  • 20 g čerstvého nebo sušeného droždí
  • 4–5 lžic krupicového cukru
  • 400–500 g hladké mouky
  • 200–250 ml vlažného mléka
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 70 g rozpuštěného másla
  • špetka vanilky (lze vynechat)
  • 1–2 rozšlehané bílky na potření
  • mletý mák na ozdobu

 

Postup: Z trochy mléka, droždí a špetky cukru nechte vzejít kvásek. Hotový kvásek smíchejte s ostatními surovinami a vypracujte těsto. Těsto nechte přibližně hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Těsto rozdělte na cca 10 dílů a nechte 20–30 minut kynout. Poté bochánky rozválejte na placku a smotejte loupáky. Při válení mějte pracovní plochu či vál posypaný moukou. Dejte loupáky na plech vyložený pečícím papírem, přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ještě aspoň půl hodiny kynout. Troubu předehřejte na přibližně 180 °C. Před vložením do trouby loupáky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem. Pečte 15 až 20 minut. Loupáky můžete ihned po upečení potřít ještě směsí vody, rumu a moučkového cukru. Získají díky tomu krásný lesk.

Makový loupák ze špaldové mouky – zdravější varianta

loupak-zdravejsi

Pod kvalitní kuchyňskou utěrkou těsto správně nakyne

 

Ingredience:

  • 20 g čerstvého droždí
  • 30 g třtinového či kokosového cukru (množství dle preferencí)
  • 250 g celozrnné špaldové hladké mouky (lze zkombinovat s klasickou)
  • 70 g vlažného mléka
  • 1 BIO vejce
  • 2 lžičky olivového oleje
  • špetka himalájské či klasické soli
  • 1–2 rozšlehané bílky na potření
  • mletý mák na ozdobu

 

Postup: Smíchejte mouku s droždím a solí. Vše promíchejte. Pak vytvořte uprostřed důlek, kam klepněte vejce, přidejte olivový olej a cukr. Tekutou směs s cukrem promíchejte, pak začněte promíchávat se sypkou směsí. Postupně řeďte vlažným mlékem. Důkladně prohněťte a dejte pod čistou kuchyňskou utěrku na teplé místo zhruba hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Pak postupujte stejně, jako je popsáno v klasickém receptu viz výše.

Domácí veganský loupák s mákem

vegansky-loupak

Sladkou pozorností můžeme na Valentýna potěšit kohokoliv

 

Ingredience:

  • lžička sušeného droždí
  • 50 g třtinového cukru či jiného sladidla dle preferencí
  • 250 g celozrnné špaldové hladké mouky (lze použít i klasickou nebo zkombinovat)
  • 125 g vlažného mandlového mléka, případně jiného rostlinného mléka
  • 50 g řepkového oleje
  • špetka himalájské či klasické soli
  • špetka mleté vanilky (lze vynechat)
  • lžička čekankového sirupu
  • mletý mák na ozdobu

Postup: Smíchejte mouku, cukr, sůl, vanilku a droždí. Vlažné rostlinné mléko a olej přilijte k suchým ingrediencím. Zadělejte těsto, poprašte ho moukou a zakryté kuchyňskou utěrkou ho nechejte aspoň hodinu kynout. Vykynuté těsto rozdělte na stejně velké díly. Každý díl rozválejte do tvaru trojúhelníku. Rozválené těsto zaviňte od širší strany směrem ke špičce. Konce rohlíku zahněte směrem dovnitř. Poté loupáky přemístěte na plech vyložený pečicím papírem, opět je přikryjte utěrkou a nechejte další hodinu kynout. Vykynuté loupáky potřete rozšlehaným rostlinným mlékem spolu se sirupem, posypte mákem a vložte do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte 15 až 20 minut.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné