Objevte smyslné spojení krémového creme brûlée s lahodnou vanilkovou pěnou a osvěžujícími čerstvými jahodami. Skvělý dezert pro jakoukoli příležitost.
Ingredience
Na creme brûlée
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
- 5 ks žloutků
- 100 g cukru
Na vanilkovou pěnu
- 200 g creme fraîche
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 50 g cukru moučka
Na ozdobu
- Čerstvé jahody
- Karamelový cukr pro krustu

Postup přípravy
- Ve středním rendlíku zahřejte smetanu s vanilkovým luskem, dokud nezačne jemně bublat. Odstraňte vanilkový lusk a setřete vanilková semínka do smetany.
- V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Postupně přilévejte ohřátou smetanu a dobře promíchejte.
- Nalijte směs do ramekinek a pečte ve vodní lázni při 150 °C asi 40 minut, dokud není krém pevný na okrajích, ale stále pružný uvnitř. Nechte vychladnout alespoň 2 hodiny.
- Mezitím připravte vanilkovou pěnu: smíchejte creme fraîche a vanilkový extrakt, přidejte cukr moučku a jemně promíchejte.
- Před podáváním posypte krém tenkou vrstvou karamelového cukru a opatrně ho opalte flambovací pistolí do zlaté krusty.
- Ozdobte každou porci vanilkovou pěnou a několika čerstvými jahodami. Servírujte okamžitě pro nejlepší chuťový zážitek.
Tipy a triky
- Pokud nemáte flambovací pistoli, můžete crème brûlée umístit na pár minut pod gril pro dosažení zlaté krusty.
- Pro různé variace ozdobte jiným ovocem, jako jsou maliny, ostružiny či borůvky.
TIP: Nezapomeňte také vyzkoušet gurmánský hlavní chod v podobě houbových raviol se šalvějovou omáčkou.