Creme brûlée s vanilkovou pěnou a čerstvými jahodami

Objevte smyslné spojení krémového creme brûlée s lahodnou vanilkovou pěnou a osvěžujícími čerstvými jahodami. Skvělý dezert pro jakoukoli příležitost.

Ingredience

Na creme brûlée

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk
  • 5 ks žloutků
  • 100 g cukru

Na vanilkovou pěnu

  • 200 g creme fraîche
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g cukru moučka

Na ozdobu

  • Čerstvé jahody
  • Karamelový cukr pro krustu
Creme brûlée s vanilkovou pěnou a čerstvými jahodami

Postup přípravy

  • Ve středním rendlíku zahřejte smetanu s vanilkovým luskem, dokud nezačne jemně bublat. Odstraňte vanilkový lusk a setřete vanilková semínka do smetany.
  • V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Postupně přilévejte ohřátou smetanu a dobře promíchejte.
  • Nalijte směs do ramekinek a pečte ve vodní lázni při 150 °C asi 40 minut, dokud není krém pevný na okrajích, ale stále pružný uvnitř. Nechte vychladnout alespoň 2 hodiny.
  • Mezitím připravte vanilkovou pěnu: smíchejte creme fraîche a vanilkový extrakt, přidejte cukr moučku a jemně promíchejte.
  • Před podáváním posypte krém tenkou vrstvou karamelového cukru a opatrně ho opalte flambovací pistolí do zlaté krusty.
  • Ozdobte každou porci vanilkovou pěnou a několika čerstvými jahodami. Servírujte okamžitě pro nejlepší chuťový zážitek.

Tipy a triky

  • Pokud nemáte flambovací pistoli, můžete crème brûlée umístit na pár minut pod gril pro dosažení zlaté krusty.
  • Pro různé variace ozdobte jiným ovocem, jako jsou maliny, ostružiny či borůvky.

TIP: Nezapomeňte také vyzkoušet gurmánský hlavní chod v podobě houbových raviol se šalvějovou omáčkou.