Příprava domácího kečupu je skvělý způsob, jak využít sezónní rajčata a přizpůsobit chuť svým preferencím. Tento jednoduchý recept vám ukáže, jak na to bez konzervantů a přidaných chemikálií.
Ingredience
- 2 kg zralých rajčat
- 2 střední cibule
- 4 stroužky česneku
- 200 g cukru
- 200 ml octa (jablečný nebo vinný)
- 1 lžička soli
- špetka skořice
- špetka mletého hřebíčku
- špetka mletého nového koření

Postup přípravy
- Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte je a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V míse na středním plameni smíchejte rajčata, cibuli a česnek. Vařte, dokud se směs nezměkne, asi 30 minut.
- Za pomoci ponorného mixéru směs rozmixujte dohladka.
- Přidejte cukr, ocet, sůl a koření. Dobře promíchejte a vařte na mírném ohni za občasného míchání, dokud směs nezhoustne na konzistenci kečupu, asi 60-90 minut.
- Pro jemnější texturu můžete kečup přecedit přes jemné sítko.
- Hotový kečup plňte do sterilizovaných sklenic a uložte v lednici nebo zavařte pro delší trvanlivost.
Tipy a triky
- Experimentujte s chutí – přidejte více cukru pro sladší chuť nebo více octa pro kyselejší variantu.
- Pro pikantní kečup přidejte nakrájenou chilli papričku.
- Domácí kečup vydrží v lednici až měsíc, pokud ho sterilizujete, může vydržet i několik měsíců.
TIP: Domácí kečup využijete třeba při přípravě domácích langošů z kynutého těsta.