Domácí kečup – jednoduchý recept bez konzervantů

Příprava domácího kečupu je skvělý způsob, jak využít sezónní rajčata a přizpůsobit chuť svým preferencím. Tento jednoduchý recept vám ukáže, jak na to bez konzervantů a přidaných chemikálií.

Ingredience

  • 2 kg zralých rajčat
  • 2 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g cukru
  • 200 ml octa (jablečný nebo vinný)
  • 1 lžička soli
  • špetka skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • špetka mletého nového koření
domaci kecup

Postup přípravy

  • Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte je a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  • V míse na středním plameni smíchejte rajčata, cibuli a česnek. Vařte, dokud se směs nezměkne, asi 30 minut.
  • Za pomoci ponorného mixéru směs rozmixujte dohladka.
  • Přidejte cukr, ocet, sůl a koření. Dobře promíchejte a vařte na mírném ohni za občasného míchání, dokud směs nezhoustne na konzistenci kečupu, asi 60-90 minut.
  • Pro jemnější texturu můžete kečup přecedit přes jemné sítko.
  • Hotový kečup plňte do sterilizovaných sklenic a uložte v lednici nebo zavařte pro delší trvanlivost.

Tipy a triky

  • Experimentujte s chutí – přidejte více cukru pro sladší chuť nebo více octa pro kyselejší variantu.
  • Pro pikantní kečup přidejte nakrájenou chilli papričku.
  • Domácí kečup vydrží v lednici až měsíc, pokud ho sterilizujete, může vydržet i několik měsíců.

TIP: Domácí kečup využijete třeba při přípravě domácích langošů z kynutého těsta.