Houbový kuba sypaný opečenou strouhankou a máslem

Vyzkoušejte staročeský pokrm - houbový kuba sypaný opečenou strouhankou a máslem. Ideální pro zimní a podzimní večery, navíc vás zaručeně zahřeje.

Ingredience

  • 100 g sušených hub
  • 200 g ječných krup
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 3 lžíce strouhanky
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 1 lžička majoránky
  • Hrst čerstvých nebo dušených hub na ozdobu
houbovy kuba

Postup přípravy

  • Sušené houby namočte do teplé vody na 15 minut, aby změkly. Poté je sceďte a vodu si dejte stranou.
  • Uvařte ječné kroupy ve vodě do měkka, podle potřeby osolte.
  • Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte cibuli do zlatova. Přidejte česnek, sušené houby a krátce poduste. Osolte a opepřete.
  • Smíchejte vařené kroupy s restovanou směsí, okořeňte majoránkou.
  • Přesuňte směs do pečicí mísy a zapečte v troubě při 180°C zhruba 20 minut.
  • Na másle opečte strouhanku do zlatova a posypte jí upečeného kubu.
  • Nakonec ozdobte dušenými houbami.