Jak správně vařit rýži, aby se neslepila

Naučte se vařit rýži tak, aby se neslepila a byla krásně sypká. V tomto receptu se zaměříme na tradiční vaření na sporáku i zajímavou možnost přípravy v troubě.

Ingredience

  • 200 g rýže (jasmínová, basmati nebo dle preference)
  • 400 ml vody
  • 1 lžička soli
  • (Volitelné) 1 lžíce oleje nebo másla
jak spravne uvarit ryzi

Postup přípravy: Na sporáku

  • Rýži nejprve propláchněte ve studené vodě, dokud voda nebude čirá.
  • Do hrnce dejte rýži s vodou v poměru 1:2 a přidejte sůl.
  • Přiveďte k varu bez zakrytí a poté snižte teplotu na minimum.
  • Zakryjte poklicí a vařte na velmi nízkém plameni po dobu 12-15 minut, dokud voda nezmizí.
  • Odstavte hrnec z plamene a nechte rýži pod poklicí odstát ještě přibližně 5-10 minut.

Postup přípravy: V troubě

  • Rýži nejprve propláchněte ve studené vodě, dokud voda nebude čirá.
  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Rýži přendejte do zapékací mísy, přidejte vodu a sůl. Můžete také přidat lžíci másla pro jemnější chuť.
  • Mísu pevně zakryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby.
  • Pečte asi 25-30 minut, dokud nebude rýže měkká.
  • Rýži nechte po vyjmutí z trouby 5 minut odpočinout.

Tipy a triky

  • Pro více chutí můžete do vody při vaření přidat bobkový list, celý pepř nebo trochu citrónové šťávy.
  • V případě, že chcete rýži více aromatickou, vyzkoušejte jasmínovou nebo basmati rýži.
  • Olej nebo máslo přidané během vaření pomohou udržet rýži sypkou a dodají jemnou chuť.

TIP: Připravte si dokonale hladkou, jemnou a nadýchanou bramborovou kaši bez hrudek. Poradíme vám, jak na to.