Naučte se vařit rýži tak, aby se neslepila a byla krásně sypká. V tomto receptu se zaměříme na tradiční vaření na sporáku i zajímavou možnost přípravy v troubě.
Ingredience
- 200 g rýže (jasmínová, basmati nebo dle preference)
- 400 ml vody
- 1 lžička soli
- (Volitelné) 1 lžíce oleje nebo másla

Postup přípravy: Na sporáku
- Rýži nejprve propláchněte ve studené vodě, dokud voda nebude čirá.
- Do hrnce dejte rýži s vodou v poměru 1:2 a přidejte sůl.
- Přiveďte k varu bez zakrytí a poté snižte teplotu na minimum.
- Zakryjte poklicí a vařte na velmi nízkém plameni po dobu 12-15 minut, dokud voda nezmizí.
- Odstavte hrnec z plamene a nechte rýži pod poklicí odstát ještě přibližně 5-10 minut.
Postup přípravy: V troubě
- Rýži nejprve propláchněte ve studené vodě, dokud voda nebude čirá.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Rýži přendejte do zapékací mísy, přidejte vodu a sůl. Můžete také přidat lžíci másla pro jemnější chuť.
- Mísu pevně zakryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte asi 25-30 minut, dokud nebude rýže měkká.
- Rýži nechte po vyjmutí z trouby 5 minut odpočinout.
Tipy a triky
- Pro více chutí můžete do vody při vaření přidat bobkový list, celý pepř nebo trochu citrónové šťávy.
- V případě, že chcete rýži více aromatickou, vyzkoušejte jasmínovou nebo basmati rýži.
- Olej nebo máslo přidané během vaření pomohou udržet rýži sypkou a dodají jemnou chuť.
TIP: Připravte si dokonale hladkou, jemnou a nadýchanou bramborovou kaši bez hrudek. Poradíme vám, jak na to.