Poctivý houskový knedlík

Připravte si poctivý houskový knedlík, ideální přílohu k tradičním českým pokrmům. Tento recept vám ukáže, jak na to jednoduše a bez stresu.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 30 g čerstvého droždí 
  • 2-3 ks starších housek
houskovy knedlik

Postup přípravy

  • Droždí rozpuste v části vlažného mléka a nechte chvíli stát, než se aktivuje.
  • Smíchejte hladkou mouku, vejce, zbytek mléka, sůl a připravené droždí až vznikne hladké těsto.
  • Housky nakrájejte na kostky a přimíchejte do těsta.
  • Vypracované těsto nechte kynout na teplém místě přikryté utěrkou, dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 1 hodina).
  • Vytvarujte válečky a vložte do vroucí osolené vody. Vařte cca 20 minut, během vaření 1 × obraťte.
  • Po vyjmutí knedlíky nakrájejte na plátky a podávejte jako přílohu.

Tipy a triky

  • Pokud nemáte staré housky, můžete použít bagetky nebo rohlíky. Předem je nechte trochu okorat.
  • Pro extra jemnost použijte polovinu celozrnné mouky, ale pozor, kynutí může trvat déle.
  • Knedlíky lze také napařovat, aby byly ještě nadýchanější.

TIP: Vyzkoušejte oblíbený recept na tradiční karlovarský knedlík.