5 hravých způsobů, jak naučit děti mýt si ruce

Špinavé ruce oslabují naši imunitu a přenášejí až 80 % všech infekcí. Naučte svou ratolest, jak se správně provádí očista rukou a předcházejte díky tomu šíření bakterií a nejrůznějším infekcím.

Věděli jste, že...

  • Jednoduché umytí rukou chrání před šířením bakterií a virů?
  • Malé děti jsou náchylnější k nákaze bakteriemi kvůli nedostatku imunity?
  • Mytí rukou pomáhá předcházet šíření běžného nachlazení a dalších nemocí?

Učte své děti mytí rukou od útlého věku

Rodiče své děti často okřikuji, když si strkají ruce do pusy. K přenosu infekce však není vždy nutné, aby dítě mikroorganismy spolklo. Stačí malá plocha sliznice, ať už jde o ústa, nos, nebo oči, skrze kterou proniknou do krevního oběhu. Z toho důvode je důležité, aby se mytí rukou stalo pro dítě rituálem a naučilo se je správně umývat už od útlého věku. Standardem by mělo být umývání rukou před jídlem, po použití toalety, kdykoliv se dítě vrátí z venku domů, či po mazlení se s domácím zvířetem. Ruce je potřeba umýt také tehdy, když dítě kýchá nebo kašle s rukou před ústy a během období, kdy je někdo v domácnosti nemocný.

Mytí rukou

Jak dítě naučit hygieně krok za krokem, aby ho nenudila?

  1. Nakupujte hygienické potřeby společně s vašimi ratolestmi. Můžete jít společně na nákup do kamenného obchodu, nebo k tomu využijte internet. Vybírání a vkládání zboží do virtuálního košíku na počítači nebo mobilu dětí baví.
  2. Nechte své děti vybrat ručník k umyvadlu podle toho, jakou mají rádi barvu, nebo jim pořiďte dětský ručník s nějakým hezkým motivem (dětský ručník s motivem autíčka, růžový dětský ručník s kočičkou a další). Uvidíte, že je utírání rukou bude hned více bavit.
  3. Kromě vlastního dětského ručníku pořiďte domů mýdlo vhodné pro děti. Malé děti se chtějí cítit nezávisle, proto je potěší, když budou mít své vlastní mýdlo. Stejně tak můžete celé rodině pořídit mycí žínky.
  4. Sledujte a odměňujte. Ve školkách se osvědčuje systém odměn, který sleduje chování dětí a jejich hygienických návyků. To může být užitečné řešení pro začátek i u vás doma.
  • Náš tip: Udělejte z hygienické rutiny dobrodružství. Například po použití toalety se s dítětem vydejte na „výpravnou expedici“ a zkontrolujte, jestli splnilo všechny hygienické úkony. Pokud vaše ratolest obstojí na jedničku, zaslouží si odměnu. Forma odměny je na vás.
  1. Jděte svým dětem příkladem. Děti své rodiče sledují, i když si to neuvědomují, a proto je důležité jít jim v každé situaci příkladem a předvádět jim své cenné rady v praxi. K tomu je však zapotřebí, abyste sami věděli, jak si ruce správně umývat.

Mýdlo v různém provedení

Jak to dělat správně

Není nutné hledat v mytí rukou vědu. Přesto je dobré, když se budete držet několika jednoduchých zásad a tyto dál předáte svým dětem.

  • Nejprve si ruce důkladně namočte, zvlášť pokud používáte k mytí rukou tekuté mýdlo. Při používání tekutého mýdla nasucho, si ruce dobře neumyjete.
  • Na dostatečně mokré ruce aplikujte mýdlo takovým způsobem, aby bylo na co nejširším povrchu i mezi prsty.
  • Mýdlo do rukou vtírejte alespoň 15 vteřin, ideálně déle.
  • Nakonec ruce opláchněte teplou vodou a ruce osušte pomocí čistého ručníku.
  • Zajímavost: Věděli jste, že nejlepší variantou pro domácí podmínky je podle odborníků a lékařů běžné mýdlo v kostce a teplá voda? Pravidelné mytí rukou je pak podle odborníků v prevenci infekčních onemocnění účinnější než používání dezinfekčních přípravků na alkoholové bázi.

Naše blogerka: Markéta Etrychová

social-linkedin-circle-512

×

Splátková kalkulačka ESSOX