Jak se starat o bavlněnou roušku? Máme návod, jak na to.

Od středeční půlnoci platí zákaz vycházení na veřejnost bez ochrany úst a nosu. Jednou z možností je rouška. Všichni víme, že jejich obrovský nedostatek nikoho nezastrašil. Naopak. Česká nátura opět ukázala svou pravou tvář a poradila si po svém. Šikovné české ručičky se ihned pustily do práce a světe div se, po domácku vyrobenou roušku má dnes skoro každý. Češi ukázali světu svoji pospolitost, vzájemnou oporu a výpomoc.

Rouška má smysl, i ta po domácku vyrobená

Studie ukazují, že i rouška ze 100% bavlněného trika má smysl. Takto ušitá rouška působí jako pomyslná bariéra mezi člověkem, jeho dýchacími cestami a samotným vnějším okolím. Pokud je infekce již ve vzduchu, rouška viry pohltit s větší pravděpodobností nedokáže. Přesto nelze význam roušky odpírat nebo její nošení zanedbávat. Dokáže totiž eliminovat vypouštění možných infekčních kapének do ovzduší. Kapénky produkuje úplně každý během dýchání, mluvení a samozřejmě kašlání nebo kýchání. Vaše rouška tedy chrání všechny kolem, jejich rouška zase ochraňuje vás. Je to snadné. Pro zvýšení účinnosti je dobré použít brýle.

Jak sterilizovat roušku?

Funkčnost roušky se odvíjí od správné sterilizace. Po domácku vyráběné roušky jsou šité ze 100% bavlny. Její jedinečnou vlastností je možnost vyvaření, tedy sterilizace.

Jak na to?

  • Vložte roušky do hrnce s vodou
  • Nechte projít varem (minimálně 5 min ideálně 10min.)
  • Roušku nechte v hrnci do vychladnutí
  • Vyždímejte a ideálně nechte samovolně uschnout
  • Ještě vlhkou roušku přežehlete z obou stran, ideálně napařovací žehličkou na nejvyšší teplotu
  • Vložte do čistého pytlíku (se zipem) nebo plastového boxu s omyvatelným povrchem

Pokud upřednostňujete praní v pračce, perte roušky samostatně při teplotě 90°C. Sušení v sušičce je výhodou, poté stačí vyžehlit na maximální teplotu.

Tento postup bychom měli opakovat po každém použití. Pamatujte, že bavlněná rouška vydrží 3-4 hodiny nošení. Pokud se pohybujete mezi více lidmi, vyměňujte roušku každou hodinu. Mějte proto u sebe roušek více, které můžete vyměňovat. Použité roušky vložte do jiného pytlíku a poté doma vyvařte. Před i po každém použití si pečlivě umyjte a vydezinfikujte ruce. Jak si vyrobit desinfekci doma, píšeme v našem článku.

Účinnost materiálů při zachycování virů

účinnost materiálů při zachycování virů

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/rousky-koronavirus_2003180839_jab

Videonávody na čištění roušek

Zdroj: Youtube.com

Zdroj: Youtube.com

Naše blogerka: Markéta Etrychová

social-linkedin-circle-512

×

Splátková kalkulačka ESSOX