Jak umístit postel podle feng-šuej

Věděli jste, že orientace lůžka může mít vliv na vaše sny nebo třeba sexuální aktivitu v ložnici? Nauka feng-šuej totiž tvrdí, že samotné umístění postele má obrovský vliv na kvalitu spánku. Připravili jsme pro vás pár tipů, jak si ložnici podle feng-šuej jednoduše zařídit.

Ze všeho nejdříve zvolte správný rozměr postele

Na trhu jsou nejčastější rozměry 90 x 200 cm (jednolůžko), 160 x 200 cm (dvojlůžko) nebo 180 x 200 cm. Pokud toužíte po větším prostoru a pohodlí v posteli pro jednoho, můžete zvolit rozměr 140 x 200 cm. Správná délka postele je taková, která zhruba o 20 cm přesahuje spáče a poskytuje dostatek prostoru u chodidel a hlavy. Co se týká výšky postele, z ortopedického hlediska je optimální výška bočnic 50 cm a v kombinaci s vhodnou matrací nebo výškovým nastavením roštu je možné dosáhnout ideální výšky lůžka 50 až 65 cm podle věku a výšky spáče. Tato výška umožňuje i odvětrání spodní části matrace a přispívá hygienickému prostředí v ložnici. Nejmenší doporučená výška z hlediska víření prachu a chladu od podlahy je 30 cm.

Feng shui

Na jakou světovou stranu umístit postel podle feng-šuej?

Pokud máte problémy se spánkem, zdají se vám noční můry a nevíte, co máte změnit, začněte umístěním postele. Nevhodná orientace, při které se vám mohou zdát často nepříjemné sny, je spaní hlavou na severovýchod. Tato poloha je vhodná jen krátkodobě, zejména pro osoby, které trpí nedostatkem motivace nebo se nacházejí v útlumové životní fázi. Je to ale poměrně agresivní poloha, a proto se nedoporučuje praktikovat příliš dlouho. Pro dlouhodobě příjemný spánek zkuste postel umístit těmito směry podle vašich potřeb a preferencí:

  • Hlava směřuje na sever. Tato orientace řeší nespavost a je velmi vhodná pro starší osoby, protože podporuje klid.
  • Hlava směřuje na jih. Zde dochází k proudění energie čchi, což zpomaluje regeneraci během spánku, můžete se často budit a ráno se cítit nevyspalí a celí rozlámaní. Výhodou této orientace je podpora vášně, ale dlouhodobé praktikování této polohy se nedoporučuje.
  • Hlava směřuje na východ. Skvělá orientace pro mladší osoby a ideální pro růst dětí. Ideální je tato poloha pro budování kariéry a uspořádání vlastních věcí.
  • Hlava směřuje na západ. Tato orientace podporuje lenost a je to jedna z nejlepších poloh, díky kterým bude spánek velmi kvalitní a uspokojivý. Tato poloha může zlepšit dokonce finanční příjmy a milostný život.
  • Hlava směřuje na severozápad. Další vhodná orientace pro starší osoby. Podporuje delší a hlubší spánek. Skvěle se hodí pro osoby se zkušenostmi a autoritou.
  • Hlava směřuje na jihovýchod. Podporuje komunikaci, osobní růst, tvořivost a aktivitu.
  • Hlava směřuje na jihozápad. V tomto případě dochází k proudění klidné energie, ale pozor! Pokud budete spát v této pozici dlouhodobě, může to způsobit ztrátu životní rovnováhy, učinit život značně nestabilním a dokonce vést až k depresím.

Nechte kolem postele proudit správnou energii

Nasměrovat postel na vhodnou světovou stranu nestačí. Důležité je, aby jste v místnosti vytvořili prostor, kterým bude moct proudit energie čchi. Postel by měla být přístupná z obou stran a na každé straně by měl být noční stolek. V ideálním případě by postel měla být ukotvená čelem ke zdi a neměla by být v přímé linii s dveřmi. Stejně tak by postel neměla být přímo pod oknem. Nemilou zprávou je, že by postel neměla mít úložný prostor, protože věci v něm uložené brání proudění energie čchi. V malých bytech s minimem úložného prostoru je ale poměrně těžké toto pravidlo dodržet. Pokud úložný box pod postel potřebujete, vyberte si nějaký z kvalitního dřeva a věci v něm mějte důkladně poskládané. Pořádek a čistota je v ložnici základ.

bez televize

Do ložnice nepatří televize ani květiny

Podle feng-šuej nepatří do ložnice televize a dokonce ani květiny. Nicméně milovníci květin si tam nějakou rostlinku klidně dát můžou, protože nejdůležitější je vlastní vnímání, nikoliv striktní dodržování pravidel, se kterými se neztotožňujete. S elektronikou však buďte opatrní. Naprosto nevhodné je mít v ložnici pracovní kout. Opatrní buďte i s dekorací a zrcadly. Zrcadla sice působí lákavě, zejména pro páry při sexuálních hrátkách, ale pokud se v zrcadle odrážejí spící, může to mít negativní dopad. Takové umístění zrcadla může ve vztahu způsobit nevěru. Velmi nepříznivě působí zrcadlové stropy. Pokud se v zrcadle nebo zrcadlech neodráží ani postel, ani lidé, kteří v ní spí, je vše v pořádku. Co se týká dekorací, vyšperkujte si svou ložnici věcmi, které na vás působí pozitivně. Rozhodně byste si nad postel neměli umísťovat depresivní obrazy.

Doplňkem ložnice je i ložní prádlo

Při zařizování ložnice podle feng-šuej mějte na mysli, že i ložní prádlo je doplňkem interiéru. Ladící deky a přehozy rozmanitých barev a vzorů jsou mnohdy v obytném prostoru viditelné po celý den. Ložní prádlo se tak stává prvkem působícím na naše smysly nejen ve spánku, a proto je zcela běžné střídat povlečení podle ročního období nebo nálady. Při výběru povlečení se snažte vnímat všemi svými smysly jeho barvu a materiál. Tvary, vzory a ornamenty jsou pak záležitostí vkusu. Místo určené ke spánku by mělo být laděno spíše do uklidňujících barev, což platí především pro barvu stěn, podlah, záclon a závěsů. S povlečením můžete experimentovat, přesto je vcelku běžné, že bez velkého přemýšlení člověk sáhne v zimě po hřejivějších barvách a materiálech (například po flanelovém povlečení nebo povlečení z mikroplyše) a v létě naopak po chladivých.

Autor: Linda Tomsa Kalašová

×

Splátková kalkulačka ESSOX