6 tipů pro zdravý spánek dětí

Správná výbava je pro spánek dítěte velmi důležitá. Na co se zaměřit při výběru postele, matrace pro děti, polštáře, povlečení a dalších nezbytností pro kvalitní spánek vaší ratolesti?

1. Dětská postel nemusí být drahá

Pokud nemáte finance na novou postel nebo jednoduše nechcete utrácet za nábytek, který budete muset poměrně brzy vyměnit, protože děti rostou jako z vody, nezoufejte. Na českém trhu najdete kvalitní dětské postýlky a postele za rozumnou cenu. Pro miminka doporučujeme postýlku, která splňuje parametry bezpečnosti. To znamená, že nemá žádné ostré hrany nebo součásti, které by se mohly uvolnit. Pro větší děti (2–3 roky) je ideální pořídit postel už větších rozměrů a pokud do postele pořídíte kvalitní matraci, postačí většinou jako podklad dřevěný rošt.

3640_bavlnene-povleceni-do-postylky-pejsek-modry

2. Při výběru matrace se držte několika zásad

Investice do nové dětské matrace se na rozdíl od postele rozhodně vyplatí. Zapomeňte na to, že byste použili zděděnou matraci, protože ta může být proleželá a také nemusí splňovat hygienické limity. Nemusíte dětem kupovat tu nejluxusnější matraci, na jakou narazíte, ale doporučujeme se držet několika hlavních zásad pro výběr matrace pro děti

  • Volte spíše pevnější typ konstrukce, ideálně ve střední tvrdosti.
  • U dětí není nezbytné, aby matrace měla výrazné zónování, protože děti rostou, často se na lůžku stěhují nebo se převalují do různých poloh.
  • Pro děti jsou ideální matrace z kvalitních PUR pěn, které splňují nároky kladené na dětský spánek jak z hlediska pružnosti, prodyšnosti i hygieny.
  • Vyvarujte se dětské matraci s paměťovou pěnou. Tělíčko se do ní více zaboří a může tak být negativně ovlivněný správný růst dítěte.
  • Věnujte pozornost potahu matrace. Pokud je to možné, dejte přednost snímatelnému potahu a nejlépe takovému, který je možno rozepnout na dvě samostatné poloviny.

5685_matracovy-chranic-postelovy-matrace-vodeodolny-pro-deti-do-postylky

3. Doporučujeme praktický chránič matrace

Životnost matrace ochráníte pomocí praktického chrániče matrace a to především v období, kdy se dítě učí spát bez plen. Někteří toto řeší pomocí igelitu, který umístí pod prostěradlo v dětské postýlce. Igelit ovšem zadržuje teplo a dítě by se mohlo přehřát. Z toho důvodu je podstatně lepší použít buď speciální chránič matrace nebo speciální prostěradlo, které je vodě nepropustné, ale je do určité míry prodyšné. Pokud dojde k ušpinění chrániče, jednoduše ho vyperete v pračce.

4. Bez polštáře se obejdete

Jestli přemýšlíte, na čem by se dalo ušetřit, dětský polštář je jednou z možností. Přibližně do jednoho roku dítě nepotřebuje polštář. V pozdějším věku doporučujeme pořídit typ polštáře určený pro batolata. Pro větší děti se vyplatí pořídit polštář se zipem s možností praní.

5037-1_0002-periny-polstare

5. Přikrývku volte z dutého vlákna

Malé dítě může spát pod přikrývkou nebo ve spacím pytli, ve kterém máte jistotu, že se miminko neodkope. Pro větší dítě jsou nejvhodnější přikrývky z dutého vlákna, které můžete používat celoročně. Dětské přikrývky z umělého vlákna jsou velice lehké, prodyšné a měkké. Tento materiál se také perfektně hodí pro alergiky a astmatiky. Volte přikrývku kvalitní, která je dobře ušitá. Právě taková déle vydrží, i pokud ji budete častěji prát, což je v případě malých dětí běžné.

6. Dětské povlečení vybírejte podle kvality materiálů

Mezi nejoblíbenější kousky povlečení pro děti patří takové, které jsou z hebkých a splývavých materiálů, snadno udržovatelné a s nežehlivou úpravou. Co se týká barev a vzorů, je to otázka vkusu. Povlečení do dětského pokoje můžete zvolit podle ročního období a teploty v místnosti. Maminky preferují 100% bavlnu v běžném plátně, veselé barvičky a potisky. Zajímavým prvkem v dětském pokoji je svítící dětské povlečení s originálním 3D potiskem.

Autor: Linda Tomsa Kalašová

×

Splátková kalkulačka ESSOX