Návod: Jak na praní polštářů a přikrývek. 7 kroků k dokonalému vyprání

Praní polštářů a přikrývek

Na trhu naleznete širokou nabídku polštářů i přikrývek. Jak se o ně správně starat, aby vám vydržely dlouho jako nové? Důležitá je pravidelná péče, od každodenního větrání až po praní.

Účinné větrání

Roztoči přímo milují ještě teplou a vlhkou postel. Ustlání postele ihned po probuzení není zrovna správný krok. Důležité je přikrývku i polštář jemně protřepat, tím zajistíte zachování původního tvaru výplně. Poté vyvětrejte nejen místnost, ale také lůžkoviny. Čerstvý vzduch sníží teplotu i vlhkost přikrývky i polštáře. Správným větráním můžete prodloužit životnost lůžkovin i o několik let.

Pravidelné praní

Povlečení sice funguje je ochrana dek i polštářů, ovšem důležité je prát obojí. Ideální interval praní je dvakrát až čtyřikrát do roka. Během noci vypotí dospělí člověk až litr a půl tekutin, praní je tedy důležitou součástí pravidelné údržby. Při praní byste měli postupovat podle doporučení výrobcem. Myslete na to, že praní včetně sušení můžete trvat i několik hodin.

  1. Před praním je důležité zkontrolovat, jestli není polštář či přikrývka roztržená, mohlo by dojít k uvolnění a znehodnocení výplně.
  2. Zvažte polštář i přikrývku zvlášť, váha funguje jako kontrola dokonalého proschnutí.
  3. Pro praní zvolte speciální prací prostředek určený pro praní polštářů a přikrývek. Pro peřovou výplň zvolte jemný prostředek bez enzymů. Ten s enzymy by narušil vrstvu tuku, která jednotlivá pírka ochraňuje.
  4. Perte při teplotě 60°C, bez odstřeďování nebo s nízkými otáčkami.
  5. V sušičce sušte společně se dvěma míčky, ty přirozeně změkčují prádlo a navracejí výplň do původního stavu. Během sušení v sušičce přikrývky i polštáře vytahujte každých 10-15 min a lehce protřepte.
  6. Pokud sušíte venku, pak ne na přímém slunci.
  7. Po usušení přikrývku i polštář pro kontrolu zvažte, případně ještě dosušte.

Čas na výměnu

Každý polštář i přikrývka mají svoji životnost. Přesnou dobu pro výměnu, nelze zcela jasně určit. Obecně se doporučuje provádět výměnu každý 3 – 5 let u přikrývek, 2 – 4 roky u polštářů. Osoby trpící vysokou potivostí, by měli polštář i přikrývku měnit častěji. Ztratil-li polštář původní tvar, barvu nebo je výplň neforemná, pak výměna bude neodkladná.

Správná péče v několika bodech:

  • Každý den přikrývky i polštáře vyvětrejte a protřepte
  • Zastelte, až bude postel suchá a chladná
  • Perte 2x ročně, maximálně 4x
  • Pečlivě vysušte
  • Při změně barvy nebo tvaru vyměňte starý polštář a přikrývku za nový
  • Doporučená výměna každé 3 roky u přikrývek, 2 roky u polštářů
  • Osoby s vyšší potivostí by měli polštáře i přikrývky vyměňovat častěji
×

Splátková kalkulačka ESSOX