Laťkový vs. Lamelový rošt

Vybrat laťkový nebo lamelový rošt?

Postel už máte vybranou a teď si lámete hlavu jaký typ roštu zvolit?! Rošt je nedílnou součástí postele a přispívá k pohodlnému spánku stejným dílem jako matrace. Zajišťuje její správné odvětrávání a díky tomu nedochází k tvorbě plísní. Navíc dokáže rovnoměrně rozložit zátěž, a tím prodloužit životnost matrace. Při výběru roštu musíte myslet na to, že ne všechny matrace jsou vhodné pro každý rošt.

Laťkový rošt

12275-1_latkovy-rost

Jednoduché laťkové rošty mají jednotlivé laťky spojené textilními pruhy. Laťky mohou být vyrobené z různých druhů dřevin, ať borovice nebo smrku. Trh nabízí několik šířek, ale rozestup jednotlivých latěk od sebe by neměl být větší než 4 – 6 cm. Je-li rozestup větší, než 6 cm může docházet k deformaci matrace. Obecně se laťkové rošty hodí nejlépe pod pěnové matrace s vyšší jádrem, ale také pod pružinové nebo taštičkové. Méně vhodné jsou pod nižší typy matrací nebo pro osoby s vyšší hmotností. Oblíbené jsou díky nízké ceně a snadnému transportu, laťkový rošt jednoduše srolujete. Doporučujeme tento typ roštu připevnit k rámu postele pomocí malých vrutů.

  • Při montáži udržujte rozestup latěk 4 – 6 cm
  • Vhodný pod vyšší matrace
  • Určený pod pěnové, taštičkové i pružinové typy matrací
  • Nízká cena
  • Rolovatelný

Lamelový rošt

13652-1_lamelovy-rost

Lamelové rošty se skládají z pružných lamel, které se zasazují do rámu postele pod mírným úhlem. Součástí lamelového roštu bývá také dřevěný, případně kovový rám, ve kterém jsou lamely již umístěny. Tento typ roštu stačí vložit do rámu postele a malými vruty pevně připevnit. Jednotlivé lamely jsou zachycené v rámu pomocí pouzder, do kterých se lamela jednoduše zasune. Druh pouzdra ovlivňuje pružnost celého lůžka. Existují pryžová výkyvná pouzdra, která jsou velice pružná nebo zadlabaná pouzdra přímo v rámu roštu, ta spíše pružnost snižují. Vyrábějí nejčastěji z bukového nebo březového dřeva, případně jiných umělých materiálů, a to v různých šířkách a počtech. Vyšší počet lamel znamená i vyšší oporu pro tělo a odlehčení pro matraci. Samotné odlehčení prodlouží životnost vaší matrace a podpoří její správnou funkci. Obecně se lamelové rošty hodí i pro nižší typy matrací, ale také pro matrace latexové, ze studené (HR) i líné (VISCO) pěny nebo ty s kokosovou deskou. Lamelové rošty jsou vhodné tedy pro všechny druhy matrací, dobře je odvětrávají a jsou cenově dostupné.

  • Dobře pruží
  • Vyhovující i pod nižší matrace
  • Vhodný pod všechny druhy matrací
  • Cenově dostupný

Deskový rošt

Pevná deska jako podklad pod matraci není příliš vhodná, a to hned z několika důvodů. Deska neumožňuje potřebné proudění vzduchu pod postelí i matrací, může tedy docházet k tvorbě plísní a přemnožení bakterií. Využití naleznete v suchých místech nebo k příležitostnému přespání. Na pevnou desku je možné použít pružinovou nebo taštičkovou matraci, které lépe odvádí přebytečnou vlhkost.

Jaký rošt pod jakou matraci?

TYP MATRACE

LAŤKOVÝ ROŠT

LAMELOVÝ ROŠT

DESKOVÝ ROŠT

S vyšším jádrem

x

 

 

S nižším jádrem

 

x

 

Latexové

 

x

 

HR pěny

 

x

 

VISCO pěny

 

x

 

Pružinové

x

x

x

S kokosovou deskou

 

x

x

Taštičkové

x

x

x

×

Splátková kalkulačka ESSOX