Návod: Jak odstranit krev z povlečení nebo prostěradla?

Zaručené tipy, jak odstranit čerstvou nebo zaschlou krev z prostěradla a povlečení.

Dospělý člověk stráví v posteli téměř třetinu života, není tedy divu, že občas povlečení i prostěradlo dostane zabrat. Mezi nejčastější skvrny na ložním prádle patří právě ty od krve a jídla. Někdy vás flíčků od krve nezbaví ani ty nejsilnější prací prostředky. Máme pro vás pár tipů, jak odstranit stopy od krve, a přitom zachovat původní kvalitu barev i struktury. Složitým vyváření nebo používáním extra silných pracích prostředků můžete poškodit vlákna ložního prádla a ztratit cenné vlastnosti textilie.

Čerstvá skvrna od krve na povlečení nebo prostěradle

Odstranit čerstvou skvrnu od krve je mnohem jednodušší, než si myslíte. Stačí být dostatečně rychlý. Postačí vám několik surovin ze špajzky.

VODA

Čerstvou skvrnu od krve nejlépe odstraníte studenou vodou. Ano. Studená voda krev rozpustí a uvolní. Ideální je prádlo opláchnout proudem studené vody nebo ho pár hodin namáčet. Poté skvrnu ještě dočistit jemnou mýdlovou vodou a vyprat v pračce na nižší teplotu, ideálně do 40°C. Vysoká teplota vody způsobí sražení krve. Ta se dostává hlouběji do vláken a skvrna se stává nevypratelnou.

JEDLÁ SODA nebo OCET

Nemáte-li po ruce pračku, pak můžete čerstvě vzniklou skvrnu od krve namáčet ve studené vodě a prát v ruce jemnou mýdlovou vodou. Tu lze doplnit o klasickou jedlou sodu nebo ocet. V tomto případě použijte malé množství přímo na skvrnu a vložte do vody. Nechte 30 min působit, poté textilii důkladně properte. Účinek můžete nejdříve zkusit na méně viditelném místě, abyste se ujistili, že surovina vaše oblíbené ložní prádlo nepoškodí.

PEROXID

Na ložní prádlo z pevnějšího světlého materiálu můžete použít tří procentní roztok peroxidu vodíku. Ten sežene v každé lékárně. Při použití této metody myslete na to, že peroxid je vlastně kyselina, která místo od krve vybělí. U jemnějších látek lze peroxid naředit s vodou v poměru 1:1 a použít na skvrnu. Po chvíli působení je potřeba důkladně proprat ve studené vodě. Účinek můžete nejdříve zkusit na méně viditelném místě, abyste se ujistili, že surovina vaše oblíbené ložní prádlo nepoškodí.

Doporučujeme:

  • Malé skvrny namočit do studené vody a použít mýdlovou vodu
  • Na větší skvrny lze použít místo mýdla sodu nebo ocet
  • Na bílé pevné textilie lze použít roztok peroxidu vodíku
  • Po čištění nutné vyprat v pračce při teplotě do 40°C
  • Účinek surovin je dobré vyzkoušet na méně viditelném místě

Zaschlá skvrna od krve na prostěradle nebo povlečení

Odstranit zaschlé skvrny od krve je o něco komplikovanější než ty čerstvé. Ale nezoufejte, máme pro vás několik rad a tipů, jak na to. Opět si vystačíte s několika surovinami z kuchyně.

VODA

Zaschlou skvrnu od krve je třeba namáčet ve studené vodě i několik hodin, klidně nechte ložní prádlo namočené celý den. Poté vytvořte dostatek mýdlové vody a zkuste skvrnu jemně masírovat, případně použít velice jemnou houbičku. Skvrnu nedrhněte, mohlo by dojít k poškození vláken a znehodnocení cenných vlastností textilie. Poté vyperte v pračce za použití běžného pracího prostředku při teplotě do 40°C.

KUCHYŇSKÁ SŮL

Namočenou skvrnu ve studené vodě posypte jedlou kuchyňskou solí a nechte asi 30 min působit. Sůl můžete pomocí houbičky jemně vmasírovat do látky. Opatrně na hrubé drhnutí textilie. Poté propláchněte studenou vodou. Celý postup můžete několikrát opakovat. Nakonec opět vyperte v pračce při teplotě do 40°C. Účinek můžete nejdříve zkusit na méně viditelném místě, abyste se ujistili, že surovina vaše oblíbené ložní prádlo nepoškodí.

ZUBNÍ PASTA

K vyčištění zaschlých skvrn od krve se využívá také obyčejná zubní pasta. Skvrnu namočte do studené vody a poté na ni naneste slabou vrstvu zubní pasty. Nechte působit, dokud pasta nezaschne, poté omyjte studenou vodou. Postup můžete několikrát opakovat. Nakonec vyperte v pračce při teplotě do 40°C. Vyprání v pračce je nutností, pro zbavení se zbytků zubní pasty. Účinek můžete nejdříve zkusit na méně viditelném místě, abyste se ujistili, že surovina vaše oblíbené ložní prádlo nepoškodí.

DALŠÍ POMOCNÍCI

Stejný účinek jako výše zmiňované suroviny má také jedlá soda, ocet, kyselina citronová nebo peroxid vodíku. Při použití je nutné myslet na to, že se jedná o slabé kyseliny. Ty místo od krve vybělí. Proto je používejte pouze u světlých a pevných textilií. Před každým použitím vyzkoušejte na méně viditelném místě. Použít se dá také strouhaný křen, který je nutné nechat působit delší dobu.

Doporučujeme:

  • zaschlé skvrny namočit na celý den do studené vody
  • použít mýdlovou vodu a jemnou houbičku
  • použít kuchyňskou sůl nebo zubní pastu
  • Na bílé pevné textilie lze použít roztok peroxidu vodíku, octa nebo sody
  • Po čištění nutné vyprat v pračce při teplotě do 40°C
  • Účinek surovin je dobré vyzkoušet na méně viditelném místě
×

Splátková kalkulačka ESSOX