Praní povlečení naruby? Zachovejte barvu!

Zachovejte barvu povlečení, perte naruby.

Pravidelná péče o ložní prádlo je neodmyslitelnou součástí zdravého spánku. Navíc, povlečení dnes už nechápeme pouze jako ochranu peřin nebo polštářů. Ložní prádlo je také designovým prvkem interiéru ložnice. Máme na výběr z nepřeberného množství vzorů, barev i textilií. Jak ale zachovat jasné barvy i po více vyprání?! Přinášíme Vám několik tipů.

Praní povlečení

Povlečení i prostěradla perte vždy při teplotě doporučené výrobcem. Obecně se udává ideální teplota mezi 40°C až 60°C. Povlečení perte zásadně naruby společně s pracím prostředkem určeným pro danou barvu prádla. Praním naruby prodloužíte životnost textilie, barev i potisků. Barvy nevyblednou, ale budou stále jasné jako před prvním vypráním. Potisky na povlečení nebudou praskat a odlupovat se. Výhodné je povlečení před praním zapnout. Do zapnutého povlečení se během praní nebude zachytávat jiné prádlo. Doporučujeme prát všechny díly ložního prádla společně, barvy jednotlivých dílů budou stále stejné. Už v minulosti se pralo zásadně naruby. V rozích povlečení se dříve usazovalo peří a nečistoty ze sýpky.

Sušení povlečení

Ať sušíte ložní prádlo v sušičce nebo venku na šňůře, doporučujeme povlečení ponechat zapnuté a naruby. V sušičce povlečení sušte jedině naruby a při nízké teplotě. Ale pozor, některé textilie je nevhodné sušit v sušičce. Pokud upřednostňujete klasický způsob, pak povlečení po vyprání rozklepejte, věšte napnuté a naruby. Zabráníte tak přímému kontaktu se slunečním záření a zachováte stálost barev.

Žehlení povlečení

Na trhu existují jak žehlivé, tak nežehlivé povlečení. Pokud žehlení není váš koníček, pak zvolte povlečení krepové. Ostatní textilie je nutné vyžehlit. Ložní prádlo žehlete vždy naruby. Doporučujeme žehlit dle doporučení od výrobce, ideálně ještě mírně vlhké při teplotě do 200°C. Před poskládáním ho nechte řádně vychladnout.

DOPORUČENÍ:

  • Povlečení perte naruby a zapnuté!
  • Všechny díly povlečení perte vždy společně
  • Sušte i žehlete naruby pro zachování barev
×

Splátková kalkulačka ESSOX