Zázračné pokojovky do vaší ložnice

Pokojovou květinu má doma asi každý, ať už se jedná jen o pár kaktusů, nebo malou botanickou zahradu. S rostlinami v ložnici je to ale jinak, spousta lidí stále věří, že rostliny do ložnice nepatří. Správně zvolené pokojovky přitom dokáží s vaší ložnicí hotové zázraky! Zlepšují spánek, fungují jako přírodní čistička vzduchu a mají pozitivní vliv na naši psychiku. Pojďme si ukázat, jak schopnosti rostlin využít naplno a které jsou ty nejvhodnější!

Návrh bez názvu (2)

Pro zklidnění duše a pozitivní atmosféru

Rostliny obecně mají až magický vliv na naši náladu, umí navodit pocity pohody a klidu. Svěží zelená barva příjemně doplní každý interiér a pokud rostlinky doplníte o povlečení, nebo drobnou dekoraci ve stejném odstínu, rozhodně nešlápnete vedle!

Jakým rostlinám se v ložnici vyhnout?

Pověry tvrdí, že pichlavé kaktusy a pokojovky se špičatými listy mají na svědomí špatný spánek, v praxi ale více škody napáchají bohatě kvetoucí rostliny, které svou silnou vůní mohou způsobit bolehlav, nebo dokonce bezesnou noc. Dalším nevhodným společníkem jsou rostliny hojně produkující pyl, který dráždí alergiky a může zbytečně lákat hmyz. Zcela vyhnout bychom se měli umělým a sušeným rostlinám, které v ložnici spíše škodí. Přitahují totiž prachové částice a ty se tak opakovaně dostávají do ovzduší ve kterém spíme.

pots-716579_960_720

Pro příjemnou relaxaci i úlevu alergikům

Eukalyptus a Levandule jsou nejlepší pro příjemné uvolnění, relaxaci, nebo jako snadná pomoc při nespavosti. Do vzduchu uvolňují vonné silice, které příznivě působí na psychiku, uvolňují dýchací cesty a mají antibakteriální účinek. Levandule navíc pomáhá při bolestech hlavy, Eukalyptus zase pomáhá léčit onemocnění horních cest dýchacích. Alergiky určitě potěší Lopatkovec, který nejen krásně vypadá, ale současně skvěle čistí vzduch, zachycuje toxiny a zvlhčuje vzduch. Stejné schopnosti má i Břečťan, ten navíc pomáhá při příznacích alergie, zklidňuje sliznice nosohltanu a snižuje jejich otok.

bett-eukalyptus-gemutlich-1405763

Přírodní čističky vzduchu jako prevence onemocnění

Rostliny jako Zelenec, nebo Tchynin jazyk mají schopnost zbavovat vzduch škodlivých látek, hlavně pak nebezpečného formaldehydu, který se často uvolňuje z nekvalitního nábytku, vyrobeného převážně z lepených a laminátových desek. Doporučujeme proto vybírat postel z kvalitního masivu bez obsahu lepidel. Tchynin jazyk je navíc unikátní tím, že narozdíl od všech ostatních pokojovek produkuje kyslík v noci, což napomáhá vašemu zdravému spánku. Tato pokojovka, kterou si většina z nás vybavuje ze školních chodeb, slaví návrat v moderních interiérech!

Aloe vera a palma Areka patří mezi špičky v čištění vzduchu a v žádné domácnosti by tak neměly chybět. O ložnici to platí dvojnásob! Obě tyto rostliny jsou doslova továrnami na kyslík a pomáhají tak předcházet bolestem hlavy, poruchám nervového systému a zlepšují soustředění. Aloe vera má navíc úžasnou schopnost detekovat vyšší množství škodlivin v ovzduší, které se projevuje tmavými skvrnami na listech. Dobře známé je taky pro jeho léčivé účinky, dužnatou částí snadno ošetříte popáleniny od sluníčka, nebo drobné ranky.

plant_houseplants_indoor_house_decor_decoration_decorative_pot-722540.jpg!d

Pokojovky do tmavých ložnic

Máte v ložnici málo světla? I pro vás máme tipy, jakou rostlinku si pořídit, aby se jí dobře dařilo. Můžete si tak užívat krásy rostlin, kterým se jinak doma nedaří. Například Zamioculcas a monstera přímé světlo nesnesou a je tedy lepší je umístit do polostínu. Odměnou vám budou nádherné zelené rostliny, které zaujmou na první pohled. Monstera navíc při správné péči dokáže dorůst do opravdu úctyhodných rozměrů.

Do vyloženě tmavých koutů, pak můžete zvolit některou z kapradin. Pro začátečníky je ideální třeba netík, zkušenější pěstitelé se zamilují do bohatých listů Nephrolepis. Obě kapradiny nádherně vypadají a můžete je umístit do závěsného květináče.

pexels-photo-906136

Rostliny v ložnici trochu jinak

Pokud péče o rostliny není vaše silná stránka, nebo už na ně jednoduše nezbylo místo, můžete si kousek přírody do vaší ložnice snadno přenést v podobě rostlinných motivů a materiálů! Odvážnější mohou některý z odstínů zelené využít na stěnách, výsledek vás určitě mile překvapí. Krásu rostlin můžete obdivovat i na barevných obrazech, hravých dekoracích, nebo si dopřejte hebké povlečení z přírodní bavlny, ideálně v uklidňující zelené barvě. Na našich stránkách ho snadno doplníte o prostěradlo, nebo moderní přehoz

Jaké pokojovky máte rádi vy? Pochlubte se nám vašimi nejoblíbenějšími kousky! Napište nám, jestli máte pokojové rostliny v ložnici rádi stejně jako my!

×

Splátková kalkulačka ESSOX