Recepty

Výpis článků

Poctivý hovězí vývar

Poctivý hovězí vývar je základní druh polévky, který nabízí bohatou chuť a výživné látky. V tomto receptu použijeme hovězí kosti a žebra s tradičním kořením pro maximální chuť. Vývar je skvělý zdroj kolagenu a dalších výživných látek, které podpoří vaše zdraví. Ingredience 1 kg hovězích kostí 500 g hovězích žeber s masem 2 ks mrkve 1 ks celer 2 ks petržele 1 ks cibule 2 stroužky česneku 3 ks bobkového listu 5 ks nového koření 10 ks kuliček pepře špetka soli Post...

Domácí croissanty

Domácí croissanty jsou symbolem francouzské kuchyně, ideální pro snídani nebo brunch. Vychutnejte si jejich máslovou chuť a nadýchanou texturu. Ingredience 500 g hladké mouky 300 g másla (kvalitního a vychlazeného) 60 g cukru 20 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného droždí 250 ml plnotučného mléka (vlažného) špetka soli 1 ks vajíčko (na potření) Postup přípravy Připravte si všechny ingredience. V misce smíchejte mouku, cukr a sůl. Droždí rozpusťte v teplém mléce a při...

Slavnostní játrové knedlíčky do polévky

Játrové knedlíčky jsou tradiční součástí mnoha svátečních polévek. Tento recept přináší jemné a chutné knedlíčky, které skvěle doplní slavnostní tabuli. Ingredience 200 g kuřecích nebo králičích jater 100 g strouhanky 1 ks vejce špetka soli a pepře 1 lžička majoránky 2 stroužky česneku hrst petrželové natě Postup přípravy Játra jemně nasekejte nebo rozmixujte do hladké pasty. Přidejte vejce, strouhanku, prolisovaný česnek a koření. Důkladně promíchejte, aby vznikla k...

Domácí hranolky bez fritézy

Připravte si křupavé a chutné domácí hranolky bez použití fritézy. Tento jednoduchý recept je ideální pro zdravější domácí přílohu k oblíbeným jídlům. Ingredience 600 g brambor 2–3 lžíce olivového oleje špetka soli špetka pepře 1 lžička papriky Postup přípravy Předehřejte troubu na 200 °C, pokud používáte horkovzdušnou fritézu, nastavte ji na příslušnou teplotu dle návodu. Brambory dobře umyjte a nakrájejte na rovnoměrné hranolky.  Hranolky krátce povařte a nechc...

Domácí kečup – jednoduchý recept bez konzervantů

Příprava domácího kečupu je skvělý způsob, jak využít sezónní rajčata a přizpůsobit chuť svým preferencím. Tento jednoduchý recept vám ukáže, jak na to bez konzervantů a přidaných chemikálií. Ingredience 2 kg zralých rajčat 2 střední cibule 4 stroužky česneku 200 g cukru 200 ml octa (jablečný nebo vinný) 1 lžička soli špetka skořice špetka mletého hřebíčku špetka mletého nového koření Postup přípravy Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte je a nakrájejte na menší ko...

Dokonalá bramborová kaše – nadýchaná a jemná

Naučte se, jak připravit dokonalou bramborovou kaši, která je nadýchaná a jemná. Tento recept vám poskytne ty nejlepší tipy a triky pro dokonalý výsledek. Ingredience 1 kg brambor (ideálně varný typ C) 200 ml plnotučného mléka 100 g másla 1 lžička soli špetka bílého pepře Postup přípravy Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky, aby se rovnoměrně uvařily. Vložte je do velkého hrnce, zalijte vodou a přidejte sůl. Přiveďte brambory k varu a vařte na střední...

Jak správně vařit rýži, aby se neslepila

Naučte se vařit rýži tak, aby se neslepila a byla krásně sypká. V tomto receptu se zaměříme na tradiční vaření na sporáku i zajímavou možnost přípravy v troubě. Ingredience 200 g rýže (jasmínová, basmati nebo dle preference) 400 ml vody 1 lžička soli (Volitelné) 1 lžíce oleje nebo másla Postup přípravy: Na sporáku Rýži nejprve propláchněte ve studené vodě, dokud voda nebude čirá. Do hrnce dejte rýži s vodou v poměru 1:2 a přidejte sůl. Přiveďte k varu bez zakrytí ...

Langoše z kynutého těsta

Připravte si výborné langoše z kynutého těsta, které si můžete obložit podle vlastní chuti. Ideální jako hlavní jídlo nebo snack. Doba přípravy je asi 1,5 hodiny včetně kynutí. Připravíte přibližně 4 porce. Ingredience Na těsto 500 g hladké mouky 25 g čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného droždí 1 lžička cukru 1 lžička soli 250 ml vlažného mléka 2 lžíce oleje Olej na smažení Na obložení Strouhaný sýr Česnek utřený s trochou soli Domácí kečup Smetana Postu...

Poctivé kramborové knedlíky

Připravte si poctivé bramborové knedlíky, tradiční český pokrm, který skvěle doplní oblíbené omáčky nebo pečené maso. Tento recept je určen pro 4 osoby a jeho příprava zabere přibližně 60 minut. Ingredience 800 g brambor (ideálně varný typ B) 200 g hrubé mouky 1 vejce sůl dle chuti Postup přípravy Brambory oloupejte a uvařte ve vroucí osolené vodě, dokud nejsou měkké. Uvařené brambory slijte a nechte dobře vychladnout, poté je nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, vejc...

Karlovarský knedlík

Objevte tradiční recept na karlovarský knedlík, který je díky své lehkosti a nadýchanosti skvělou přílohou k různým omáčkám a pečenému masu. Ingredience 500 g staršího bílého chleba nebo housek 100 ml mléka 3 vejce 50 g rozpuštěného másla Hrst nasekané petrželky Špetka soli 50 g hladké mouky (dle potřeby) Postup přípravy Pečivo nakrájejte na malé kostky a dejte do mísy. Nakrájené pečivo pokapejte mlékem a nechte chvíli nasáknout. Přidejte vejce, rozpuštěné máslo, na...

Poctivý houskový knedlík

Připravte si poctivý houskový knedlík, ideální přílohu k tradičním českým pokrmům. Tento recept vám ukáže, jak na to jednoduše a bez stresu. Ingredience 500 g hladké mouky 250 ml mléka 2 vejce 1/2 lžičky soli 30 g čerstvého droždí  2-3 ks starších housek Postup přípravy Droždí rozpuste v části vlažného mléka a nechte chvíli stát, než se aktivuje. Smíchejte hladkou mouku, vejce, zbytek mléka, sůl a připravené droždí až vznikne hladké těsto. Housky nakrájejte...

Houbový kuba sypaný opečenou strouhankou a máslem

Vyzkoušejte staročeský pokrm - houbový kuba sypaný opečenou strouhankou a máslem. Ideální pro zimní a podzimní večery, navíc vás zaručeně zahřeje. Ingredience 100 g sušených hub 200 g ječných krup 1 cibule 2 stroužky česneku 50 g másla 3 lžíce strouhanky špetka soli špetka pepře 1 lžička majoránky Hrst čerstvých nebo dušených hub na ozdobu Postup přípravy Sušené houby namočte do teplé vody na 15 minut, aby změkly. Poté je sceďte a vodu si dejte stranou. Uvařt...

Pečené hrušky v červeném víně s vanilkovou zmrzlinou

Užijte si pečené hrušky v červeném víně s vanilkovou zmrzlinou a nasekanými pistáciemi. Tento elegantní dezert je ideální pro večer ve dvou nebo pro potěšení vašich hostů. Ingredience 2 ks hrušek 200 ml červeného vína 50 g cukru 2 ks hřebíčku 1 tyčinka skořice 4 kopečky vanilkové zmrzliny 30 g nasekaných pistácií Postup přípravy Předehřejte troubu na 180°C. Hrušky oloupejte a rozpulte, odstraňte jádřinec. V malém hrnci na střední teplotě smíchejte červené víno, cukr,...

Kachna s jablky a šípkovou omáčkou

Křupavá kachna s jablky a šípkovou omáčkou, perfektní pokrm pro chladné zimní nebo podzimní večery. Skvělé na sváteční tabuli, tato klasika je plná bohatých chutí, které uspokojí všechny vaše hosty. Ingredience 1 celá kachna (cca 2 kg) 3 ks jablek 4 lžíce šípkové marmelády 1 ks velké cibule 200 ml vody nebo vývaru 2 lžičky soli 1 lžička čerstvě mletého pepře 1 lžička tymiánu 1 lžička rozmarýnu Postup přípravy Předehřejte troubu na 180°C. Kachnu opláchněte vodou a os...

Hovězí pečeně s kořenovou zeleninou a červeným vínem

Hovězí pečeně s kořenovou zeleninou a červeným vínem je ideální pro podzimní a zimní období. Kombinace jemného hovězího masa a omáčky vzniklé díky kořenové zelenině a červenému vínu vytváří harmonii chutí, která vás zahřeje a uspokojí. Ingredience 1,5 kg hovězího zadního masa 250 ml červeného vína 3 ks mrkve 2 ks petržele 1 ks celeru 2 ks cibule 4 stroužky česneku 2 lžíce rajčatového protlaku 2 lžíce olivového oleje sůl a pepř podle chuti 2 ks bobkového listu čerstvý tymián...

Pečené vepřové koleno s hořčično-medovou glazurou

Recept na pečené vepřové koleno s hořčično-medovou glazurou je ideální pro podzimní a vánoční stůl. Kombinace sladké medové glazury s pikantní hořčicí dodává masu neodolatelnou chuť a šťavnatost. Servírujte s křupavou bagetkou a tradičním zelím. Ingredience 1,5 kg vepřové kolene 50 g hořčice (plnotučné nebo dijonské) 4 lžíce medu 2 lžíce olivového oleje 3 stroužky česneku 200 ml vývaru nebo černého piva sůl a pepř podle chuti Příloha Čerstvá bagetka (např. česneková špaldová ba...

Ovládací prvky výpisu

98 položek celkem