Naučte se, jak připravit domácí burgerové housky. Tyto housky jsou jemné, lehce sladké a skvělým základem pro jakýkoliv burger.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 10 g soli
- 10 g sušeného droždí
- 250 ml vlažné vody
- 50 ml mléka
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 ks vejce (plus jedno na potírání)

Postup přípravy
- V malé misce smíchejte droždí s trochou vlažné vody a cukrem. Nechte 10 minut stát, dokud kvasinky nezačnou pracovat.
- V míse smíchejte mouku, sůl, rozpuštěné máslo, mléko, vejce a připravený kvásek. Pomalu přidávejte zbylou vlažnou vodu a pomocí hnětače nebo ruky zpracujte do hladkého těsta.
- Těsto nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Po vykynutí těsto rozdělte na stejné části a formujte je do tvaru housek. Nechte kynout dalších 20 minut na plechu.
- Před pečením housky potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamovým semínkem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 20 minut dozlatova.
Tipy a triky
- Housky můžete podávat s rozmanitými druhy burgerů - od klasických po veganské varianty.
- Pro větší chuťový zážitek zkuste do těsta přidat bylinky nebo nastrouhaný sýr.
TIP: Vyzkoušejte burger s grilovanou slaninou a karamelizovanou cibulkou, jistě nešlápnete vedle.