Domácí burgerové housky

Naučte se, jak připravit domácí burgerové housky. Tyto housky jsou jemné, lehce sladké a skvělým základem pro jakýkoliv burger.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 10 g soli
  • 10 g sušeného droždí
  • 250 ml vlažné vody
  • 50 ml mléka
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 ks vejce (plus jedno na potírání)
domaci bulky na burgery

Postup přípravy

  • V malé misce smíchejte droždí s trochou vlažné vody a cukrem. Nechte 10 minut stát, dokud kvasinky nezačnou pracovat.
  • V míse smíchejte mouku, sůl, rozpuštěné máslo, mléko, vejce a připravený kvásek. Pomalu přidávejte zbylou vlažnou vodu a pomocí hnětače nebo ruky zpracujte do hladkého těsta.
  • Těsto nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Po vykynutí těsto rozdělte na stejné části a formujte je do tvaru housek. Nechte kynout dalších 20 minut na plechu.
  • Před pečením housky potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamovým semínkem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 20 minut dozlatova.

Tipy a triky

  • Housky můžete podávat s rozmanitými druhy burgerů - od klasických po veganské varianty.
  • Pro větší chuťový zážitek zkuste do těsta přidat bylinky nebo nastrouhaný sýr.

TIP: Vyzkoušejte burger s grilovanou slaninou a karamelizovanou cibulkou, jistě nešlápnete vedle.