Domácí croissanty

Domácí croissanty jsou symbolem francouzské kuchyně, ideální pro snídani nebo brunch. Vychutnejte si jejich máslovou chuť a nadýchanou texturu.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 300 g másla (kvalitního a vychlazeného)
  • 60 g cukru
  • 20 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného droždí
  • 250 ml plnotučného mléka (vlažného)
  • špetka soli
  • 1 ks vajíčko (na potření)
domaci croassanty

Postup přípravy

  • Připravte si všechny ingredience. V misce smíchejte mouku, cukr a sůl.
  • Droždí rozpusťte v teplém mléce a přidejte k sypkým ingrediencím. Vypracujte hladké těsto.
  • Nechte těsto kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud zdvojnásobí objem.
  • Vykynuté těsto rozválejte a rozložte na něj plátky másla. Těsto několikrát přeložte a rozválejte, aby se máslo zapracovalo.
  • Buďte opatrní, aby se máslo nerozpustilo. Proces skládání a válení opakujte alespoň 3x.
  • Vždy mezi válením dejte těsto na chvíli ztuhnout do lednice. Těsto nakrájejte na trojúhelníky a srolujte do tvaru croissantu.
  • Nechte ještě kynout asi 30 minut, poté potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte při teplotě 200 °C dozlatova, cca 20 minut.

Tipy a triky

  • Pro alternativu použijte polovinu hladké a polovinu celozrnné mouky.
  • Důležité je opravdu důkladné zapracování másla, což přispěje k dokonale nadýchané struktuře.
 

TIP: Nezapomeňte také vyzkoušet slaný brunch v podobě mini croissantů plněných šunkou a sýrem.