Domácí croissanty jsou symbolem francouzské kuchyně, ideální pro snídani nebo brunch. Vychutnejte si jejich máslovou chuť a nadýchanou texturu.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 300 g másla (kvalitního a vychlazeného)
- 60 g cukru
- 20 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného droždí
- 250 ml plnotučného mléka (vlažného)
- špetka soli
- 1 ks vajíčko (na potření)

Postup přípravy
- Připravte si všechny ingredience. V misce smíchejte mouku, cukr a sůl.
- Droždí rozpusťte v teplém mléce a přidejte k sypkým ingrediencím. Vypracujte hladké těsto.
- Nechte těsto kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud zdvojnásobí objem.
- Vykynuté těsto rozválejte a rozložte na něj plátky másla. Těsto několikrát přeložte a rozválejte, aby se máslo zapracovalo.
- Buďte opatrní, aby se máslo nerozpustilo. Proces skládání a válení opakujte alespoň 3x.
- Vždy mezi válením dejte těsto na chvíli ztuhnout do lednice. Těsto nakrájejte na trojúhelníky a srolujte do tvaru croissantu.
- Nechte ještě kynout asi 30 minut, poté potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte při teplotě 200 °C dozlatova, cca 20 minut.
Tipy a triky
- Pro alternativu použijte polovinu hladké a polovinu celozrnné mouky.
- Důležité je opravdu důkladné zapracování másla, což přispěje k dokonale nadýchané struktuře.
TIP: Nezapomeňte také vyzkoušet slaný brunch v podobě mini croissantů plněných šunkou a sýrem.