Křupavá kachna s jablky a šípkovou omáčkou, perfektní pokrm pro chladné zimní nebo podzimní večery. Skvělé na sváteční tabuli, tato klasika je plná bohatých chutí, které uspokojí všechny vaše hosty.
Ingredience
- 1 celá kachna (cca 2 kg)
- 3 ks jablek
- 4 lžíce šípkové marmelády
- 1 ks velké cibule
- 200 ml vody nebo vývaru
- 2 lžičky soli
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička rozmarýnu

Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180°C. Kachnu opláchněte vodou a osušte papírovým ručníkem.
- Celou kachnu zevnitř i zvenku důkladně osolte, opepřete a okořeňte tymiánem a rozmarýnem.
- Nakrájejte jablka a cibuli na čtvrtiny. Naplňte kachnu částí jablek a cibule. Zbytek jablek a cibule si odložte na později.
- Připravenou kachnu dejte do pekáče prsíčky nahoru. Přidejte zbytek jablek a cibule okolo kachny a zalijte 200 ml vody nebo vývaru do pekáče.
- Kachnu pečte pozvolna cca 3 - 4 hodiny a průběžně přelévejte výpekem. Pokud začne příliš zlátnout, zakryjte alobalem.
- V posledních 30 minutách pečení pomažte kachnu šípkovou marmeládou a pečte odkryté, dokud nedosáhnete krásné glazované krusty.
- Po upečení kachnu vyjměte, nechte pár minut odpočinout a poté naporcujte.
Tipy a triky
- Kachna bude výborná s pečeným bramborem, ale i klasickými knedlíky.
- Šípkovou marmeládu lze nahradit třeba brusinkovou nebo rybízovou.
- Pokud chcete kachnu ještě více aromatizovat, přidejte k jablkům pár plátků pomeranče.
Servírovací tipy: Tento pokrm se skvěle páruje s červeným vínem nebo mladým pivem, které podtrhne bohaté chuti kachny.
TIP: Oblíbenou alternativou je pečená kachna na jablkách s červeným zelím a chlupatými knedlíky.