Kachna s jablky a šípkovou omáčkou

Křupavá kachna s jablky a šípkovou omáčkou, perfektní pokrm pro chladné zimní nebo podzimní večery. Skvělé na sváteční tabuli, tato klasika je plná bohatých chutí, které uspokojí všechny vaše hosty.

Ingredience

  • 1 celá kachna (cca 2 kg)
  • 3 ks jablek
  • 4 lžíce šípkové marmelády
  • 1 ks velké cibule
  • 200 ml vody nebo vývaru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička rozmarýnu
Dušená kachna s jablky a šípkovou omáčkou

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 180°C. Kachnu opláchněte vodou a osušte papírovým ručníkem.
  • Celou kachnu zevnitř i zvenku důkladně osolte, opepřete a okořeňte tymiánem a rozmarýnem.
  • Nakrájejte jablka a cibuli na čtvrtiny. Naplňte kachnu částí jablek a cibule. Zbytek jablek a cibule si odložte na později.
  • Připravenou kachnu dejte do pekáče prsíčky nahoru. Přidejte zbytek jablek a cibule okolo kachny a zalijte 200 ml vody nebo vývaru do pekáče.
  • Kachnu pečte pozvolna cca 3 - 4 hodiny a průběžně přelévejte výpekem. Pokud začne příliš zlátnout, zakryjte alobalem.
  • V posledních 30 minutách pečení pomažte kachnu šípkovou marmeládou a pečte odkryté, dokud nedosáhnete krásné glazované krusty.
  • Po upečení kachnu vyjměte, nechte pár minut odpočinout a poté naporcujte.

Tipy a triky

  • Kachna bude výborná s pečeným bramborem, ale i klasickými knedlíky.  
  • Šípkovou marmeládu lze nahradit třeba brusinkovou nebo rybízovou.
  • Pokud chcete kachnu ještě více aromatizovat, přidejte k jablkům pár plátků pomeranče.

Servírovací tipy: Tento pokrm se skvěle páruje s červeným vínem nebo mladým pivem, které podtrhne bohaté chuti kachny.