Zažijte chuť tradice s našimi kynutými borůvkovými knedlíky, které jsou plné šťavnatých borůvek a jemného tvarohu. Tento recept vám přináší nezapomenutelný zážitek plný chutí a vůní.
Ingredience
Na těsto
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- Špetka soli
Na náplň
- 300 g čerstvých borůvek
- Cukr na posypání (dle chuti)
Na dokončení
- 200 g tvarohu
- Rozpuštěné máslo
- Moučkový a vanilkový cukr (na posypání)

Postup přípravy
- Příprava těsta: Vlažné mléko a smíchejte s droždím, cukrem a vejcem. Pomalu přidávejte mouku a sůl, dokud nevytvoříte vláčné kynuté těsto. Nechte ho kynout přikryté na teplém místě, až zdvojnásobí objem.
- Připravte náplň: Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky, které rozválíte na placky. Do středu každé položte pár borůvek a posypte cukrem.
- Vytvarujte knedlíky: Placky zabalte do tvaru knedlíků tak, aby borůvky zůstaly uvnitř. Nechte je ještě chvíli kynout.
- Vařte knedlíky: Knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 8-10 minut, dokud nevyplavou na povrch.
- Servírujte: Podávejte knedlíky horké, polité rozpuštěným máslem a posypané tvarohem. Můžete přidat i vanilkový cukr a případně čerstvé borůvky jako ozdobu.
Tipy a triky
- Pro jemnější a aromatičtější těsto přidejte vanilkový extrakt přímo do těsta.
- Tvaroh můžete smíchat s trochou smetany nebo citronové kůry pro extra svěží chuť.
- Aby se knedlíky nepřichytily ke dnu hrnce, jemně s nimi po vložení do vody pohněte vařečkou.
- Podávejte knedlíky na krásných prkénkách z doplňků do kuchyně pro elegantní servírování.
Zdravotní přínosy: Borůvky jsou bohaté na antioxidanty a vitamín C, což podporuje imunitní systém. Tvaroh poskytuje kvalitní bílkoviny a vápník, což je důležité pro zdravé kosti a svaly.