Kynuté borůvkové knedlíky s tvarohem - Tradiční recept

Zažijte chuť tradice s našimi kynutými borůvkovými knedlíky, které jsou plné šťavnatých borůvek a jemného tvarohu. Tento recept vám přináší nezapomenutelný zážitek plný chutí a vůní.

Ingredience

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • Špetka soli

Na náplň

  • 300 g čerstvých borůvek
  • Cukr na posypání (dle chuti)

Na dokončení

  • 200 g tvarohu
  • Rozpuštěné máslo
  • Moučkový a vanilkový cukr (na posypání)
kynute boruvkove knedliky s tvarohem

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Vlažné mléko a smíchejte s droždím, cukrem a vejcem. Pomalu přidávejte mouku a sůl, dokud nevytvoříte vláčné kynuté těsto. Nechte ho kynout přikryté na teplém místě, až zdvojnásobí objem.
  • Připravte náplň: Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky, které rozválíte na placky. Do středu každé položte pár borůvek a posypte cukrem.
  • Vytvarujte knedlíky: Placky zabalte do tvaru knedlíků tak, aby borůvky zůstaly uvnitř. Nechte je ještě chvíli kynout.
  • Vařte knedlíky: Knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 8-10 minut, dokud nevyplavou na povrch.
  • Servírujte: Podávejte knedlíky horké, polité rozpuštěným máslem a posypané tvarohem. Můžete přidat i vanilkový cukr a případně čerstvé borůvky jako ozdobu.

Tipy a triky

  • Pro jemnější a aromatičtější těsto přidejte vanilkový extrakt přímo do těsta.
  • Tvaroh můžete smíchat s trochou smetany nebo citronové kůry pro extra svěží chuť.
  • Aby se knedlíky nepřichytily ke dnu hrnce, jemně s nimi po vložení do vody pohněte vařečkou.
  • Podávejte knedlíky na krásných prkénkách z doplňků do kuchyně pro elegantní servírování.

Zdravotní přínosy: Borůvky jsou bohaté na antioxidanty a vitamín C, což podporuje imunitní systém. Tvaroh poskytuje kvalitní bílkoviny a vápník, což je důležité pro zdravé kosti a svaly.