Malinové včelí úlky, známé také jako vosí hnízda, přinášejí svěží chuť malin ve spojení s tradičním vánočním dezertem. Snadná příprava a neodolatelný krémový náplň dělají z tohoto receptu dokonalou pochoutku pro sváteční stůl. Hodí se nejen na Vánoce, ale také další slavnostní události během celého roku. Z množství vytvoříte cca 27 ks.
Ingredience
Na těsto
- 120 g mletých dětských piškotů
- 140 g moučkového cukru
- 90 g změklého másla
- 2-3 lžíce mléka
- 35 g lyofilizovaných malin
Na náplň
- 70 g měkkého másla
- 130 g malinové marmelády
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- Pomerančová kůra dle chuti

Postup přípravy
- Lyofilizované maliny rozemelte na jemný prášek a prosejte je přes sítko, abyste odstranili větší kusy nebo semínka.
- V míse smíchejte 120 g mletých piškotů, 140 g moučkového cukru, 90 g změklého másla a připravený malinový prášek.
- Přidejte 2-3 lžíce mléka, aby vzniklo soudržné těsto. Pokud je příliš sypké, přidejte více mléka; pokud se lepí, přidejte více piškotů.
- Formičky na úlky vysypte moučkovým cukrem, aby se těsto nelepilo, a vyplňte je těstem.
- V jiné míse vyšlehejte 70 g měkkého másla, 130 g malinové marmelády, 3 lžíce pomerančové šťávy a pomerančovou kůru dle chuti do hladkého krému.
- Úlky naplňte pomocí zdobícího sáčku a přiklopte piškotem. Uchovávejte v lednici.
Tipy a triky
- Pro výraznější pomerančovou chuť přidejte do náplně více pomerančové kůry.
- Malinové úlky nejlépe chutnají po několikahodinovém chlazení, když se všechny chutě spojí.
- Těsto nechte před tvořením úlku alespoň 30 minut vychladit.
TIP: Nezapomeň vyzkoušet světlé včelí úlky nebo pistáciovou variantu.