Malinové včelí úlky neboli vosí hnízda

Malinové včelí úlky, známé také jako vosí hnízda, přinášejí svěží chuť malin ve spojení s tradičním vánočním dezertem. Snadná příprava a neodolatelný krémový náplň dělají z tohoto receptu dokonalou pochoutku pro sváteční stůl. Hodí se nejen na Vánoce, ale také další slavnostní události během celého roku. Z množství vytvoříte cca 27 ks.

Ingredience

Na těsto

  • 120 g mletých dětských piškotů
  • 140 g moučkového cukru
  • 90 g změklého másla
  • 2-3 lžíce mléka
  • 35 g lyofilizovaných malin

Na náplň

  • 70 g měkkého másla
  • 130 g malinové marmelády
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • Pomerančová kůra dle chuti
malinova vosi hnizda

Postup přípravy

  • Lyofilizované maliny rozemelte na jemný prášek a prosejte je přes sítko, abyste odstranili větší kusy nebo semínka.
  • V míse smíchejte 120 g mletých piškotů, 140 g moučkového cukru, 90 g změklého másla a připravený malinový prášek.
  • Přidejte 2-3 lžíce mléka, aby vzniklo soudržné těsto. Pokud je příliš sypké, přidejte více mléka; pokud se lepí, přidejte více piškotů.
  • Formičky na úlky vysypte moučkovým cukrem, aby se těsto nelepilo, a vyplňte je těstem.
  • V jiné míse vyšlehejte 70 g měkkého másla, 130 g malinové marmelády, 3 lžíce pomerančové šťávy a pomerančovou kůru dle chuti do hladkého krému.
  • Úlky naplňte pomocí zdobícího sáčku a přiklopte piškotem. Uchovávejte v lednici.

Tipy a triky

  • Pro výraznější pomerančovou chuť přidejte do náplně více pomerančové kůry.
  • Malinové úlky nejlépe chutnají po několikahodinovém chlazení, když se všechny chutě spojí.
  • Těsto nechte před tvořením úlku alespoň 30 minut vychladit.

TIP: Nezapomeň vyzkoušet světlé včelí úlky nebo pistáciovou variantu.