Připravte si tyto jemné a sladké světlé včelí úlky, které se také nazývají vosí hnízda. Tento tradiční vánoční dezert je plný chutí piškotů a ořechů, s krémovou náplní na bázi vaječného likéru a rumu. Z množství vytvoříte cca 25 ks.
Ingredience
Na těsto
- 110 g mletých piškotů
- 50 g moučkového cukru
- 85 g mletých vlašských ořechů
- 20 g másla
- 2-3 lžíce mléka
- 2-3 lžíce rumu nebo vaječného likéru
Na náplň
- 75 g změklého másla
- 40 g moučkového cukru
- 2 lžíce vaječného likéru
- 1 lžíce rumu

Postup přípravy
- V míse smíchejte 110 g mletých piškotů, 50 g moučkového cukru, 85 g mletých vlašských ořechů a 20 g másla.
- Přidejte 2-3 lžíce mléka a 2-3 lžíce rumu nebo vaječného likéru. Dobře promíchejte, aby se vytvořila soudržná směs.
- Pokud je těsto sypké a drolí se, přidejte více tekutiny podle potřeby.
- Formičku na úlky vysypejte mletými ořechy nebo moučkovým cukrem, aby se úlky snadněji vyklápěly.
- Naplňte těsto do formiček a udělejte dutinu pro náplň.
- Smíchejte 75 g změklého másla, 40 g moučkového cukru, 2 lžíce vaječného likéru a 1 lžíce rumu pro náplň.
- Dejte náplň do úlku a přiklopte piškotem. Nechte ztuhnout v chladu.
Tipy a triky
- Pokud chcete více rumové chuti, upravte množství rumu v těstu i náplni.
- Pro snadnější manipulaci s těstem v pracovní fázi doporučujeme těsto chvíli nechat v chladničce.
TIP: Nezapomeň vyzkoušet malinové včelí úlky nebo pistáciovou variantu.