Světlé vánoční včelí úlky neboli vosí hnízda

Připravte si tyto jemné a sladké světlé včelí úlky, které se také nazývají vosí hnízda. Tento tradiční vánoční dezert je plný chutí piškotů a ořechů, s krémovou náplní na bázi vaječného likéru a rumu. Z množství vytvoříte cca 25 ks.

Ingredience

Na těsto

  • 110 g mletých piškotů
  • 50 g moučkového cukru
  • 85 g mletých vlašských ořechů
  • 20 g másla
  • 2-3 lžíce mléka
  • 2-3 lžíce rumu nebo vaječného likéru

Na náplň

  • 75 g změklého másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 2 lžíce vaječného likéru
  • 1 lžíce rumu
svetla vosi hnizda

Postup přípravy

  • V míse smíchejte 110 g mletých piškotů, 50 g moučkového cukru, 85 g mletých vlašských ořechů a 20 g másla.
  • Přidejte 2-3 lžíce mléka a 2-3 lžíce rumu nebo vaječného likéru. Dobře promíchejte, aby se vytvořila soudržná směs.
  • Pokud je těsto sypké a drolí se, přidejte více tekutiny podle potřeby.
  • Formičku na úlky vysypejte mletými ořechy nebo moučkovým cukrem, aby se úlky snadněji vyklápěly.
  • Naplňte těsto do formiček a udělejte dutinu pro náplň.
  • Smíchejte 75 g změklého másla, 40 g moučkového cukru, 2 lžíce vaječného likéru a 1 lžíce rumu pro náplň.
  • Dejte náplň do úlku a přiklopte piškotem. Nechte ztuhnout v chladu.

Tipy a triky

  • Pokud chcete více rumové chuti, upravte množství rumu v těstu i náplni.
  • Pro snadnější manipulaci s těstem v pracovní fázi doporučujeme těsto chvíli nechat v chladničce.

TIP: Nezapomeň vyzkoušet malinové včelí úlky nebo pistáciovou variantu.