5 tipů, jak prodloužit životnost matrace podle odborníka

Výběr matrace se nevyplatí podceňovat. Kvalitní matrace je klíčová pro zdravý spánek a kromě toho se vám investice do kvalitní matrace vrátí v délce její životnosti. Je ovšem zapotřebí, abyste o matraci pečovali. Zeptali jsme se odborníka, jak životnost prodloužit.

Životnost ovlivňuje typ matrace. Některé vydrží až 20 let

Moderní pěnové i pružinové matrace od většiny výrobců mají životnost 7–10 let a to zejména z hlediska hygienické životnosti. „Přibližně po sedmi letech matrace většinou překročí svou hygienickou životnost a nemusí se přitom jednat o očividné projevy na povrchu. Spíše jde o uvnitř nahromaděné nečistoty, jako je prach, zbytky kůže nebo vlasy,“ vysvětluje specialista na zdravý spánek a provozovatel e-shopu Vyprodejpovleceni.cz Ing. Lukáš Žák. Pokud byste chtěli matraci, která vám vydrží až 20 let, investujte do matrace vysokého typu. „Matrace vysokého typu, jejíž náplň tvoří například koňské žíně a další přírodní materiál, rychle vysychá a životnost těchto matrací je dvacet a více let,“ tvrdí Lukáš Žák.

Stěžejní vliv na životnost má péče o matraci

Věděli jste, že dospělý člověk za noc vypotí až litr tekutin? Kromě potu se z těla uvolňují i zbytky odumřelé kůže a vlasy a průběžně se práší. To všechno způsobuje hygienické znečištění. „Pro delší životnost matrace je nejen nutné minimálně dvakrát měsíčně převlékat povlečení a prostěradla, ale je potřeba se věnovat i potahu matrace. Potah na matraci je obvykle snímatelný a je dobré ho prát zhruba jednou za půl roku na 60 °C,“ radí odborník na zdravý spánek Lukáš Žák a dodává, že účinným prostředkem na prodloužení hygienické trvanlivosti je chránič matrace.

Zajímavost: Životnost matrace snižuje celá řada faktorů. Jedním z nich je například to, kolik času na matraci denně trávíte, či jaká je vaše hmotnost. Čím vyšší, tím rychlejší opotřebení.

Matraci pravidelně otáčejte a luxujte

Životnost matrace prodloužíte také tím, že ji budete pravidelně otáčet. „Otáčení matrace doporučuji zhruba dvakrát ročně a to v obou směrech, ale ujistěte se, že máte oboustrannou verzi. Díky otáčení se matrace neproleží tak rychle,“ radí Lukáš Žák. Současně s otočením povrch důkladně vyluxujte.

Odnaučte se stlát postel hned po probuzení

I když uklizený byt a ložnice zvlášť je základ, věřte, že se vyplatí, když postel nebudete stlát hned, jakmile z ní ráno vstanete. „Matrace potřebuje odvětrat vlhkost, kterou během noci vsákla, proto přikrývku jen ohrňte přes dolní okraj lůžka a do stlaní postele se dejte nejdříve za hodinu. Nebo prostě jen zavřete dveře ložnice a ustelte, až se vrátíte odpoledne domů z práce,“ uzavírá s úsměvem provozovatel e-shopu Vyprodejpovleceni.cz Lukáš Žák.

×

Splátková kalkulačka ESSOX