Prostěradlo má zásadní vliv na spánek

Prostěradlo má na spánek stejný vliv jako například matrace nebo kvalitní polštář. Prostěradlo chrání matraci před opotřebením a stejně jako povlečení, přichází do přímého styku s naší kůží. Je proto velmi důležité, aby zajišťovalo maximální komfort při spaní.

Podle provozovatele e-shopu Vyprodejpovleceni.cz a specialisty na zdravý spánek Ing. Lukáše Žáka bývají prostěradla často podceňovanou součástí ložního prádla, jeho funkce je ale důležitá. Vhodně zvolený materiál má totiž nemalý vliv na kvalitu spánku. „Zákazníci se při zařizování ložnice obvykle věnují především výběru vhodného povlečení. Zaměřují se na hezký design, příjemný materiál a dlouhou životnost. Ty samé požadavky by však měli uplatňovat i při výběru prostěradel,“ říká Lukáš Žák. Kromě parametrů výše uvedených by měli věnovat svou pozornost gramáži prostěradla. Ta určuje, jak pevné prostěradlo bude a jak dlouho vydrží. A jaké druhy prostěradel nám vlastně trh nabízí?

16016-1_prosteradla-jersey-madra

Luxusní jersey prostěradla

Pokud máte rádi jemný a hladký povrch, zvolte jersey prostěradla, která jsou vyrobená ze 100% bavlny. Jersey neboli žerzejová prostěradla jsou mimořádně prodyšná a mají dobré absorpční vlastnosti. Pověstnou třešničkou na dortu je jejich pružnost, díky které můžete jersey prostěradlo vypnout až o 25 % vlastní velikosti. To je důvodem, proč se vyrábějí bez použití umělých příměsí.

2798-1_prosteradlo-bavlnene-jersey-zerzejove-jednoluzko-90-x-200-cm-bile

Nadčasová froté prostěradla

Froté prostěradla jsou složená přibližně z 80 % z bavlny a z 20 % z polyesteru. Jsou skvělou volbou zejména v zimních měsících, dokonale totiž sají a zahřívají. V drtivé většině případů se froté prostěradla prodávají v napínací verzi, díky čemuž máte jistotu toho, že budou na matraci dobře držet. Další výhodou froté prostěradel je jednoduchá údržba. Froté prostěradla nevyžadují žehlení.

3883_prosteradlo-bavlnene-plachta-hladke-hotelove-jednoluzko-140-x-240-cm-bile

Bavlněná prostěradla pro milovníky klasiky

Pro milovníky klasiky jsou na trhu bavlněná plátěná prostěradla. Na rozdíl od dávné minulosti si však dnes můžete vybrat kromě tradiční bílé z mnoha barevných odstínů – růžová, tyrkysová, zelená, modrá a dalších barev. Bavlněné prostěradlo bývá ve tvaru obdélníkové plachty, případně s gumou jako napínací prostěradlo. Výhodou plátěných prostěradel je pratelnost na 90 °C, což ocení zejména provozovatelé hotelů, penzionů a na dalších místech, kde je častější obměna osob.

11211-1_prosteradlo-mikroplys-plysove-teple-dvouluzko-180-x-200-cm-sede

Mikroplyšové prostěradlo nejen pro zimomřivce

Během chladných večerů oceníte mikroplyšové prostěradlo v kombinaci s povlečením z mikroplyše. Jak už sám název napovídá, povrch tohoto hřejivého materiálu nápadně připomíná kožíšky plyšových medvídků. Prostěradla z mikroplyše jsou vyrobená z velice jemného mikrovlákna, které je jemné na dotek a velmi hřejivé. Prostěradla z mikroplyše se nežehlí.

Autor: Linda Tomsa Kalašová

×

Splátková kalkulačka ESSOX