Bydlete jako Francouzi: Ložnice ve stylu Provence

Bydlete jako Francouzi: Ložnice ve stylu Provence

Chladivé tóny, patinovaný nábytek a květinové vzory neodmyslitelně patří k venkovskému francouzskému stylu. Dodejte interiéru jedinečnou atmosféru a osobitost v duchu jihovýchodní Francie. Styl Provence můžete mít i u vás doma. Nechte se provést a inspirujte se našimi tipy.

Kombinujte barvy a vzory

Do ložnice v provensálském stylu zvolte jednu dominantní barvu, do které budete ladit celý interiér. Ideálně jemné tóny, nejlépe světlé odstíny modré, fialové nebo pudrově růžové. Barvy kombinujte s pestrými vzory a motivy. Zlaté, blankytně modré i zelené doplňky podtrhnou prostor a dodají mu něhu, eleganci a svěžest.

Nebojte se vzorů a barev na zdech. Klasický nátěr oživte tapetou s romantickými květy, levandulovými lány nebo přírodou. Kamenné stěny, ať reálné nebo nalepovací zaručeně upoutají a vytvoří půvabné zákoutí vybízející k odpočinku.

Rustikální nábytek

Probuďte starožitný nábytek, vdechněte mu nový život. Postele s vysokým čelem nebo nebesy, noční stolky i staré truhly využijete v ložnici ve stylu Provence. Bělené, lakované nebo zeleně obarvené dřevo jednoduše sladíte s barvami v interiéru. Rýhy, škrábance i znaky používaní jsou žádoucí.

Středem ložnice je masivní postel s nebesy a lehkými závěsy nebo klasická s vysokým čelem. Díky závěsům získáte špetku soukromí a pocit klidu. Vybírejte zdobený a vyřezávaný nábytek s výraznými úchyty ve zlaté barvě. Vysoké skříně se zrcadly a komody zajistí dostatek úložného prostoru, stanou se tak zcela funkčním nábytkem.

Pro chvíle relaxace oceníte prošívané křeslo s ozdobnými knoflíky a starou truhlou, kterou využijete jako konferenční stoleček. Celou místnost podtrhnete velkými zrcadly a obrazy v mohutných zdobených rámech.

Ložní prádlo a doplňky ve stylu Provence

Bohatě zdobené textilie a propracované doplňky ozdobí postel i celou ložnici. Vsaďte na povlečení s motivy květin nebo pruhů v blankytně modré, fialové nebo krémové barvě. Myslete také na textilii, bavlněné či krepové ložní prádlo zvolte pro teplé měsíce, mikroplyšové a flanelové pro ty chladnější.

Povlečení ve stylu Provence slaďte s vyšívanými dekoračními polštářky, závěsy, přehozy nebo kusovým kobercem. K jednobarevnému povlečení vyberte dekorační polštářky a textilie s bohatým vzorem, zvolíte-li vícebarevné povlečení, pak dekorace laďte do jedné barvy.

Ložnici provoňte levandulí, růžemi nebo čerstvým dřevem. Zasněte se a přeneste do oblasti Provence. Parfemovaná mýdla vložte do skříně s ložním prádlem.

Zdobená svítidla

Klasické stolní lampičky s látkovými stínidly, vysoké stojací lampy a velké lustry dodají ložnici dostatek světla. Skvělým tipem jsou velké křišťálové lustry nebo venkovské lucerny. Tlumené teplé světlo odrážející se na stěnách podněcuje pocit tepla a domova.

Závěsy do oken svažte ozdobnou stuhou nebo kroužkem, aby nebránily vstupu paprskům slunce a přirozenému dennímu světlu.  

 

Styl Provence vás osloví svojí jedinečností za zachování praktičnosti a funkčnosti. Bohaté zdobení, přírodní materiály a lehké tóny nalezenou své uplatnění v bytech i domech. Oblíbený je tento styl na chalupách a venkovských staveních.

 

×

Splátková kalkulačka ESSOX