Chladná severská inspirace: Skandinávská ložnice v 5 krocích

Chladivá, přesto tolik milovaná severská inspirace plná přírodních prvků. Po útulném a prosvětleném domově v jemných odstínech nemusíte pouze snít. Zvolte textil, nábytek i doplňky z kvalitních materiálů. Nechte se inspirovat severskými zeměmi, které spojuje tmavá a dlouhá zima nutící k dlouhému pobytu v uzavřených prostorách domů.

Funkční a jednoduchý nábytek

Střídmost. Základní pravidlo ložnice ve skandinávském stylu. Při výběru postele, nočních stolků a úložných prostor vždy myslete na materiál, barvu i funkčnost. Vyvarujte se zbytečnému přeplnění interiéru nepotřebným nábytkem. Volný prostor raději vyplňte květinami a rostlinami, které místnost provzdušní.

Přestože kovové prvky působí chladivě do skandinávského interiéru jsou vhodnou variantou. Čalouněná postel v neutrálních barvách doplněná o kovové nožičky bude skvělou volbou. Šmrnc jí dodají deky, plédy a správně zvolené povlečení. Vrstvěte. A to vše, na co si vzpomenete. Deky, plédy i polštáře. Uceleného výsledku docílíte jednotnou paletou barev.

V přírodě inspirované barvy

Svěží a lehké prostory od podlahy po strop. Pro skandinávský styl jsou typická bílá, krémová a šedá barva. Výborně odrážejí světlo, opticky zvětšují prostor a dodávají mu potřebnou vzdušnost během každého ročního období.

Na zem vybírejte dřevěné podlahy v barvě dubu nebo jiných popelavých tónech. Z módy nevyšly ani parkety v zemitých barvách. Na stěny použijte univerzální paletu barev, ke které budete ladit i větší kusy nábytku. Možnou monotónnost rozbijete výraznějšími akcenty v jedné syté barvě. Oblíbené jsou odstíny tmavě zelené a modré nebo rezavě hnědé.

Světlo, hlavně to přirozené

Velká okna a prosklené terasy zajistí dostatek přirozeného světla. Během dlouhých zimních večerů nahradí venkovní jas velké lampy, stolní lampičky nebo svícny. Stanou se tak zcela funkční dekorací.

Rozměrné kovové lampy s masivními stínidly z kovu nebo čalounění zdůrazní romantickou náladu. Do ložnice se severskou atmosférou doporučujeme obloukovou stojací lampu se stolní lampičkou ve stejném provedení. Zaručí dostatek světla během večerního čtení a relaxace.

Přírodní materiály na prvním místě

Masivní dřevo, kov nebo sklo jsou typické pro severské země. Kvalitní čalouněné postele doplněné o kožešiny na dřevěné podlaze jsou dokonalou kombinací. V žádné ložnici se špetkou Severu nesmí chybět rostliny, nejlépe ve lněných stropních závěsech. Do kovových džbánu můžete umístit sušené květy s jemnou vůní.

Postel převlékněte do čistého bavlněného povlečení, které doplníte o vlněné přehozy a plédy. Kvalitní koberec s vysokým vlasem položte ke straně postele. Celou ložnici prohřeje a dodá jí na eleganci.

Hladké povrchy a čisté linie

Skandinávské ložnice nejsou zdobené, přesto působí harmonicky a útulně. Souhra hladkých povrchů a čistých linií podtrhuje minimalismus interiéru. Čisté barvy a jemné geometrické tvary působí až živelným dojmem pocházejícím z přírody. Pravidelné tvary zvýrazní dekorace v podobě přehozů či lůžkovin.

Vyhněte se vyřezávaným postelím a ložnicovému nábytku se záhyby a nepřirozenými tvary. Vzdušnost pokoje vyzdvihnou čisté tvary postele v jemných tónech v kombinaci s hladkým nábytkem. Extrémně minimální design se snadno udržuje a působí přirozeně.

×

Splátková kalkulačka ESSOX