Mezinárodní den dětí. Poznejte jeho historii a připravte den plný her

Tradiční oslavy věnované dětem a dospívajícím se v České republice konají vždy 1. června. Letos připadá Mezinárodní den dětí na úterý. Ku příležitosti oslav se konají různé společenské nebo sportovní akce. Víte, proč Den dětí slavíme a jak oslavy probíhají v jiných státech? Podívejte se na zajímavosti a tipy.

Oslavy 1. června

První Mezinárodní den dětí, tak jak ho známe nyní, tedy první červnový den se začal slavit až v roce 1950. O rok dříve bylo toto datum určeno v Moskvě na zasedání Mezinárodní demokratické federace žen, kde vyhlásili Den pro ochranu dětí. Hlavním důvodem vzniku bylo zabíjení dětí a žen během 2. světové války. Později se ze Dne pro ochranu dětí stal Mezinárodní den dětí, který přijmulo i tehdejší Československo, následně Česká republika.

Víte, že v padesátých letech OSN vyhlásila ještě druhý dětský den, pojmenovaný jako Světový den dětí, který dodnes připadá na 20. listopadu?

Proč mají děti svůj den?

Stejně jako ženy, rodiny nebo zamilování mají i děti svůj svátek. Hlavní myšlenkou Mezinárodního dne je nárok všech na prožití šťastného dětství, v přítomnosti rodiny, bez hladu a žízně. Každé dítě i teenager má nárok na domov a plnohodnotné dětství, lásku a pochopení bez týrání a útrap.

Smyslem tohoto významného dne je celek jako rodina. Ta by měla být tento den pohromadě a užít si čas plný radosti a zábavy. Dopřát si společně strávené chvíle a věnovat se pouze sami sobě.

Den plný zábavy a radosti

V blízkostí bydliště se nekoná žádná akce na dětský den? Udělejte si vlastní. Obdarujte své i sousedovy děti akčním dnem a malým dárkem pro radost. Sladkosti vykouzlí úsměv na tváři každého dítka, ale jaké další drobnosti vybrat?

Praktické maminky mohou potěšit své ratolesti novým povlečením s motivem dětských hrdinů či zvířátek. Možnou variantou jsou také veselé ručníky s obrázkem, kterými se děti rádi pochlubí ve školce nebo škole.

Nezapomenutelným dárkem jsou však vzpomínky, třeba na den s rodinou a hraní her nebo výlet. Nechte se inspirovat několika aktivitami na zahradu i do obýváku, které rozveselí děti i jejich rodiče a prarodiče.

  1. Malování oblíbeného pohádkového hrdiny
  2. Skládání puzzle
  3. Skákání v pytli
  4. Hod míčem na terč
  5. Hledání kartiček - připravené kartičky dospělí schovají a děti je hledají, kdo jich má nejvíce, vyhrává.

Tip: Ideální jsou také celodenní hry v lese či u vody nebo opičí dráha.

Jak se slaví v zahraničí?

V mnoha světových zemích se Mezinárodní den dětí slaví stejně jako u nás, tedy 1.6. Některé země jsou však specifické a slavnosti na počest dětí se konají v jiný čas. Evropské země s jiným datumem jsou například Švédsko, které MDD slaví už 15. května nebo Maďarsko poslední květnovou neděli.

Izrael až o téměř o 4 měsíce později, a to 5.10. V říjnu probíhají oslavy také v Malajsii, Singapuru nebo Brazílii.

I když má každá země jiné datum a oslavy probíhají specificky k danému náboženství a kultuře, důležitý je čas strávený s dětmi. Udělejte i letos svým dětem radost, věnujte jim dáreček a malou nebo větší dávku dobrodružství.

×

Splátková kalkulačka ESSOX