Jak často měnit a prát povlečení

Ložnici, ale i dětský pokoj bychom měli brát jako místo odpočinku, relaxace a klidného snění. Proto je třeba dbát na zvýšenou hygienu, pohodlí i estetiku. V posteli strávíme téměř třetinu svého života. Jak často povlékat polštáře a přikrývky, měnit prostěradlo nebo ručníky v koupelně? Pravidelná výměna a správná šetrná péče o ložní prádlo může vyřešit problémy se spánkem, dýcháním nebo kýcháním během noci.

Kvalita a čistota lůžka má obrovský vliv na plnohodnotný spánek u dětí i dospělých. V posteli se hromadí roztoči, vlasy, odumřelé kožní buňky nebo lupy. Pravidelnou výměnou a správným praním zamezíme jejich množení a znečištění lůžkovin.

jak-casto-povlekat-postel

Jak často povlékat?

Podle odborníků je ideální měnit povlečení jedenkrát za týden, u nemocných jedenkrát za 3 dny. Pokud vás netrápí alergie, zvýšené pocení či jiné nemoci můžete interval prodloužit maximálně na jedenkrát za 14 dní.bZejména na polštáři zůstává větší množství kožních krémů nebo kožních buněk, které vytváří přirozené prostředí pro množení roztočů a jiných bakterií. Proto doporučujeme mít alespoň dvoje nebo troje povlečení na střídání. Ideální krepové do teplejších měsíců a flanelové to těch chladnějších.

Spolu s povlečením je nutné měnit i prostěradlo, nejlépe jedenkrát za týden, maximálně 14 dní. Během noci můžeme vypotit až 1,5l tekutiny, jejíž část pohltí právě prostěradlo a povlečení.

Co víme?

  • V povlečení se hromadí roztoči, vlasy, odumřelé kožní buňky nebo lupy
  • Během noci vypotíme až 1,5l tekutiny
  • Pravidelná výměna lůžkovin má pozitivní vliv na spánek a dýchání během noci

Doporučujeme!

  • Vlastnit dvoje nebo troje povlečení na střídání
  • Ideálně měnit povlečení 1x týdně
  • Maximálně převléknout 1x za 14 dní

Výměna ručníků a osušek

Každá osuška i ručník se mohou snadno stát časovanou bombou a tzv. líhní bakterií. Osušky i ručníku používáme k utření těla po koupeli. Dochází tak k usazování zbytků mýdla, kožních buněk a vody. Díky vlhkému prostředí může docházet k pomnožení nejrůznějších bakterií, které mohou způsobit kožní infekce.

Proto se doporučuje vyměňovat ručník a osušky každé 3 – 4 dny. Osuška by neměla být společná, ale pouze jednoho člena domácnosti. Střídání osušek i ručníků je nehygienické a může zvyšovat riziko vzniku kožních plísní.

Doporučujeme!

  • Měnit ručník nebo osušku každé 3 - 4 dny

Jak-prat-povleceni

Správným praním k dlouhé životnosti

Pro zamezení množení roztočů doporučujeme nechat postel každé ráno provětrat a stlát nejdříve po hodině od doby, co jsme vstali. Pokud postel ustelete ihned, dochází k vytvoření teplého a vlhkého prostředí uvnitř přikrývky, které je velice oblíbené roztoči. V teplých měsících je vhodné nechat lůžkoviny na přímém slunci a v chladnějších na mrazu.

Pro zachování kvality textilie a stálosti barev je dobré prát povlečení i prostěradla dle jednotlivých druhů materiálů. Před prvním použitím se doporučuje vyprat povlečení při teplotě 40°. Odstraníme tak nečistoty a povlečení bude měkčí a příjemnější na dotek. Z hygienického hlediska bychom měli volit materiály, které je vhodné prát při minimální teplotě 60°.

Ložní prádlo je možné prát v pracím prášku nebo gelu, důležité je používat prací prostředek pro daný materiál a barvu, jedině tak dosáhneme stále jasných barev a jemnosti.

Žehlení má svůj význam, nejen estetický. Při vysoké teplotě během žehlení také dochází k usmrcení bakterií nebo roztočů. Některá povlečení ale žehlení nevyžadují a je možné sušit v závěsu na slunci.

Pokud si stále nejste jisti, jak správně pečovat o Vaše ložní prádlo, podívejte se na symboly pro správné praní a údržbu. Naučte se jednotlivé znaky a praní i žehlení bude hračkou.

Doporučujeme!

×

Splátková kalkulačka ESSOX