Věděli jste, že správné rostliny v ložnici mohou vylepšit váš spánek?

Podle feng shui sice květiny do ložnice nepatří, ale pokud zvolíte správný druh, můžete tohle pravidlo bez obav porušit. Některé pokojové rostliny jsou totiž pro ložnici jako dělané. Čistí vzduch a dokonce dokážou zlepšit kvalitu spánku. Jaké pokojovky zvolit?

Aloe vera pro lepší dýchání během spánku

Z listů této rostliny se dělají léčivé gely, které bývají účinné například při spálení na slunci a pomáhají hojit různé řezné rány. Kromě léčivých listů je však aloe vera prospěšná i během spánku. Aloe vera v noci uvolňuje kyslík, tím čistí vzduch a nám se díky tomu během spánku lépe dýchá. Tato rostlina je skvělá především pro čištění benzenu a formaldehydu ze vzduchu.

Náš tip: V našem e-shopu najdete ortopedické matrace s povrchovou úpravou z aloe vera, které jsou dokonale regenerační a zajišťují výbornou oporu svalů a páteře. Matrace aloe vera jsou hladké a jemné. Mají antistatické, antibakteriální a antivirové vlastnosti.

aloe vera

Palmy jako přírodní zvlhčovače vzduchu

Chcete-li vnést do své ložnice nádech exotiky, pořiďte si palmu. Pokud v noci trpíte dýchacími potížemi, umístěte do ložnice rozlehlou palmu zvanou Areca, která má jedinečnou schopnost chovat se jako přírodní zvlhčovač vzduchu a čistí vzduch od toxinů jako je formaldehyd. Další vhodnou palmou do ložnice je bambusová palma, která připomíná svým vzhledem bambus. Bambusová palma je také výborná k pročištění vzduchu od jedovatých látek.

K palmě si pořiďte tropickou bromélii

K čištění vzduchu slouží i tropická rostlinka bromélie, která přes den absorbuje oxid uhličitý a večer zvyšuje množství kyslíku. To znamená, že tato exotická kráska neustále pracuje na tom, aby udržela vzduch v ložnici čistý. Pořiďte si bromélii společně s některou z výše zmiňovaných palem.

bromeliad-3334549_640

Břečťan je ideální volbou pro alergiky

V případě, že vás trápíte alergie, zvolte Břečťan popínavý, který je podle jedné americké studie zabývající se alergiemi, astmatem a imunologii tou nejlepší volbou. Podle této studie Břečťan dokáže odstranit 94 % vzdušných nečistot během pouhých 12 hodin a pomáhá při nočním kýchání i proti nateklým sliznicím nosohltanu. Mimo to bylo u této rostliny prokázáno, že snižuje výskyt plísní a výparů z výkalů, které se mohou vyskytovat ve vzduchu domácnosti, kde se nacházejí domácí mazlíčci. Břečťan je velmi silný přírodní osvěžovač vzduchu, ale umístěte ho v ložnici tak, aby byl mimo dosah dětí a zvířat – je totiž jedovatý.

branch-color-decoration-garden-281490

Gardénie místo prášku na spaní

Gardénie jasmínovitá má svěží vůni, dokáže snižovat stres a napětí a navozuje spánek. V rámci jednoho výzkumu vědci dokonce přišli na to, že květy gardénie jsou skvělou přírodní alternativou prášků na spaní. Pokud vás trápí nespavost a nevadí vám voňavé květy v ložnici, doporučujeme tuto rostlinku vyzkoušet. Gardénie kromě pozitivních účinků na spánek místnost i krásně ozdobí.

gardenia-1908250_640 

Jasmín proti úzkosti a neklidu

Další voňavou pokojovou rostlinou do ložnice je jasmín. Květy jasmínu mají výraznou sladkou vůni, která se často vyskytuje v parfémech a svíčkách. Toto příjemné aroma je vhodné pro osvěžení místnosti a podporuje klidný spánek. Jasmín údajně dokáže snížit také úzkost a neklid. Přes den naopak napomáhá ke zvýšení mentálního výkonu.

mock-orange-1365920_640

Levandule vám dodá životní energii

Levandule je velmi populární rostlina nejen do ložnice. Pomáhá vytvořit odpočinkové prostředí, oázu klidu a tím navodit lepší a kvalitnější spánek, díky čemuž se budete ráno probouzet s větším množstvím energie. Levandule snižuje stres a dokonce pomáhá lépe usnout miminkům. Do ložnice můžete umístit živou rostlinku levandule, ale účinná je i sušená levandule umístěná poblíž postele nebo difuzér s esenciálním olej z levandule.

Náš tip: K lepšímu usínání vám pomůže ortopedická matrace s povrchovou úpravou z levandule. Dokonalý relax a uvolnění zažijete, pokud si u nás vyberete povlečení s motivem levandule. Něžné povlečení s kvítky levandule a motýlky na vás doslova dýchne harmonii a pohodu.

lavender-cultivation-2138398_640

Mučenka zmírňuje psychické potíže

Mučenka je exotická rostlinka, která vás okouzlí svým výjimečným vzhledem a velmi příjemnou vůní, která zlepšuje náladu. Mučenka také tlumí neklid a nespavost. Podle některých studií tato rostlina dokonce umí snižovat napětí a stres lépe než tlumící léky. Máte-li psychické problémy, starosti či jste v neustálém stresu, dejte mučence šanci. Účinná je mučenka i při nachlazení nebo kožních problémech. V těchto případech je ale lepší připravit si mučenka ve formě čajové směsi.

passionflower-1217355_640

Lopatkovec přispívá ke klidné atmosféře

K pročištění vzduchu od jedovatých látek, ale i negativní energie je vhodnou rostlinou lopatkovec. Lopatkovec zkrášlí interiér nejen dekorativními listy, ale také nádhernými bílými květy. Je to krásná rostlina, přitom naprosto nenáročná. Nepotřebuje příliš světla, ochotně kvete a snese poměrně skromné podmínky. Pozor však na malé děti a domácí mazlíčky. Lopatkovec je jedovatý.

plant-1978269_640

Tchýnin jazyk umí ze vzduchu odfiltrovat běžné domácí toxiny

Tchýnin jazyk patří mezi oblíbené pokojovky a zvlášť v ložnici má své opodstatněné místo. Mnoho studií, včetně NASA, tvrdí, že tato rostlina eliminuje ve vzduchu vyskytující se formaldehyd, trichloretylen a benzen. Tchýnin jazyk se díky tomu řadí k nejlepším pokojovým rostlinám pro filtraci vzduchu. Při jeho umísťování vybírejte místo, kde je rozptýlené světlo.

Zelenec je veselý nezmar a přírodní čistič vzduchu

Dalším skvělým čističem je zelenec, který je schopný ze vzduchu odstranit škodlivý formaldehyd a to až z devadesáti procent. Jeho výhodou je nenáročná péče. Můžete ho umístit na poličku či noční stolek. Trsy jeho dlouhých lesklých listů působí optimisticky a velmi esteticky

spider-500x500

×

Splátková kalkulačka ESSOX