Jak pečovat o kuchyňské utěrky?

Ať chceme nebo ne, kuchyňské utěrky patří k nejpoužívanějšímu kuchyňskému textilu. Využíváme je ale nejen v kuchyni, výborným pomocníkem jsou také při úklidu a drobných domácích pracích. Utěrky se proto rychle zašpiní, jsou mastné a moc vábně nevoní. Jistě jste už několikrát přemýšleli nad tím, jak často utěrky měnit, prát a žehlit. Máme pro vás několik tipů, jak udržet utěrku voňavou, bez fleků nebo jak prodloužit její životnost.

2057-1_uterky-standard-5ks

Výměna utěrek

V kuchyni se většina z nás pohybuje každý den, je neodmyslitelnou součástí každé domácnosti, jejím srdcem. Nedílnou součástí jsou utěrky, které používáme neustále. Ať k utření mokrých rukou, nádobí nebo k odstranění nečistot na pracovním stole.

Ale víme, jak často bychom je měli měnit?! Odborníci doporučují měnit utěrky každé dva až tři dny. Záleží na provozu vaší kuchyně. Pokud pracujete se syrovým masem, doporučuje se utěrku vyprat ihned. Díky vlhkému a teplému prostředí uvnitř utěrky, vzniká ideální místo pro pomnožení bakterií a plísní. Používáte jednu utěrku na všechno? Pak ji vyměňujte každý den. Nejlepší řešení je, určit si speciální utěrku na nádobí, další na utírání kuchyňského stolu a poslední na mokré ruce. Tím zamezíte vzájemnému přenášení možných zdraví nebezpečných bakterií.

Doporučujeme:

2060-1_uterky-top-kvalita-3ks

Praní utěrek

Před prvním použitím je nutné utěrky jedenkrát nebo dvakrát vyprat, tím se aktivuje jejich schopnost sání.

Nejstarší postup našich babiček a prababiček – vyváření utěrek. Bílé utěrky vložíte do hrnce s vodou a přibližně hodinu vyváříte. Nebojte, dnes stačí účinný prací prostředek a pračka. Nejjednodušší způsob, jak utěrky vyčistit je praní. K vyprání stačí běžný prací prostředek a teplota vody 40-60°, dle druhu textilie. Jestli toužíte po dokonalé čistotě, je možné nahradit klasický prací prostředek, desinfekčním. Pro vůni a jemnost lze přidat aviváž.

Po vyprání a usušení je dobré utěrky přežehlit vyšší teplotou a složit do komínku. Některá textilie, jako například mikrovlákno se nežehlí. Tyto utěrky stačí usušit v závěsu a poskládat.

dish_towel611

Odstranění skvrn

Chcete zamezit vzniklým skvrnám? Ihned utěrku namočte do teplé vody spolu s pracím práškem, lžicí sody a oleje. Olej na sebe naváže nečistoty a vy se snáze zbavíte skvrn od jídla nebo rozlitého pití. Čím dříve tak učiníte, tím je větší pravděpodobnost, že skvrnu vyperete.

Žlučové mýdlo

Ověřený, jednoduchý a levný trik na odstranění skvrn je za použití žlučového mýdla. Namočené utěrky jím potřete a několikrát promněte v dlaních. Pokud jsou skvrny odolné, nechte utěrky namočené přes noc, poté vyperte klasicky v pračce a běžném pracím prostředku. Žlučové mýdlo koupíte v tuhém, ale i tekutém stavu v každé drogerii.

Odmaštění utěrek

Nevíte si rady, jak se zbavit mastných skvrn na utěrce nebo oblečení? Máme pro vás několik tipů.

Prostředek na nádobí

Naneste houbičkou přímo na skvrnu prostředek na nádobí a nechce působit. Poté propláchněte studenou vodou a vložte do pračky. Prostředek na nádobí absorbuje veškerou mastnotu nejen z pánve, ale i textilu.

Jedlá soda v akci

Smíchejte lžičku jedlé sody s vlažnou vodou a přiložte přímo na skvrnu. K nanášení použijte houbičku nebo prsty. Můžete lehce promnout a nechat působit. Poté běžně vyperte. Stejným způsobem funguje škrob nebo dětský pudr.

Přežehlení

Jistě znáte odstranění skvrn od vosku pomocí žehličky a ubrousku. Stačí podložit mastnou skvrnu papírovým ubrouskem a nahřátou žehličkou několikrát místo přežehlit. Pokud skvrna stále drží, položte ubrousek i na skvrnu a lehce přejeďte žehličkou.

Mycí prostředky nebo sodu nenechávejte na textilu zaschnout, může dojít k poškození textilie nebo změně barvy. Na odolné skvrny lze použit velice jemný kartáč, například zubní kartáček a skvrnu jím lehce promnout.

Líbí se vám naše utěrky?

Prohlédněte si celou kategorii kuchyňských utěrek a chňapek. Určitě si vyberete :).

×

Splátková kalkulačka ESSOX