Selský styl: Romantická ložnice s nádechem venkova

Styl založený na tradicích, kvalitních materiálech a klasických vzorech. Návrat k hodnotám a zvyklostem se hodí do bytu i chalupy. Díky zachování maximální funkčnosti a praktičnosti je selský styl neustále na předních příčkách oblíbenosti. Inspirujte se našimi tipy a proměňte ložnici v několika snadných krocích.

Masivní nábytek

Dominantou ložnice je bezesporu postel. Vsaďte na masivní, nejlépe ozdobně vyřezávané dřevo. Do světle laděného interiéru jsou ideální postele v tmavším odstínu, například dekoru olše nebo tmavého dubu. Masivní skříně, komody nebo noční stolečky kombinujte v podobných tónech. Nebojte se zakomponovat broušenou kůži na křeslech nebo malých pohovkách.

Dodejte druhý dech i starožitnému nábytku. Zrenovujte starý šicí stroj, truhlu nebo čalouněné křeslo a využijte je jako odkládací či odpočinkové místo v ložnici.

Střídmá barevnost

S barvami se držte spíše při zemi. Světlé tóny stěn a podlahy zvýrazněte tmavším nábytkem a doplňky. Do ložnice inspirované přírodou se hodí kamenné či cihlové obklady, ale také palubky v přirozených barvách. Aby nedošlo k optickému zmenšení prostoru, vždy obklady nebo tapety aplikujte pouze na jednu stěnu.

Tradiční vzory

Kostky, proužky nebo drobná kvítka dodají interiéru požadovaný šmrnc a nádech venkova. Tradiční vzory použijte na závěsech nebo ložním prádle. Naučte se vrstvit pomocí vzorů. Kombinujte vždy maximálně tři vzory, jeden dominantní a maximálně dva vedlejší. Pokud jich zvolíte příliš, pokoj působí rušivě a nepříjemně. Světlý prostor doplňte o klasické vzory v modré nebo červené barvě.

Výrazné dekorace

Prázdné zdi vypadají chladně a nevlídně. Obrazy s přírodním motivem skvěle rozbijí fádnost celého prostoru. Křesílka s lenoškami potažené kůží, kusové pestře zdobené koberce nebo paroží jsou dalšími skvělými elementy do ložnice v selském stylu. Stolní lampičku nahraďte starožitnou lucernou nebo petrolejkou. Čím více dekorací, tím lépe.

Vhodným výrazným prvkem jsou trámy v prostoru, ale i stropu. Využijte jejich osobitost ukažte prostou kresbu dřeva. K ošetření trámů použijte pouze bezbarvý lak. Barevnému natírání se vyhněte. Poškodíte letokruhy masivu.

Vrstvení

Vrstvěte pomocí vzorů, barev i materiálů. Držte se přírodních tónů i textilií. Klíčem k úspěchu je přirozené spojení za zachování individuality a funkčnosti. Postel, křesla i pohovky zahalte do přehozů a plédů. Vše dolaďte polštáři a dekoračními polštářky v různých barvách a vzorech.

TIP: Povlečení s drobnými kostkami doplňte o jednobarevný přehoz a dekorační polštáře s motivem květin. Romanticky laděný interiér máte na dosah.

×

Splátková kalkulačka ESSOX