Ortopedická nebo zdravotní matrace: Jaký je mezi nimi rozdíl a která je pro vás lepší?

Ortopedická versus zdravotní matrace: Jaký je mezi nimi rozdíl a která je pro vás lepší?

Nepodceňujte výběr matrace. S lehkou nadsázkou lze totiž říct, že náš spánek je tak kvalitní, jak kvalitní máme v posteli matrace. Pokud si navíc plánujete koupit ortopedickou či zdravotní matraci, dejte si pozor, abyste při jejich nákupu nenaletěli. Řada prodejců využívá důvěřivosti zákazníků a záměrně označují obyčejné matrace jako ortopedické nebo zdravotní.

Ortopedická matrace uleví bolavým zádům

Při problémech a bolestech zad, může být účinným řešením ortopedická matrace. Ta poskytuje pohodlný a zdravý spánek v jakékoliv poloze. Vlastnosti ortopedické matrace jsou doloženy nezávislým certifikátem, jsou zdravotně nezávadné a bezpečné. V e-shopu Vyprodejpovleceni.cz najdete kvalitní ortopedickou matraci pod názvem taštičková matrace MASS COMFORT, která je k dispozici v různých rozměrech. Ortopedická taštičková matrace MASS COMFORT se vyznačuje střední tuhostí a má celkem 7 anatomických zón různé tvrdosti. Podporu páteře a pomoc od bolavých zad zaručuje i pěnová matrace ECONOMY. Ta je vyrobená z deformačně odolného materiálu – polyuretanové pěny, která se umí rychle přizpůsobit hmotnosti a tvaru postavy.

POZOR: Obě zmíněné matrace patří mezi „zdravotní“ druh matrací, ale nevztahuje se na ně snížená sazba DPH jako je tomu u zdravotních matrací zařazených na seznam zdravotnických pomůcek Ministerstvem zdravotnictví.

Není zdravotní matrace jako zdravotní matrace

V odstavci výše jsme již nastínili, jaký je rozdíl mezi matrací označenou jako ortopedická a zdravotní. Tyto dva pojmy si lidé mnohdy zaměňují a často se s tímto označením setkáte i u prodejců matrací, ať už v e-shopech tak i v kamenných obchodech. Ve většině případů se však nejedná o zdravotní matraci v pravém slova smyslu. Zjednoduše lze říct, že zdravotnické prostředky jsou pomůcky či materiály určené k prevenci, mírnění nemocí, náhradě fyziologického procesu, kompenzaci různých zdravotních postižení apod. Musí se jednat o prostředky klinicky testované, atestované a schválené vyšší státní autoritou. Na tyto výrobky se vztahuje také snížená sazba DPH, což ale u „zdravotních“ matrací neplatí, protože matrace jako takové nejsou v České republice zařazeny na seznam zdravotních pomůcek.

ZÁVĚR: Matrace s označením zdravotní nepatří mezi zdravotnické prostředky se sníženou sazbou DPH a nejsou schváleny státem. Zdravotní či ortopedické matrace na českém trhu by měly být vyrobeny z kvalitních materiálů a měly by mít ortopedické působení na lidské tělo. Zdravotní či ortopedické matrace bývají navrženy tak, aby pomáhaly předcházet nebo mírnily bolesti zad a poskytovaly co nejkvalitnější spánek. Vlastnosti těchto matrací by měly dokládat certifikáty.

Autor: Linda Toma Kalašová

×

Splátková kalkulačka ESSOX