Jakou zvolit výšku matrace? Víte, proč je důležitá?

Proč je důležitá výška matrace a jakou zvolit?

Při výběru matrace se většina lidí zaměřuje na její tvrdost, přitom neméně důležitým faktorem je její výška. Vysvětlíme vám, proč je důležitá a jaké rozměry jsou nejvhodnější.

Nepodléhejte moderním designům ložnicí

V současné době je trendy futuristický styl ložnice, ve kterém hrají prim účelnost, jednoduchost a maximální využití prostoru – to vše v jednotném stylu. Proti novým trendům nic nemáme, naopak je bedlivě sledujeme a svým zákazníkům se snažíme vyjít maximálně vstříc. Například neustále rozšiřujeme nabídku povlečení, kde aktuálně najdete jak povlečení z tradičních materiálů, tak i trendy povlečení s výraznými vzory a z inovativních tkanin. Nicméně matrace by kvůli designu či novým trendům neměla trpět, protože to může mít neblahý vliv na náš spánek. „Bytoví designéři rádi pracují s minimalistickým typem matrací, což sice vypadá designově dobře, většina těchto zredukovaných matrací neposkytuje při spánku dostatek odpory a adekvátní podmínky pro kvalitní odpočinek,“ varuje odborník na zdravý spánek a provozovatel e-shopu Vyprodejpovleceni.cz Ing. Lukáš Žák. Podle obecného doporučení by vitální výška matrace měla být alespoň 10 centimetrů. Podle Lukáše Žáka je to ale málo a doporučuje, aby minimální výška matrace neklesla pod 18 cm.

Všeho moc škodí aneb příliš tlustá matrace nevydrží déle

Při výběru matrace z hlediska její výšky je dobré řídit se selským rozumem. „Stejně jako není vhodná příliš tenká matrace, není dobrou volbou ani druhý extrém – tedy zbytečně tlustá matrace. K čemu vám například bude matrace vysoká nad 30 centimetrů? Ano, sice se u takto tlusté matrace k jejímu jádru jen tak nedostanete, jenže na životnost matrace je nutné se dívat také z hygienického hlediska,“ vysvětluje Lukáš Žák. To znamená, že vysoká matrace je sice více rezistentní proti proležení nebo zohnutí, ale po přibližně deseti letech bude propocená a špinavá stejně, jako matrace standardní výšky. V tomto ohledu si tedy nijak nepomůžete.

Zaměřte se na skladbu jádra

Vybrali jste si matraci, která vám vyhovuje svou tvrdostí i výškou? Dříve, než se rozhodnete pro její koupi, zjistěte si složení jejího jádra, které je při výběru matrace prakticky nejdůležitější. Výška matrace je důležitá, ale není jednoznačně určující. „Sice nedoporučuji matrace s výškou pod 10 centimetrů, na druhou stranu je zbytečné nutně bazírovat na o něco vyšší matraci jen kvůli tomu, že se o ní tvrdí, že má delší životnost. Realita totiž může být docela jiná,“ tvrdí Lukáš Žák a dodává, že klíčové z hlediska životnosti matrace i jejího vlivu na kvalitu spánku je složení jádra matrace a poměr materiálů, který přímo indikuje vlastnosti matrace.

Nekupujte matraci mimo vaši váhovou kategorii

Zaujala vás matrace v akci, jenže vaše kila jsou daleko nad průměrem nosnosti matrace? Věřte, že tímto způsobem neušetříte. Pokud si pořídíte matraci určenou pro nižší váhovou kategorii, než je ta vaše, riskujete ztrátu potřebné výšky matrace a vznik nebezpečných proleženin. „Zákazníci s vyšší hmotnosti se často stydí poptávat matraci pro vyšší váhovou kategorii. Pro komfortní a bezpečný spánek je ovšem důležité vybrat si přesně takovou matraci, jakou potřebujete. Takže žádný stres – kromě toho nákup přes e-shop je ve své podstatě anonymní,“ radí provozovatel e-shopu Vyprodejpovleceni.cz Lukáš Žák. Pokud máte obavu z toho, že matrace pro vyšší váhové kategorie jsou tvrdší, tak sice mají vyztuženější jádro, ale povrch bývá změkčen podle individuálních potřeb zákazníka. Případně si můžete vybrat sendvičovou matraci, kde se dá zkombinovattvrdší a měkčí strana.

Autor: Linda Tomsa Kalašová

×

Splátková kalkulačka ESSOX