Spánek jako součást zdravého životního stylu

Zdravá strava, cvičení a spánek.

Mysleli jste si, že základem zdravého životního stylu je pestrá zdravá strava a hodinka cvičení v posilovně?! Nenechte se zmýlit. Další podstatnou veličinou je spánek. Ve spánku nastává úplné utlumení organismu, naše tělo komplexně regeneruje, třídí myšlenky, zážitky a připravuje se na další náročný den. K plnohodnotnému spánku přispívá také kvalitní matrace, postel a správně zvolené ložní prádlo.

melatonin

Problémy s usínáním

Nemůžete usnout nebo se několikrát za noc budíte? Příčinou může být melatonin, tělu vlastní nejdůležitější spánkový hormon. Jeho nedostatečná tvorba může způsobovat poruchy usínání nebo časté probouzení. Hladina je ovlivněna také stravováním, pohybovou aktivitou a stresem. Někdy také nazývaný hormonem „tmy a spánku“, reguluje naše biologické hodiny a podílí se na regulaci celoročního rytmu.

Jak přirozeně hormon zdravého spánku navýšit? Nemusíme ihned spěchat do lékárny, stačí dodržovat spánkovou hygienu.

Spánková hygiena

Chcete kvalitně spát a ráno vstávat plni energie? Stačí dodržovat několik základních pravidel spánkové hygieny.

Samozřejmostí je, aby vaše postel byla vybavena pohodlnou matrací, vhodným polštářem a přikrývkou. Ideální teplota v ložnici by měla být kolem 18°C a správně by měla být zvolená i barva stěn ložnice.

Tvorbu „spánkového hormonu“ podpoří relaxační hudba, tma a pravidelné hluboké nádechy a výdechy. Také krátká procházka před spaním může ovlivnit kvalitu spánku. Pročistíte si hlavu, unavíte tělo i mysl. Asi hodinu před spaním bychom měli vypnout „modré světlo“, jako mobily, počítače nebo televize. Lékaři také doporučují používat klasický natahovací budík, nikoliv mobilní telefon. Před spaním nám postačí příjemná knížka a bylinkový čaj.

Čeho se před spánkem vyvarovat?

  • Modré světlo (displaye telefonů a jiných zařízení)
  • Alkohol 
  • Kofein 

Hygiena%20sp%C3%A1nku

Zažeňte stres a uvolněte vaši mysl

Spánek a stres nejdou dohromady. Naučte se odbourat stres a uvolnit mysl. Vyberte si jeden z možných způsobů a spěte klidně celou noc.

Správné dýchání a meditace jsou ideálními společníky do nepohody. Stačí si sednout do tureckého sedu, zavřít oči a soustředit se sám na sebe, na svůj dech a myšlenky nechat volně plynout.

Uvařte sobě i partnerovy bylinkový čaj, zalezte pod deky a myslete na svůj denní sen. Představte si, co by vás následující den potěšilo, jak si uděláte společnou radost. S pozitivními myšlenkami se vám bude jistě lépe usínat.

Další tipy jak se zbavit jednoduše stresu?

  • Dopřejte si masáž
  • Protáhněte se
  • Vychutnejte voňavou koupel a zabalte se do hebké osušky.
×

Splátková kalkulačka ESSOX