Fazolová polévka s klobásou

Pochutnejte si na tradiční fazolové polévce s uzenou klobásou, která je ideální pro chladné zimní dny. Skvěle zasytí a zahřeje! Polévka je plná výrazných chutí a je to perfektní volba pro společnou domácí večeři.

Ingredience

Na základ

  • 250 g uzené klobásy
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 plechovka (400 g) konzervovaných rajčat
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce rajčatového protlaku

Na doplnění

  • 200 g bílých fazolí (předem namočených nebo konzervovaných)
  • 1 mrkev
  • 1/2 čajové lžičky uzené papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl a pepř dle chuti
  • špetka chilli (volitelné)
Fazolová polévka s uzeninou

Postup přípravy

  • Připravte si všechny ingredience a pracovní plochu. Na olivovém oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli a česnek.
  • Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a orestujeme. Do hrnce přidejte rajčatový protlak a podlijte vývarem.
  • Dále přidejte konzervovaná rajčata, bobkový list, uzenou papriku a oregano. Přiveďte k varu.
  • Předem namočené (nebo konzervované) fazole vložte k ostatním surovinám do hrnce. Nechte vše pomalu vařit, dokud fazole nezměknou (cca 1 hodinu).
  • Polévku dochuťte solí, pepřem a případně chilli. Podávejte ji horkou. Skvělá je s čerstvým chlebem nebo jiným pečivem.

Tipy a triky

  • Fazole lze nahradit červenou čočkou pro rychlejší přípravu.
  • Pro pikantnější chuť přidejte více chilli.
  • Pokrm lze servírovat s vrchovatou lžící smetany nebo crème fraîche.

TIP: Vyzkoušejte další recept na tradiční dršťkovou polévku. Ideální pro chladné podzimní dny.