Pochutnejte si na tradiční fazolové polévce s uzenou klobásou, která je ideální pro chladné zimní dny. Skvěle zasytí a zahřeje! Polévka je plná výrazných chutí a je to perfektní volba pro společnou domácí večeři.
Ingredience
Na základ
- 250 g uzené klobásy
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 plechovka (400 g) konzervovaných rajčat
- 1 bobkový list
- 1 lžíce rajčatového protlaku
Na doplnění
- 200 g bílých fazolí (předem namočených nebo konzervovaných)
- 1 mrkev
- 1/2 čajové lžičky uzené papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a pepř dle chuti
- špetka chilli (volitelné)

Postup přípravy
- Připravte si všechny ingredience a pracovní plochu. Na olivovém oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a orestujeme. Do hrnce přidejte rajčatový protlak a podlijte vývarem.
- Dále přidejte konzervovaná rajčata, bobkový list, uzenou papriku a oregano. Přiveďte k varu.
- Předem namočené (nebo konzervované) fazole vložte k ostatním surovinám do hrnce. Nechte vše pomalu vařit, dokud fazole nezměknou (cca 1 hodinu).
- Polévku dochuťte solí, pepřem a případně chilli. Podávejte ji horkou. Skvělá je s čerstvým chlebem nebo jiným pečivem.
Tipy a triky
- Fazole lze nahradit červenou čočkou pro rychlejší přípravu.
- Pro pikantnější chuť přidejte více chilli.
- Pokrm lze servírovat s vrchovatou lžící smetany nebo crème fraîche.
TIP: Vyzkoušejte další recept na tradiční dršťkovou polévku. Ideální pro chladné podzimní dny.