Krémová polévka z batátů a mrkve s kokosovým mlékem

Připravte si lahodnou krémovou polévku z batátů a mrkve s kokosovým mlékem, která vás zahřeje v chladnějších dnech a zaujme moderní chutí. Ideální pro rodinný oběd nebo večeři.

Ingredience (pro 4 porce)

  • 2 střední batáty
  • 4 střední mrkve
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Šťáva z 1 limetky
  • Na ozdobu: několik lístků koriandru
Krémová polévka z batátů a mrkve s kokosovým mlékem

Postup přípravy

  • Batáty a mrkve oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a restujte, dokud nezměkne. Dále přidejte česnek a zázvor, také krátce restujte, dokud nezavoní. 
  • Do hrnce přidejte nakrájené batáty a mrkve. Promíchejte, aby se zelenina obalila v základu. Zalijte kokosovým mlékem a zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu a vařte přikryté, dokud nejsou batáty a mrkve měkké, asi 20-25 minut.
  • Polévku odstavte z plotýnky a rozmixujte dohladka. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru.
  • Osolte a opepřete podle chuti. Přidejte limetkovou šťávu pro osvěžující kyselost.
  • Polévku podávejte horkou, ozdobenou lístky koriandru.

Tipy a triky

  • Pro výraznější chuť můžete do polévky přidat čerstvé chilli papričky nebo kari.
  • Podávejte s čerstvým pečivem, jako jsou například špaldové bagetky.

Nutriční přínosy: Tato krémová polévka je bohatá na vitamíny A a C, spolu s antioxidanty z batátů a mrkve. Kokosové mléko dodává krémovost bez použití mléčných produktů.

TIP: Batátová polévka vás krásně zahřeje během podzimu. Vyzkoušejte hřejivé kaštanové rizoto s houbami.