Poctivá bramboračka s hřiby a zastřeným vejcem

Bramboračka je tradiční česká hustá polévka, která zahřeje a zasytí. Je plná chutí podzimu s voňavými hřiby, jemným koprem a zastřeným vejcem pro extra chuťový zážitek.

Ingredience

Na polévku

  • 500 g brambor
  • 250 g čerstvých hřibů (nebo jiných jedlých hub)
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1/4 ks celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla nebo olivového oleje
  • Sůl a pepř dle chuti

Na ozdobu

  • 4 ks čerstvých vajec (pro zastřená vejce)
  • Čerstvý kopr
Poctivá bramboračka

Postup přípravy

  • Na másle nebo oleji orestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer a hřiby. Přidáme česnek.
  • Vmícháme mouku a krátce restujeme. Poté zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
  • Přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory a vaříme, dokud nejsou měkké.
  • Dochutíme solí a pepřem dle chuti.
  • Pro zastřená vejce přivedeme vodu s trochou octa k mírnému varu, vajíčka opatrně rozklepneme a vaříme do ztuhnutí bílku.
  • Bramboračku podáváme horkou s koprem a zastřeným vejcem na vrchu.

Tipy a triky

  • Polévku lze zahustit také špaldovou moukou.
  • Pokud nejsou k dispozici čerstvé hřiby, použijte sušené nebo mražené.
  • Přidejte další bylinky jako tymián nebo majoránku pro rozmanitější chuť.

Bramboračka je ideální pokrm pro chladné dny, poskytující výživu a teplo v každé lžíci.

TIP: Nezapomeňte vyzkoušet houbové ravioli s máslovou šalvějovou omáčkou, které k podzimu neodmyslitelně patří.