Prožijte autentičnost české kuchyně s touto tradiční kulajdou. Harmonická kombinace lesních hub a jemného kopru se ztraceným vejcem vás zaručeně zahřeje a potěší nejen během podzimu.
Ingredience
Na polévku
- 500 g lesních hub (hřiby, jiné houby dle sezóny)
- 1 l vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
- 200 ml smetany 33%
- 250 g brambor
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 svazek čerstvého kopru
- 1 ks cibule
- špetka mletého pepře
- špetka soli
- 2 ks bobkové listy
- 3 ks nového koření
- 2 lžíce octa
Na ztracené vejce
- 4 vejce
- 1 lžíce octa
- 1 l vody na vaření

Postup přípravy
- Hřiby důkladně očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli nakrájejte nadrobno.
- Na másle osmahněte cibuli, přidejte houby a spolu poduste asi 10 minut.
- Zasypte moukou a promíchejte. Zalijte vývarem a přidejte koření.
- Oloupejte a nakrájejte brambory, přidejte do polévky a vařte, dokud nejsou měkké.
- Přilijte smetanu, osolte a opepřete dle chuti. Přidejte nasekaný kopr.
- Nakonec dochuťte octem dle chuti.
- Na ztracená vejce: Přiveďte vodu a ocet k mírnému varu, vytvořte vír a opatrně vložte vejce, vařte cca 3 minuty do požadované konzistence.
- Polévku podávejte s vejci.
Tipy a triky
- Pro veganskou variantu použijte rostlinnou smetanu a vejce nahraďte tofu.
- Kulajdu můžete dle potřeby dosladit nebo okyselit podle vaší chuti.
TIP: Vyzkoušejte recept na tradiční zelňačku s klobásou, která vás zahřeje.